Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Най-често срещаните репродуктивни проблеми у нас

Медицинска информация

Темата за репродуктивните проблеми е много важна, особено в съвременния свят, където такива проблеми се срещат все по-често. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните репродуктивни проблеми, които засягат хората в България.

 1. Инфертилитет (безплодие)

Инфертилитетът е медицинско състояние, което се характеризира с неспособността на един индивид или двойка да забременее и да доведе бременността до успешен край след една година на редовни, незащитени полови контакти. Това състояние може да бъде причинено от редица фактори, които засягат както мъжете, така и жените.

Инфертилитетът бива на два основни вида:

 • Първичен инфертилитет

Първичният инфертилитет се отнася до ситуации, когато партньорите никога не са успели да постигнат бременност на жената. Това означава, че единият или и двамата не са имали предишна успешна бременност. Причините могат да бъдат разнообразни, включително:

 • Нарушения в овулацията при жената
 • Нисък брой или качество на сперматозоидите при мъжа
 • Структурни аномалии на репродуктивните органи
 • Хормонални нарушения
 • Вторичен Инфертилитет

Вторичният инфертилитет е когато двойката е имала поне една успешна бременност, но се сблъсква с трудности при опит за нова бременност. Причините за вторичен инфертилитет могат да включват:

 • Възрастови фактори
 • Нарушения след предишна бременност или раждане
 • Изменения в здравословното състояние на мъжа или жената
 • Промени в качеството на спермата или овулацията

И в двата случая, инфертилитетът може да бъде причинен от множество фактори и често изисква подробно медицинско изследване и индивидуален подход за лечение. Важно е да се отбележи, че инфертилитетът засяга както мъжете, така и жените, и неговите причини и лечение могат да бъдат различни в зависимост от пола и конкретната ситуация.

 1. Полово предавани болести (ППБ)

Полово предаваните болести (ППБ), известни още като сексуално предавани инфекции (СПИ), представляват група инфекциозни заболявания, които се разпространяват предимно, но не изключително, чрез сексуален контакт. Тези болести могат да бъдат причинени от различни микроорганизми, включително бактерии, вируси, паразити и гъбички. Те засягат както мъжете, така и жените, и могат да имат широк спектър от симптоми и последици за здравето.

Основни Характеристики на ППБ

 • Разпространение: Предават се основно чрез вагинален, анален или орален секс, но също и чрез кожен контакт, кръвопреливане и от майка на дете по време на бременност, раждане или кърмене.
 • Симптоми: Много ППБ първоначално са асимптоматични, което означава, че инфекцията може да се разпространява без забележими признаци. Когато симптомите се появят, те могат да включват болка при уриниране, изтичане на секрет от гениталиите, язви или брадавици в областта на гениталиите, болка по време на сексуален акт и други.
 • Лечение: Някои ППБ, особено тези, причинени от бактерии, могат да се лекуват ефективно с антибиотици. Вирусните ППБ, като ХИВ и херпес, често изискват по-дългосрочно управление и лечение.
 • Превенция: Използването на презервативи значително намалява риска от заразяване. Редовните медицински прегледи и тестове за ППБ са важни за ранно откриване и лечение.

Примери за често срещани ППБ

Важно е да се отбележи, че макар и сексуалният път да е основен за предаването на тези инфекции, те могат да бъдат предадени и по други пътища. Също така, навременната диагностика и лечение са ключови за предотвратяване на усложнения и разпространение на инфекциите.

 1. Ендометриоза

Ендометриозата е хронично заболяване, което засяга женската репродуктивна система. То се характеризира с растежа на тъкан, подобна на ендометриума (вътрешният слой на маточната стена), извън матката. Тази тъкан може да се намира в различни места, включително на яйчниците, фалопиевите тръби, външната страна на матката, и в области на таза като червата и пикочния мехур.

Основни Характеристики на Ендометриозата

 • Симптоми: Най-честите симптоми включват силна болка по време на менструация, хронична тазова болка, болка по време или след сексуален акт, болка при уриниране или дефекация по време на менструация, и понякога, проблеми с плодовитостта. Някои жени обаче могат да нямат симптоми.
 • Диагностика: Диагностицирането на ендометриозата може да бъде трудно, тъй като симптомите често се бъркат с други състояния. Често се използват методи като ултразвук, магнитно-резонансна томография (МРТ) и лапароскопия за потвърждаване на диагнозата.
 • Лечение: Няма окончателно лечение на ендометриозата, но симптомите могат да се управляват. Лечението може да включва болкоуспокояващи, хормонална терапия за намаляване на растежа на ендометриалната тъкан, и в някои случаи, хирургично отстраняване на аномалната тъкан.
 • Въздействие върху плодовитостта: Ендометриозата може да повлияе на плодовитостта и е една от водещите причини за инфертилитет при жените. Въпреки това, много жени с ендометриоза все пак могат да забременеят естествено или с помощта на асистирана репродуктивна технология.
 • Причини и рискови фактори: Не е напълно ясно какво причинява ендометриозата. Спекулира се за ролята на генетични фактори, обратна менструация, имунна система, сред другите. Фактори, които могат да увеличат риска, включват семейна история на ендометриоза, късна менопауза, нисък индекс на телесна маса, и алкохолна употреба.
 • Хроничен характер: Ендометриозата е хронично състояние, което изисква дългосрочно управление и често е съпроводено с периоди на облекчение и обостряне
 1. Синдром на поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е едно от най-често срещаните ендокринни разстройства при жените в репродуктивна възраст. Този синдром се характеризира с набор от симптоми, свързани с хормонален дисбаланс, и често засяга репродуктивната функция. Въпреки че точната причина за СПЯ не е напълно изяснена, заболяването се асоциира с няколко основни характеристики:

Основни Характеристики на СПЯ

 • Нередовна овулация или ановулация: Жените със СПЯ често изпитват нередовни менструации поради липса на овулация или неправилна овулация. Това може да доведе до трудности при забременяване.
 • Хиперандрогенизъм: Повишени нива на мъжки хормони (андрогени) в организма, което може да доведе до такива симптоми като акне, израстъци на косми в необичайни за жените места (хирзутизъм) и тънка коса на главата.
 • Поликистозни яйчници: На ултразвук яйчниците често изглеждат уголемени и съдържат множество малки цисти по повърхността си.
 • Възможни причини и рискови фактори
 • Генетична предразположеност: Смята се, че генетични фактори играят роля в развитието на СПЯ.
 • Инсулинова резистентност: Много жени със СПЯ имат инсулинова резистентност, което означава, че тялото им не използва ефективно инсулина, което води до повишени нива на инсулин и кръвна захар.
 • Възпаление: Някои изследвания показват, че жените със СПЯ имат повишени нива на възпалителни субстанции в тялото си.

Лечение и контрол

Лечението на СПЯ се фокусира върху облекчаване на симптомите и предотвратяване на потенциални усложнения като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Опциите за лечение включват:

Промяна на начина на живот: Здравословна диета и редовна физическа активност могат да помогнат в управлението на симптомите и подобряването на инсулиновата чувствителност.

Лекарства: Хормонални контрацептиви могат да се използват за регулиране на менструалния цикъл и намаляване на симптомите на хиперандрогенизъм. Медикаменти като метформин

 1. Урологични проблеми при мъжете

Урологичните заболявания при мъжете обхващат широк спектър от състояния, които засягат уринарната система и мъжките репродуктивни органи. Тези заболявания могат да варират от инфекции и възпаления до структурни аномалии и онкологични състояния. Някои от тези заболявания са специфични за мъжете поради анатомичните и физиологичните разлики между половете.

Основни типове урологични заболявания при мъжете

 • Инфекции на уринарния тракт (ИУТ): Въпреки че са по-чести при жените, ИУТ също могат да засягат мъжете. Те включват цистит (инфекция на пикочния мехур) и пиелонефрит (инфекция на бъбреците).
 • Простатит: Възпаление или инфекция на простатната жлеза, което може да причини болка, трудности при уриниране и други симптоми.
 • Бенигнена простатна хиперплазия (БФХ): Уголемяване на простатната жлеза, което е често срещано при мъже над 50 години. Това може да доведе до проблеми с уринирането, включително често уриниране, трудности при започване на уриниране и слаб уринен поток.
 • Уролитиаза (Камъни в Бъбреците и Уринарния Тракт): Формирането на твърди минерални отлагания (камъни) в бъбреците, уретерите, пикочния мехур или уретрата. Това може да причини силна болка и проблеми с уринирането.
 • Еректилна дисфункция (ЕД): Неспособност да се постигне или поддържа ерекция, достатъчна за задоволителен сексуален акт. ЕД може да бъде причинена от физически, психологически или лекарствени фактори.
 • Рак на простатата: Един от най-честите видове рак при мъжете, засягащ простатната жлеза. Ранното откриване е ключово за успешното лечение.
 • Варикоцеле: Разширение на вените в скротума, подобно на варикозни вени в краката. Това състояние понякога може да повлияе на фертилитета.
 • Фимоза и Парафимоза: Фимозата е състояние, при което предпуциумът (кожата, покриваща главичката на пениса) не може да се изтегли назад. Парафимозата е спешно състояние, при което изтеглената кожа не може да се върне в нормално положение, което може да доведе до сериозни усложнения.

Диагностика и Лечение

Диагностиката на урологичните заболявания често включва физически преглед, лабораторни изследвания (кръвни и уринни тестове), ултразвук и други изображения. Лечението варира в зависимост от конкретното заболяване и може да включва лекарства, минимално инвазивни процедури, хирургия или комбинация от тези подходи. Важно е мъжете да провеждат редовни урологични прегледи, особено след определена възраст, за ранно откриване и лечение на възможни заболявания.

 1. Хормонални нарушения

Хормоналните нарушения както при мъжете, така и при жените, възникват когато има дисбаланс в хормоналните нива в тялото. Хормоните са химични вещества, които регулират множество функции в организма. Важно е да се отбележи, че при мъжете и жените се наблюдават различни видове хормонални нарушения, поради различията в хормоналните системи на двата пола.

Хормонални нарушения при мъжете:

 • Тестостеронов дефицит (ниски нива на тестостерон): Това може да доведе до намалена мускулна маса, умора, депресия, намалено сексуално желание и проблеми с ерекцията.
 • Гинекомастия: Увеличаване на гръдната тъкан при мъже поради хормонален дисбаланс.
 • Хипогонадизъм: Състояние, при което половите жлези произвеждат малко или никакви полови хормони.

Хормонални нарушения при жените:

 • Синдром на поликистозните яйчници (СПЯ): Състояние, което води до повишено производство на мъжки хормони и може да причини нередовни менструации, акне, прекомерно окосмяване и проблеми с плодовитостта.
 • Менопауза и перименопауза: Промени в хормоналните нива, които водят до прекратяване на менструалния цикъл и симптоми като горещи вълни, настроения и проблеми със съня.
 • Предменструален синдром (ПМС) и предменструално дисфорично разстройство (ПМДР): Състояния, свързани с промени в хормоналните нива преди менструация, които водят до физически и емоционални симптоми.

Хормоналните нарушения могат да бъдат диагностицирани и лекувани от специалисти като ендокринолози. Лечението обикновено зависи от конкретния дисбаланс и симптомите, и може да включва медикаменти, промени в начина на живот или хормонална терапия.

Референции: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/womensrh/healthconcerns.html

https://www.cdc.gov/reproductivehealth/womensrh/healthconcerns.html

https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-women-reproductive-problems

https://www.medicinenet.com/what_are_common_reproductive_health_issues/article.htm

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград