Menu
Menu

Липиден профил: Норма, цена и обще информация

Медицински изследвания

Липиден профил

Липидният профил включва изследването на следните показатели: триглицериди, общ холестерол, нископлътностни и високоплътностни липопротеини, носещи холестерол – съответно LDL и HDL. Техните стойности дават информация за липидния статус и метаболитните нарушения, риска от атеросклероза, коронарна стеноза и инфаркт на миокарда.

Общ холестерол

  • определя нивото на холестерола.

Триглицериди

  • триглицеридите са основен резерв на енергия, складирана с мастната тъкан. Образуват се от черния дроб и влизат в състава на VLDL и LDL. Повишават се при системно висок прием на калории, тютюнопушене, а също при нарушен глюкозен толеранс и диабет.

LDL холестерол

  • липопротеин с ниска плътност (т.нар. „лош“ холестерол) – частици, формирани от белтъци и липиди, основно холестерол. Транспортират липидите в артериалната система и тъканите.

HDL холестерол

  • липопротеин с висока плътност (т.нар. „добър“ холестерол) – изпълнява важна роля в транспорта и метаболизма на липидите (основно на холестерола).

Какво определя изследването?

Високите нива на общ холестерол и триглицериди повишават риска от атеросклеротични промени на артериалните съдове.

Общият холестерол е показател, който се използва за определяне на риска от развитието на коронарна болест на сърцето (прочетете още тук за PLAC тест), като скрийнинг за дислипидемии, а също и като показател за оценка на ефекта от антилипидемична терапия.

LDL холестерол – показател за оценка на сърдечносъдовия риск. При пациенти с повишени стойности на LDL се наблюдават по-често атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

HDL холестерол – високите нива на HDL намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест.

Кога да направя това изследване?

Изследването се препоръчва при:

  • висок холестерол/ нарушена липидна обмяна;
  • случай на член от семейството с нарушена липидна обмяна;
  • случаи на миокарден инфаркт в семейството;
  • наднормено тегло и затлъстяване;
  • тютюнопушене;
  • данни за наследствена хиперхолестеролемия;
  • лица на терапия за понижаване на липидите;
  • проследяване при лица, преживяли миокарден инфаркт и мозъчно-съдова болест.

Подготовка преди изследване

За получаване на достоверни резултати на пациентите се препоръчва преди изследването:

  • да спазват непроменена диета в продължение на 3 седмици преди изследването;
  • да поддържат постоянно тегло;
  • да не приемат храна 12-14 часа преди изследването. Може да приемат вода и черно кафе без захар;
  • да не приемат алкохол 72 часа преди изследването.

Проба

  • венозна кръв.

Метод

  • спектрофотометричен.

Референтни стойности

Триглицериди

  • 0,3 – 1,7 mmol/l

Общ холестерол

  • 3.5 – 5.2 mmol/l

Съгласно препоръките на Европейската общност по атеросклероза.

LDL холестерол

ИнтервалРезултат
Оптимални нива<2,59 mmol/l
Близо до оптималните2,59-3,34 mmol/l
Гранично високи3,37-4,12 mmol/l
Високи4,14-4,89 mmol/l
Много високи≥4,92 mmol/l

HDL холестерол

ПолРискРезултат
Женибез риск> 1,68 mmol/l
Жениумерен риск1,15 - 1,68 mmol/l
Женивисок риск<1,15 mmol/l
Мъжебез риск>1,45 mmol/l
Мъжеумерен риск0,90 - 1,45 mmol/l
Мъжевисок риск<0,90 mmol/l

ИНФО Изследвания и цени:

Изследване за Тироид Цена, лв.
Липиден профил 14,00
Триглицериди 3,30

Интерпретация на резултатите

Триглицеридите се повишават при наследствени и придобити дислипидемии, при метаболитни заболявания – диабет, подагра; при наднормено тегло и затлъстяване; при чернодробни заболявания и алкохолизъм; при бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм.
Понижаване на триглицеридите си открива при хипертиреоидизъм, абеталипопротеинемия, недохранване, малабсорбция и други.

Общият холестерол се повишава при различни форми на хиперхолестеролемия; нарушен отток на жлъчен сок (билиарна обструкция, холестаза); заболявания на панкреаса; хипотиреоидизъм, диабет, алкохолизъм, богата на мазнини диета.
Понижаване на холестерола се наблюдава при алипопротеинемии; стеаторея с малабсорбция; миелопролиферативни заболявания; хипертиреоидизъм.

LDL – холестеролът се повишава при хиперхолестеролемия; хиперлипопротеинемия; диета, богата на наситени мазнини; хипотиреоидизъм; диабет; хронична бъбречна недостатъчност; анорексия и порфирия.
Понижаване на LDL – холестеролът се открива при хипо/абеталипопротеинемия; хипертиреоидизъм; хронична анемия, тежки увреждания на черния дроб и жлъчната система.

HDL – холестеролът трябва да се поддържа в здравословния граници, защото е фактор за понижаване на сърдечно-съдовия риск. Това се постига с правилно хранене, умерена консумация на алкохол, редовна физическа активност и воденето на здравословен начин на живот.
Понижаването на HDL- холестеролът се установява при затлъстяване, високи нива на триглицеридите, прием на някои лекарства- андрогени, диуретици, бета блокери и др.

Източници:

 

5/5 (1 Review)