Menu
Menu

Калций (Са), серум

Медицински изследвания

Калций (Ca), серум

Изследването на нивото на калций в серума определя неговите нива в организма. Той е изключително важен минерален компонент на костите и зъбите, които служат като резервоар на неговите запаси в организма, играе изключително важна роля в предаването на нервни импулси, мускулните контракции и движения, в извършването на сърдечната дейност и коагулационните процеси.

Серумните нива на калций се използват за проследяване и контрол на заболявания на костите, бъбреците, паращитовидните жлези и гастроинтестиналния тракт. Неразривно свързан с нивата на фосфор, витамин D както и с протеиновите нива в организма /основно на албумин/.

Какво определя изследването и каква е неговата цел?

Изследването определя нивата на калция във Вашия организъм. Вашият лекар може да прецени да ги изследва като част от профилактичен панел или, ако страдате от редица хронични заболявания, основно свързани с бъбреци, скелетната или нервната система.

Кога да изследвам калций?

Определянето на серумните нива на калция се препоръчва на всеки две години при пациенти над 5о – годишна възраст /скрининг за остеопороза, в комбинация с измерване на височина и тегло на пациента/. Особено застрашени са жените с напредването на възрастта и навлизането в периода на пременопаузата и същинската менопауза.

Освен това, тестът е полезен за хора със спонтанни фрактури, болки в костите, заболявания, свързани с растежа, хронични бъбречни заболявания, остър панкреатит и малабсорбция. При пациенти, които са претърпели частично или пълно отстраняване на щитовидната жлеза, при различни грануломатози и карциноми.

Изследването на серумните нива на калция се препоръчва при странични реакции от медикаменти като антиконвулсанти, кортикостероиди и диуретици.

Беше ли полезен този пост?

Каква е ролята на калция за щитовидната жлеза, можете да разберете тук.

Подготовка за изследване за калций, серум

Необходимо е изследването да се извърши на гладно и да не са взимани хранителни добавки, съдържащи калций през последните 8-12 часа.

Непременно кажете на Вашия лекар, ако сте лекувани с EDTA или Ви е прилагано интравенозно контрастно вещество!

Проба

  • венозна кръв /серум/.

Метод

  • Крезолфталеинкомплексонов метод.

Референтни стойности

Възрастmmol/l
Деца (0-10 дни)1,9 – 2,6
Деца (10 дни - 12 години)2,25 – 2,75
Деца (12-18 години)2,1 – 2,55
Възрастни (18 - 60 години)2,15 – 2,5
Възрастни (60-90 години)2,2 – 2,55
Възрастни (>90 години)2,05 – 2,4

Цена за изследване

Изследване Цена, лв.
Са, серум 4,40

Интерпретация на резултатите

Повишени нива на калций

Повишени серумни нива на калций /хиперкалциемия/ може да се наблюдават при първичен хиперпаратиреоидизъм /аденом или хиперплазия на адреналните жлези/, както и при вторичен хиперпаратиреоидизъм, който обикновено е в резултат на остра и хронична бъбречна недостатъчност, остеомалация или малабсорбция, дехидратация, както и при множество карциноми, лимфоми, паранеопластичен синдром, различни заболявания на ендокринната система – хипо- и хиперфункция на щитовидната жлеза, акромегалия, фамилна и идиопатична хиперкалциемия, острата фаза на остеопорозата и други.

Понижени нива на калций

Понижени серумни нива на калций /хипокалциемия/ може да се наблюдават при остеопороза, идиопатичен хипопаратиреоидизъм, след хирургични намеси върху щитовидната и паращитовидните жлези, малабсорбция на калций и витамин D, при обструктивна жълтеница, хронична бъбречна недостатъчност с уремия. Също така това състояние може да бъде свързано с намален прием на калций, фосфор и витамин D с храната, поради гладуване или малнутриция, в последния триместър от бременността.

Употребата на някои медикаменти антибиотици, диуретици, антиконвулсанти могат отново да бъдат причини за ниски серумни нива на калций, ниските нива на магнезий могат също да бъдат причина за ниски нива на калций. Те могат да бъдат свързани и с много тежки състояния като токсичен шок или тумор лизис синдром.

За да бъде абсолютно точно интерпретирането на серумните нива на калций, задължително е да се изследва заедно с общ белтък и албумин!

Винаги интерпретирайте резултатите на кръвните Ви изследвания с Вашия лекар! Както и съобщавайте за приема на всякакъв род медикаменти, защото голяма част могат да дадат отражение върху нивата на електролитите в кръвта.

ИНФО Разбери повече:

Щитовидна жлеза –  Скрининг

Щитовидна жлеза – Проследяване след хирургично лечение

Щитовидна жлеза – Диагностичен

 

Източници:

5/5 (1 Review)