Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Обща информация

Биполярното афективно разстройство е психично заболяване, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория, които психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, като между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

Епидемиология

Биполярното разстройство засяга около 1% от населението. Заболеваемостта е около 10 на 100 000 за мъжете и 15 на 100 000 за жените.

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от развитие на биполярно разстройство или да действат като спусък за първия епизод, включват:

Причини

Хората с циклотимни и депресивни личностови черти са с по-голям риск от развитие на заболяването. Въпреки това, причините за това заболяване все още не са изяснени. Съществуват няколко теории, но нито една от тях не е потвърдена с достатъчна научна достоверност.

Видове

Съществуват три вида биполярно разстройство. И трите вида включват ясни промени в настроението, енергичността и нивото на активност на болния. Тези настроения варират от периоди на изключително стимулирано, приповдигнато и енергично поведение (известно като мания или маниакални епизоди) до много епизоди с подтиснато и тъжно настроение (известни като депресивни епизоди). По-леките манийни епизоди са известни като хипоманийни епизоди.

Симптоми

Хората с биполярно разстройство изпитват периоди на необичайно интензивни емоции, промени в ритъма на сън и будност, както и нехарактерно поведение. Те често не разпознават симптомите си. Тези отделни периоди се наричат ​​„епизоди на настроението“. Епизодите на настроението са много различни от настроенията и поведенията, които са типични за човека. По време на такива епизоди симптомите се проявяват всеки ден през по-голямата част от деня. Епизодите могат да продължат и за по-дълги периоди, например няколко дни или седмици.

Хората с маниакален епизод могат: Хората с депресивен епизод могат:
Да се чувстват много „приповдигнати“, раздразнителни или лесно докачливи Да се чувстват се много тъжни, депресирани, „празни“, притеснени или безнадеждни
Да се чувстват се енергични и стимулирани Да се чувстват се забавени или неспокойни
Да имат намалена нужда от сън Да имат проблеми със заспиването, да се събуждат твърде рано или да спят твърде много
Да имат загуба на апетит Да имат повишен апетит и наддаване на тегло
Да говорят много бързо и за много различни неща Да говорят много бавно, чувствайки, че нямат какво да кажат
Да чувстват, че мислите им „летят“ Да имат проблеми с концентрацията или вземането на решения
Да мислят, че могат да правят много неща наведнъж Да се чувстват неспособни да правят дори прости неща
Да правят рискови неща, които показват лоша преценка. Например прекомерно ядене и пиене, харчене или раздаване на много пари или практикуване на безразборен секс Да имат малък интерес към почти всички дейности, намалено или отсъстващо сексуално желание или неспособност да изпитате удоволствие
Да се чувстват се като изключително важни, талантливи или мощни Да се чувстват безнадеждни или безполезни, да мислят за смъртта или самоубийство

Понякога хората изпитват както маниакални, така и депресивни симптоми в един и същ епизод. Този епизод се нарича епизод със смесени симптоми. Хората, които преживяват епизод със смесени симптоми, могат да се чувстват много тъжни, празни или безнадеждни, докато в същото време се чувстват изключително енергични.

Превенция

Няма сигурен начин за предотвратяване на появата на биполярно разстройство. Започването на лечение при най-ранните симптоми на психично разстройство може да предотврати влошаване на биполярното разстройство или други психични заболявания. При диагностициране на биполярно разстройство, някои стратегии могат да помогнат да се предотврати прерастването на незначителните симптоми в изявени епизоди на мания или депресия:

Да се обръща внимание на предупредителните знаци. Ранното установяване на симптомите може да предотврати влошаването им. Пациентът може да е установил характеристиката на епизодите си и какво ги отключва. Необходимо е да се потърси лекарска помощ при чувство, че се изпадат в епизод на депресия или мания. Добре е да бъдат включени и други членове на семейството или приятели, които да наблюдават за предупредителни знаци.

Да се избягва приема на наркотици и алкохол. Използването на алкохол или наркотици за релаксация може да засили симптомите и да ги учести епизодите.

Редовен прием на лекарства. Възможно е да настъпи изкушение у пациента да спре приема им. Спирането на лекарствата или самоинициативното намаляване на дозата може да предизвика рецидив и симптомите да се възвърнат и влошат.

Диагноза

Правилно поставената диагноза и лечение могат да помогнат на хората с биполярно разстройство да водят здравословен и активен живот. Анамнезата и прегледът от лекар са първата стъпка. Лекарят може да извърши физичеален преглед и да назначи необходимите медицински  изследвания, за да изключи други заболявания. След това лекарят може да направи оценка на психичното здраве или да назначи лечение.

Лечение

Лечението може да помогне на много хора, включително и на тези с най-тежките форми на биполярно разстройство. Ефективното лечение обикновено включва комбинация от лекарства и психотерапия. Биполярното разстройство е болест за цял живот. Епизодите на мания и депресия обикновено се възвръщат с течение на времето. Между отделните епизоди много хора са без промени в настроението, но някои могат да имат продължителни симптоми. Дългосрочното, непрекъснато лечение може да помогне на хората да се справят с тези симптоми.

Лекарства

Някои лекарства могат да помогнат за справяне със симптомите на биполярно разстройство. Понякога се налага да се сменят няколко лекарства, докато се намери най-ефективното. Лекарствата, които обикновено се използват за лечение на биполярно разстройство, включват т нар. стабилизатори на настроението и антипсихотици от второ поколение. Психиатрите често предписват антидепресанти за лечение на депресивни епизоди при биполярно разстройство, комбинирайки антидепресанта със стабилизатор на настроението, за да се предотврати настъпването на маниакален епизод.

Психотерапия

Психотерапията, наричана още „разговорна терапия“, може да бъде ефективна част от плана за лечение на хора с биполярно разстройство. Психотерапията обединява различни лечебни техники, които имат за цел да помогнат на човека да идентифицира и промени тревожните емоции, мисли и поведение. Тя може да осигури подкрепа, обучение и насоки за хората с биполярно разстройство и техните семейства. Лечението може да включва терапии като когнитивно-поведенческа терапия и психообразование, които се използват за лечение на различни състояния.                                          Лечението може да включва и по-нови терапии, създадени специално за лечение на биполярно разстройство, включително междуличностна и социална ритъмна терапия и терапия, насочена към семейството.

 

Референции:

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955

https://en.wikipedia.org/wiki/Bipolar_disorder