Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Коклюш (магарешка кашлица, 100-дневна кашлица, пертусис)

Медицинска информация

Резюме

Коклюш е остро силно заразно инфекциозно заболяване, което засяга предимно дихателните пътища и протича с продължителна мъчителна кашлица. Причинява се от бактерии Bordetella pertussis, които болният с коклюш отделя със секретите си при кашляне и кихане. Заразяването става при директен контакт с болния или секрети му.

Коклюшът е ваксинопредотвратимо заболяване, но в последните години в световен мащаб се наблюдават периодично повишаване броя на случаите, дори в страни с високо ваксинално покритие. Това се дължи на генетични промени в патогена, недобър обхват на ваксинационните програми, намаляване на имунитета с времето при по-възрастните групи. Циркулацията на причинителя се поддържа от подрастващи и възрастни, при които заболяването може да протече без характерните симптоми и да остане неразпознато и недиагностицирано. Така тези възрастови групи се превръщат в естествен резервоар и източник на инфекцията за възприемчивите.

Най-уязвими за заразяване са кърмачетата и децата под 1 година, особено неимунизираните. При тях и рискът от усложнения и фатален изход е най-голям.

Причини

Коклюшът се причинява от Bordetella pertussis – грам отрицателна пръчица, развива се в присъствието на кислород (облигатен аероб). Отделя токсини, които са нужни за прикрепянето и колонизирането на дихателните пътища и развитието на имунитет.

Bordetella parapertussis причинява подобно на коклюш заболяване – паракоклюш, което не може да се разграничи от коклюша само по клинични симптоми, а е необходимо диагностично изследване. Липсва кръстосан имунитет между двата причинителя – имунитетът срещу коклюш не защитава от паракоклюш. Възможно е дори едновременно боледуване от коклюш и паракоклюш.

Симптоми 

Инкубационният период (от заразяването до появата на симптоми) е между 3 и 12 дни, но може да е и по-дълъг – до 28 дни. Коклюшът протича в три стадия – катарален, пароксизмален и реконвалесцентен. Симптомите може да са различни в зависимост от възрастта, имунизационния статус.

Катарален стадий (1 – 2 седмици)

За катаралния стадии са характерни неспецифични симптоми като:

 • Хрема и водниста секреция от носа;
 • Кихане;
 • Лека кашлица;
 • Сълзене от очите и евентуално конюнктивит;
 • Общо неразположение, отпадналост, главоболие;

Пациентите са силно заразни в този стадии. За коклюша не е характерна повишената температура. Към края на стадия кашлицата става упорита, особено през нощта.

Пароксизмален стадий (2 – 6 седмици)

Проксималният стадий се характеризира с типичните коклюшни пристъпи (пароксизми):

 • Интензивна пристъпна кашлица, по-често през нощта;
 • Серия от кратки изкашляния без вдишване между тях до изчерпване на поетия въздух, последвани от дълбоко шумно вдишване, при което се получава характерен звук – реприз – наподобяващ рев на магаре или кукуригане на петел.
 • Веднага следва ново закашляне с реприз и това продължава до постигане на някакво облекчение;
 • Пристъпът завършва с отделянето на оскъден жилав секрет или повръщане. Повръщането след пристъп има важно диагностично значение и се наблюдава при всички възрасти.
 • При кърмачета може да липсва характерния реприз, а да се наблюдават апноични паузи (дихателна пауза);
 • Пароксизмите може да са съпроводени с цианозиране (посиняване), задавяне или спадане на корена на езика и нарушаване проходимостта на дихателните пътища.
 • След кашличните пристъпи болните са изтощени, кърмачетата заспиват. Възможно е да се наблюдават дребни точковидни кръвоизливи по лицето, конюнктивите, рани по долната повърхност и френулума (юздичката) на езика.

Реконвалесцентен стадии (продължават няколко седмици до месеци)

През реконвалесцентния период симптомите постепенно отшумяват. Пароксизмите постепенно стават по-редки, по-леки и по-кратки. Болните стават по-спокойни през нощта, но са особено възприемчиви към респираторни инфекции с други причинители, които могат да възобновят кашличните пристъпи. Реконвалесцентния период може да бъде продължителен, поради което заболяването се нарича още и 100-дневна кашлица.

При ваксинирани коклюшът може да не протече с описаната типична клинична симптоматика – напр. да се наблюдава само продължителна кашлица без реприз.

Лабораторни отклонения

При изследване на кръвна картина се установява левкоцитоза (повишен брой на левкоцитите) с повишение на лимфоцитите. Рентгенографията на белите дробове най-често е без отклонения (освен ако не са се развили усложнения).

Диагноза

По препоръка на Световната здравна организация (СЗО) и CDC (Centre of Disease Control), към изследване за коклюш трябва да се насочват пациенти на всяка възраст с кашлица с продължителност над 2 седмици или кърмачета с кашлица с всякаква продължителност, които имат поне един от следните симптоми или признаци:

 • пристъпна кашлица;
 • реприз;
 • повръщане след кашличния пристъп;
 • апнея с или без цианоза;

Златен стандарт за диагностицирането на коклюш е културелното изследване – доказването на причинителя Bordetella pertussis при култивиране на специфични хранителни среди. Извършва се посявка – чрез вземане на назофарингеален секрет чрез аспирация или накашляне от болния върху съд с приготвена хранителна среда. Култивирането е със 100% специфичност, но има някои ограничения – бактериалният растеж отнема между 7 и 10 дни; методът е с ниска чувствителност, особено при пациенти, които са били имунизирани или са приемали антибиотици.

Изследването на назофарингеален секрет чрез молекулярно-генетични тестове (PCR, polymerase chain reaction) – изследва се материал, взет от ресничестия епител на горните дихателни пътища. Методът е с висока чувствителност, резултатът се получава бързо и не се повлиява от приема на антибиотици и имунизационния статус. PCR методът позволява да се разграничи коклюш от паракоклюш. Предпочита се при продължителност на симптомите до 4 седмици.

Серологични изследвания – базират се на откриването на специфични класове антитела срещу причинителя на коклюш. Серологичните тестове се препоръчват при продължителност за симптомите над 4 седмици. По правило се изследват две серумни проби, взети през разстояние не по-малко от 2 седмици. Трудно е, обаче, интерпретирането на серологичния резултат при имунизирани.

Усложнения

При коклюш може да се наблюдават следните усложнения:

От страна на дихателната система:

 • Пневмония;
 • Вторична бактериална пневмония;
 • Ателектаза;
 • Пневмоторакс (въздух в гръдния кош);
 • Кръвохрачене;

От страна на сърдечно-съдовата система:

 • Белодробна хипертония;

От страна на нервната система:

 • Гърчове;
 • Енцефалопатия;
 • Внезапна смърт при кърмачета

Лечение

Лечението се провежда с антибиотици от групата на макролидите. Своевременното започване на антимикробната терапия повлиява тежестта и продължителността на заболяването. Прилагат се също и симптоматични средства за повлияване на кашлицата и пристъпите. Лечението се назначава от лекар, който проследява състоянието на болния и контролира лечението. Пациентите със средно тежка и тежка форма на заболяването се насочват към лечебни заведения за хоспитализация и болнично лечение.

Превенция

Имунизацията срещу коклюш е включена в Задължителния имунизационен календар на Република България, включена в шествалентната ваксина, която кърмачетата получават на 2-, 3- и 4-месечна възраст. Реваксинация се провежда на 16-месеца и 6 години.

Съгласно измененията в Имунизационния календар, обнародвани в ДВ на 8.05.2024г. , ваксинацията на кърмачета се измества по-рано – съответно на 6, 10 и 14 седмици.

Съществува тривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, която се препоръчва да се постави на бременни в последния триместър на бременността (27 – 36 гестационна седмица). Препоръчително е и ваксиниране на всички възрастни, на които предстои или са в близък контакт с новородени и деца до 1 година.

Поради отслабване на имунитета срещу заболяването с възрастта, в някои страни на Европейския съюз се препоръчва бустерна доза на юноши и възрастни за предотвратяване на боледуване. Ваксините са налични в аптечната мрежа.

Ваксините са доказали своята безопасност, ефикасност и ефективност и са единственото средство за специфична профилактика срещу коклюш.

 

Източници: 

Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград