Бременност и кърмене

Медицинска информация

Кърменето е естествен начин майките да снабдят бебетата си с нужните им хранителни вещества, които са необходими през първите месеци от живота. Според редица проучвания кърменето може също така да помогне на майките да се възстановят по-бързо от раждането.

Американската академия по педиатрия (AAP), както и Световната здравна организация (СЗО) препоръчват, ако е възможно, единственото хранене на кърмачето да бъде кърмене през първите шест месеца от живота на бебето.

Първото хранене на бебето често е няколко часа след раждането. Първото майчино мляко се нарича коластра и представлява гъста жълтеникава субстанция, богата на хранителни вещества. Тя подготвя стомашно-чревната система на вашето бебе за бъдещи хранения. Няколко дни по-късно тялото ви ще започне да произвежда различен вид кърма – това мляко също е много богато на хранителни вещества и е достатъчно за да изхрани бебето през първите му месеци живот. Още в първите часове и дни след раждането се препоръчва кърмене на поискване за бебето.

Кърменето е и свързващо преживяване. Освен че осигурява прехрана на бебето, контактът на кожа с кожа по време на кърменето е и начин за усилване на емоционалната връзка между майка и бебе.

Ползите от кърмене на бебе

Кърменето има както краткосрочни, така и дългосрочни ползи за здравето на майката и бебето.

За бебето тези ползи включват:

 • намалена честота на инфекциите – има връзка между кърменето и намалената заболеваемост от инфекции, включително инфекции на ухото, респираторни заболявания и по-малко настинки;
 • по-добър имунитет срещу вируси и бактерии – кърмата съдържа имуноглобулини (антитела) от майката, които помагат за укрепването на имунната система на бебето;
 • намален риск от синдром на внезапна детска смърт (SIDS) – кърмените бебета имат по-малък риск от SIDS както през първия месец, така и през първата година от живота им; За да се избегне риска от SIDS, много важно е да се съблюдават и безопасните пози за кърмене.
 • по-здравословно тегло – децата, които са кърмени, имат по-нисък процент на затлъстяване в детска възраст в сравнение с бебетата, хранени с формула и заместителни млека;
 • по-нисък риск от диабет – кърменето намалява детския риск както за диабет тип 1, така и за диабет тип 2;
 • задоволяване на променящите се хранителни нужди – бебетата се нуждаят от различни хранителни вещества през различните фази на първата си годинка. Млякото на майката само променя състава си през времето и осигурява тези нутриенти;

Ползите от кърменето не са само за бебето. Кърмещите майки също могат да изпитат някои предимства, които включват:

 • подобрено възстановяване – по време кърмене се освобождават по-големи количества окситоцин. Този хормон помага за подобряването на маточните контракции, което спомага матката да се възвърне към размерите си отпреди бременността;
 • по-бързо отслабване – според проучвания майките, които кърмят, губят по-лесно и бързо килограмите, натрупани през бременността отколкото тези, които не кърмят;
 • намален риск от депресия;
 • по-нисък риск от някои видове рак – колкото по-дълго една майка кърми, толкова повече се намалява нейния риск за развитие на рак на гърдата и яйчниците.

Затруднения при кърмене

В случай, че изпитвате затруднения да кърмите, препоръчително е да се свържете с консултант по кърмене.

Кърменето разбира се има и някои трудности:

 • липса на гъвкавост – кърмещите майки често са обвързани със схемата на хранене на бебето. През първите седмици бебетата могат да се хранят до 12 пъти на ден. Това може да затрудни работата на майката, както и изпълнението на поръчки и други нейни задачи;
 • невъзможност за измерване на точното количество мляко – при кърменето е трудно да се разбере колко мляко се отделя и какво количество поглъща бебето. За преценяване дали бебето се храни достатъчно ще трябва да се разчита на други фактори, като например теглото на бебето и ежедневните мокри пелени;
 • дискомфорт – много родилки изпитват дискомфорт и болка през първата седмица или 10 дни след началото на кърменето. Това често е временно, но може да затрудни първите хранения на бебето; Ако помислите за удобно помещение за кърмене, както и стол за кърмене, възглавница за кърмене и други, можете да намалите дискомфорта.
 • ограничение на диетата и лекарствата – при кърмене освен хранителни вещества вие ще споделяте с бебето и редица други вещества, които приемате, включително храна, лекарства и алкохол. Минимални количества от тези вещества могат да преминат чрез млякото към вашето бебе, затова трябва да им се обръща изключително внимание, подобно на преминаването на някои лекарства през плацентата по време на бременността.
 • Препоръчва се и спирането на тютюнопушенето, тъй като то излага бебето на никотин и други токсични химикали, които повишават риска от респираторни инфекции и алергии.

Някои възможни усложнения по време на кърменето

Един от рисковете при кърмене е появата на мастит. Той представлява възпаление на гърдата и тъканите около нея и засяга около 10% от кърмещите майки. Симптомите включват зачервяване, изразена чувствителност или твърдост около гърдата. Може да се наблюдават и температура, умора и неразположение. Лекуващият ви лекар може да предпише антибиотици, но в повечето случаи е възможно и препоръчително да продължите да кърмите, защото инфекцията засяга само тъканите на гърдата, а не самата кърма. В тези случаи ще Ви бъде по-комфортно, ако си осигурите удобни нощница за кърмене и сутиен за кърмене.

Хранене на майката при кърменето

Въпреки, че няма специфична диета за кърмещи майки, вие трябва да се храните с повече калории отколкото майки, които не кърмят. През първите шест месеца кърмачките се нуждаят от допълнителни 500 калории на ден. Диетата трябва да е балансирана и да включва белтъци, зеленчуци, плодове и здравословни мазнини. Нужен е и адекватен прием на вода, за да се запази количеството кърма.

Решението за кърмене е личен избор. Не всеки може или иска да кърми. Кърменето е начин да осигурите правилното хранене на Вашето бебе през онези важни първи месеци от живота му. То крие някои трудности, но и редица предимства както за бебето, така и за Вас. Поради всички тези причини, кърмещата жена трябва постоянно да получава подкрепа за кърмене от близките си, както и кърменето да бъде прието от хората на обществени места.

ИНФО Разбери повече:

Промени в организма на жената по време на бременност

Здравословно хранене на жените по време на бременност

Какво да изследваме преди забременяване?

Бременност и спорт

Източници:

Synevo България

Synevo България