Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Фолиевата киселина и нейната важност за бременността. Как да поддържаме нормални нива на фолиева киселина

Медицинска информация

Бременността е един от най-вълнуващите и важни периоди в живота на всяка жена. През този период организмът преживява множество промени, а нуждите от определени хранителни вещества се увеличават. Едно от ключовите вещества, които играят решаваща роля по време на бременността, е фолиевата киселина.

Обща информация

Фолиевата киселина, също така известна като витамин B9, е водоразтворим витамин от група B. Това вещество е от решаващо значение за нормалното функциониране на организма, особено по време на бременност. Фолиевата киселина участва в редица важни процеси, включително синтеза на ДНК и деленето на клетките.

Биохимични функции

Фолиевата киселина (витамин B9) участва в няколко важни биохимични процеса в човешкия организъм. Тези процеси са ключови за нормалното функциониране на клетките и множество системи в организма. Ето някои от най-значимите биохимични процеси, в които участва фолиевата киселина:

 1. Синтез на ДНК. Фолиевата киселина е необходима за синтеза и репликацията на ДНК. Този процес е от съществено значение за растежа, развитието и поддържането на клетъчните структури. По време на бременността, където има интензивен клетъчен растеж, фолиевата киселина е особено важна.
 2. Синтез на РНК. Освен синтеза на ДНК, фолиевата киселина участва и в синтеза на РНК (рибонуклеинова киселина). РНК играе важна роля в транспортирането на генетичната информация и в синтеза на протеини.
 3. Метиране. Фолиевата киселина участва в биохимичния процес на метилиране, където метилови групи (CH3) се предават на различни биохимични молекули, включително ДНК, РНК и протеини. Този процес е от съществено значение за регулацията на генетичната експресия и функционирането на клетките.
 4. Синтез на аминокиселини. Фолиевата киселина е необходима за синтеза на някои аминокиселини, особено метионин и глицин. Аминокиселините са градивните елементи на протеините и играят ключова роля в структурата и функциите на клетките.
 5. Обмяна на фолати. Фолиевата киселина участва в обмяната на фолати в клетките. Фолатите са важни за трансфера на биологични молекули, което е от значение за различни метаболитни пътища.

В контекста на бременността, където има ускорено клетъчно делене, фолиевата киселина става още по-значима за здравето на майката и плода. Нейната роля в превенцията на дефекти на невралната тръба и подпомагането на нормалния растеж и развитие на плода я прави от съществено значение за здравето по време на бременността.

Защо е важна фолиевата киселина по време на бременността ?

Фолиевата киселина е от изключителна важност по време на бременност поради своето участие в редица ключови биохимични процеси, които са от съществено значение за нормалното развитие на плода и здравето на бременната жена. Ето някои от основните причини, поради които фолиевата киселина е толкова важна по време на бременността:

 1. Предотвратява развитието на дефекти на невралната тръба. Фолиевата киселина играе ключова роля в развитието на невралната тръба на плода, особено през ранните етапи на бременността. Недостатъчното количество фолиева киселина може да доведе до сериозни дефекти на невралната тръба, като например Спина бифида. Приемането на фолиева киселина преди и по време на бременност значително намалява риска от тези дефекти.
 2. Подпомага растежа и развитието на плода. Фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК и РНК, което е от съществено значение за клетъчния растеж и деленето. По време на бременността, когато има интензивено клетъчно делене в плода, достатъчното количество фолиева киселина е много важно за нормалното му развитие.
 3. Намалява риска от преждевременно раждане. Има доказателства, че приемът на фолиева киселина може да намали риска от преждевременно раждане. Това е от значение за здравето и доброто развитие на плода.
 4. Поддържа нормален брой на еритроцитите в кръвта. Фолиевата киселина е важна за производството на нови червени кръвни клетки. Това поддържа нормалните нива на хемоглобин и осигурява адекватно снабдяване на кислород както за майката, така и за плода.
 5. Предотвратява анемия. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до мегалобластна анемия, която може да бъде особено опасна по време на бременност. Анемията може да доведе до умора, слабост и други проблеми, които могат да засегнат здравето на майката и бебето.
 6. Подпомага нормалната функция на нервната система. Фолиевата киселина играе важна роля в нормалната функция на нервната система. Тя участва в синтеза на невротрансмитери, които са от съществено значение за комуникацията между нервните клетки.

За да се гарантира оптималното здраве на майката и развитието на плода, е важно бременните жени да поддържат подходящи нива на фолиева киселина, преди и по време на бременността. Приемът на препарати с фолиева киселина, както и консултация с лекар, са стъпки, които могат да помогнат в този процес.

Препоръчителен дневен прием

Важно е да се отбележи, че препоръките за дневен прием на фолиева киселина могат да варират в зависимост от страната и здравните препоръки. Обаче, общо взето, много здравни организации препоръчват следните дневни дози за бременни жени:

Месец на бременност Дневен прием на фолиева киселина
Преди зачеване и първи три месеца 400 – 800 микрограма (мкг)
От четвърти месец до края на бременността 600 – 800 микрограма (мкг)

Тези препоръки се отнасят към общия дневен прием от храна и витаминни добавки с фолиева киселина.                                              За конкретна информация относно вашите индивидуални нужди и препоръки, винаги е препоръчително да се консултирате със своя здравен специалист. Той ще ви предостави точни и персонализирани указания, които вземат предвид вашия здравен статус и специфичните условия на бременността.

Как да поддържаме нивата на фолиева киселина по време на бременността ?

Ето някои практически съвети за поддържане на оптималните нива на фолиева киселина:

1. Хранене с богато съдържание на фолиева киселина

– Включвайте в дневната си диета храни, богати на фолиева киселина. Това включва листни зеленчуци като спанак, броколи, зеле, както и цитрусови плодове, яйца, нахут и зърнени храни.

– Избягвайте претоплени храни, които могат да допринесат за загубата на фолиевата киселина по време на готвене.

Ето таблица с храни, богати на фолиева киселина, и съдържанието им на 100 грама:

Храна (100 грама) Фолиева киселина (микрограми)
Леща, варена 179 мкг
Царевично брашно 197 мкг
Грах, сух 345 мкг
Броколи, варени 63 мкг
Авокадо 81 мкг
Цветна луканка 172 мкг
Спанак, варен 194 мкг
Стрък, варен 37 мкг
Печени червени чушки 89 мкг
Грейпфрутов сок 6 мкг
Оризени храни 181 мкг
Аспержи, варени 149 мкг
Яйце (1 брой, средно готвено) 22 мкг

Тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от метода на приготвяне и други фактори. Включването на разнообразни храни от тази таблица във Вашия хранителен режим може да допринесе за осигуряването на достатъчно фолиева киселина. Въпреки това, ако сте бременна, често е препоръчително да се консултирате с лекаря си и да приемате витаминни добавки с фолиева киселина, особено по време на първите месеци на бременността.

2. Витаминни добавки

– Приемайте витаминни добавки с фолиева киселина, преди и по време на бременността. Обикновено лекарите препоръчват прием на фолиева киселина преди зачеване и през първите месеци от бременността.

– Консултирайте се със своя лекар относно оптималната доза за Вас.

3. Следвайте лекарските препоръки

– Приемайте фолиева киселина според препоръките на Вашия лекар. Обичайно този прием започва преди бременността и продължава през първите месеци на бременността.

– Следвайте указанията на лекаря относно дозата и режима на прием.

4. Избягвайте алкохол и тютюнопушене

– Ограничете или избягвайте консумацията на алкохол и тютюнопушенето, тъй като те могат да намалят усвояването на фолиева киселина.

5. Поддържайте здравословна диета

– Създайте хранителен план, който включва разнообразни и здравословни храни. Така ще гарантирате получаването на всички необходими хранителни вещества, включително фолиева киселина.

6. Редовни посещения на лекаря

– Посещавайте редовно здравния си специалист по време на бременността. Той ще Ви предостави необходимите съвети и ще следи за оптималните Ви нива на фолиева киселина.

7. Информирайте се за нуждите си

– Образовайте се относно важността на фолиевата киселина по време на бременността и какви са Вашите индивидуални нужди. Това ви позволява да вземате информирани решения за Вашия хранителен режим и прием на витамини.

Спазването на тези съвети и поддържането на подходящи нива на фолиева киселина са от изключително значение за здравето на майката и правилното развитие на бебето. При въпроси и съмнения, винаги се консултирайте със своя здравен специалист.


Изследвайте заедно витамин B12, витамин D и фолиева киселина с 20% отстъпка в Пакет Витамини!

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай


Референции: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid

https://medlineplus.gov/folicacid.html

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/

https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград