Исхемична болест на сърцето: PLAC тест

Медицински изследвания

Исхемична болест на сърцето е водеща причина за смъртност в световен мащаб. Често миокардният инфаркт и мозъчният инсулт настъпват внезапно без предшестващи симптоми и оплаквания. Исхемична болест на сърцето е едно от най-честите сърдечни заболявания.

Най-честите причини за развитието на сърдечно-съдови заболявания са възпалението и формирането на атеросклеротична плака.

Възпалението довежда до образуване на атеросклеротични плаки в резултат от натрупването на богати на мазнини вещества във вътрешната стена на коронарните артерии (съдовете кръвоснабдяващи сърдечния мускул – миокарда).

Тези плаки предизвикват постепенна стеноза (стесняване) на коронарните съдове и на следващ етап се развива заболяване, нарушаване на адекватното кръвоснабдяване на миокарда и миокарден инфаркт при внезапно запушване.

PLAC тест за осхемична болест на сърцето: Определяне на сърдечно-съдовия риск

Изследването на холестерол и триглицериди в серум може да в известна степен да помогне за определянето на сърдечно-съдовия риск, но в някои случаи дори при нормални стойности на холестерол се наблюдават миокарден инфаркт и инсулт.

PLAC тестът позволява да се оценят по-точно измененията в коронарните съдове, които биха повишили риска от сърдечно-съдови инциденти. При този тест се изследва промяната на ензимната активност от атеросклеротичната плака.

Липопротеин свързаната фосфолипаза А2 (Lp-PLA2) се образува в атеросклеротичните плаки и води до възпалени и последващо развитие на стеноза. PLAC тест определя активността на ензима Lp-PLA2.

PLAC тест е одобрен и препоръчан от FDA (Американска агенция по храните и лекарствата) като метод за проследяване на коронарната болест на сърцето, риска от миокарден инфаркт и внезапна сърдечна смърт.

Беше ли полезен този пост?

Референтни стойности

  • <151 nmol/min/mL

Интерпретация на резултатите

Стойности на PLAC тест по-високи от 151 nmol/min/mL се свързват с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания (или исхемична болест на сърцето).

Серумните липиди (напр. холестерол) не са достатъчно точен показател за оценка на коронарната болест. PLAC тест улеснява определянето на риска и дава допълнителна прогностична информация.

Кога да се изследвам

Тестът PLAC за исхемична болест на сърцето се препоръчва при всеки със или без сърдечно-съдов риск. Някои източници определят резултатът, получен от PLAC теста, като отделен рисков фактор, който не зависи от традиционните.

Кой са рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания:

  • Пол и възраст (>45 за мъже и >55 за жени);
  • Сърдечно-съдови заболявания в семейството;
  • Високо артериално кръвно налягане;
  • Повишени стойности на липиди в кръвта;
  • Диабет;
  • Тютюнопушене;
  • Заседнал начин на живот;
  • Наднормено тегло и затлъстяване.

ИНФО Разбери повече:

Възпаление на червата: Болестта на Крон, улцерозният колит

Източници:

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн