Menu
Menu

Калций (Са), серум

Пакети изследвания

 

Калций (Ca), серум

Калцият (Ca) е основният минерален компонент на костите. В допълнение, той е и петият най – разпространен елемент в човешкото тяло. Калциевите йони играят важна роля в предаването на нервните импулси, мускулната контракция, сърдечната функция и коагулацията. Около 99% от калция е свързан в костите и само 1% циркулира в кръвта. Калций се губи ежедневно от организма през кожата, червата и бъбреците. В случаите на недостатъчен прием, влошена резорбция или повишена загуба, калцият се извлича от костите. Така се поддържа нивото му в кръвта.

Какво определя изследването за калций?

Твърде ниски или високи нива на серумния калций могат да показват паратиреоидна дисфункция, костни заболявания, карциноми, синдром на недохранване и малабсорбция, дефицит на витамин D и бъбречно заболяване. В 90% от случаите на повишени нива на калция в кръвта (хиперкалциемия) възникват при повишена функция на паращитовидните жлези (хиперпаратиреоидизъм),  като странична проява при наличие на раково заболяване в организма (паранеопластичен синдром) или при грануломатозни заболявания. Хиперкалциемията често се свързва с ниски нива на фосфати в кръвта (хипофосфатемия) и може да доведе до дехидратация, тъй като излишъкът от калций може да причини състоянието нефрогенен безвкусен диабет.

Определянето на калций в кръвта е необходимо за скрининг, диагноза и проследяване на заболявания, свързани със сърцето, костите, нервната система, бъбреците и зъбите. Тестът е препоръчителен при ендокринни нарушения, засягащи щитовидната жлеза, паращитовидните жлези и при малабсорбция.

Цел на изследването

Посредством изследването се определя концентрацията на калций в кръвта. Желателно е този тест да не се използва за определяне на диетата и приема на калций с храната или за оценка на загубата на калций от костите, например при остеопороза.

Ако имате съмнения за остеопороза, е необходимо да се изследва костната плътност. Резултатите от изследването на калция в кръвта обикновено са готови в рамките на 24 часа.

Беше ли полезен този пост?

Каква е ролята на калция за щитовидната жлеза, можете да разберете тук

Подготовка за изследване за калций, серум

Желателно е изследването да се извършва минимум 10 дни след последния прием на медикаменти, съдържащи калций.

Проба

Венозна кръв, взета сутрин до 10 часа на гладно.

Метод

Спектрофотометричен (колориметричен)

Референтни стойности

Възрастmg/dL
Деца (0-10 дни)7,6 - 10,4
Деца (10 дни - 2 години)9,0 - 11,0
Деца (2-12 години)8,8 - 10, 8
Деца (12-18 години)8,4 - 10, 2
Възрастни (18 - 60 години)8,6 - 10,0
Възрастни (60-90 години)8,8 - 10,2
Възрастни (>90 години)8,2 - 9,6

ИНФО Разбери повече:

Източници: