Китайските астронавти на Тиангун сами си взимат кръв за изследвания

Медицинска информация

Тиангун

Тримата китайски астронавти на китайската космическа станция Тиангун в орбита около Земята, или т.нар. тайконавти, са били в добро физическо състояние, след като са завършили успешно първите си дейности в открития космос извън космическата станция на 4 юли, обяви Китайската космическа агенция.

Лиу Беоминг и Танг Хонгбо са прекарали около 7 часа извън станцията. Командирът на космическата мисия Ни Хайшенг е оперирал от вътрешния модул на Тиангун. Задачите на астронавтите включвали инсталиране на повдигаща скоба за панорамна камера и тестване на роботизирана ръка, която ще се използва за придвижване на тайконавтите в по-късни мисии.

Подобна дълга, сложна и трудна мисия е огромен тест за физическата сила и издръжливост на тайконавтите. Изследователите от Китайския център за изследване и обучение на астронавти, обаче, потвърдиха, че тайконавтите се чувстват добре физически. Според Отдела за медицинско наблюдение и поддръжка на центъра, тайконавите се възстановили добре от умората и други неразположения след космическоата разходка. Това се дължи и на условията за сън, хранене и осигуряване на здравословното състояние, които са повече от добри.

В допълнение, космонавтите преминават рутинни здравни проверки, за да се осигури здравето и безопасността им по време на тримесечния им престой в космоса. Всеки ден те си правят медицински изследвания, веднъж седмично се извършва здравна оценка и веднъж месечно се извършва подробна цялостна оценка на здравословното състояние.

Тайконавтите трябва собственоръчно да вземат венозна кръв един на друг. Кръвните изследвания са рутинни биохимични и други изследвания. Допълнително те изследват и урината си за различни показатели.  

Китайските космонавти на мисията са толкова добре обучени, че могат да извършват и ултразвуково изследване на сърцето, корема и кръвоносните съдове на долните крайници. Нещо повече, те могат да оценяват изображенията на резултатите от ултразвуковото изследване и да сигнализират в случай на потенциален здравословен проблем.

Благодарение на това, че медицинското им обучение е част от цялостното им обучение за посещение на космоса, тайконавтите са изключително добре подготвени да се грижат за здравето си в космоса.

Вие също можете да се погрижите за Вашето здраве и да проследите основните си кръвни показатели тук, на Земята.

Източник: https://news.cgtn.com/news/2021-07-19/Space-log-Taikonauts-in-good-health-after-first-spacewalk-1207mSuu3kI/index.html

Synevo България

Synevo България