Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Бременност и медикаменти

Медицинска информация

В периода на бременност кръвообращението на майката е свързано с това на бебето чрез плацентата. Всички медикаменти, които майката приема по време на бременност, попадат в нейното кръвообращение и могат да преминат в това на бебето в зависимост от това дали преминават през плацентата. Поради това бременните жени се интересуват за разрешени лекарства при бременност.

Повечето медикаменти преминават през плацентата и достигат до бебето. Затова, преди да приемате каквото и да е лекарство докато сте бременна, първо трябва да се консултирате с гинеколога, акушерката или личния си лекар. Това се отнася както за лекарства с рецепта, така и за такива без рецепта, препарати на билкова основа, хомеопатични средства и хранителни добавки.

Антихистамини и деконгестанти (противоалергични медикаменти) при бременни

До 15% от бременните използват антихистамини за лечение на алергии или гадене. Проведените до момента проучвания не отчитат значителен риск от фетални малформации при употребата на антихистамини от първо и и второ поколение. Антихистамин от първо поколение на нашия пазар е дифенхидраминът (бенадрил). В състава на различни прахчета за облекчаване симптомите на настинка и грип могат да се срещнат също хлорфенирамин и фенирамин. Антихистамини от второ поколение са: цетиризин (зиртек), лоратадин (кларитин) и фексофенадин (алегра).

Когато говорим за лекарства и бременност, най-често използваните деконгестанти в капките за нос и прахчетата за облекчаване симптомите на настинка и грип са фенилефринът и псевдоефедринът. И двата медикамента трябва да се избягват през първия триместър на бременността поради риск от появата на вродени малформации (гастросхиза, атрезия на тънкото черво и полулицева микросомия).

Обезболяващи и антипиретици при бременност

Поне две трети от бременните използват ацетаминофен (парацетамол). Националното проучване за превенция на вродените малформации в САЩ показва, че няма повишен риск при бременни, използващи парацетамол. Дори се установява известен протективен ефект по отношение на някои малформации, ако парацетамолът се използва за понижаване на телесната температура, защото повишената температура се явява рисков фактор за съответните малформации.

В случаи на необходимост от обезболяване или понижаване на телесната температура чрез лекарства за бременни при настинка парацетамолът е лекарство на избор.

Множество проучвания са проведени за ефектите на аспирина при лечение на различни усложнения на бременността, вкл. тромбемболизъм, антифосфолипиден синдром и прееклампсия. В третия триместър има риск от забавен растеж на плода, както и от появата на фетален или майчин кръвоизлив. Като цяло, приемът на аспирин трябва да се избягва във втория месец (период на усилена органогенеза) и в третия триместър, освен ако не е предписан от лекар.

Ибупрофенът, както и останалите нестероидни противовъзпалителни, могат да се приемат през първия и втория триместър, но трябва да се избягват през третия поради повишен риск от преждевременно затваряне на важен кръвоносен съд за кръвообращението на бебето. Метамизолът (аналгин) заема особено място в тази група. Той не е особено препоръчителен и в по-ранните срокове на бременността, но единични дози са приемливи при липса на парацетамол или ибупрофен като лекарства за главоболие при бременност.

Антибиотици по време на бременност

Антибиотичните медикаменти са често предписвани по време на бременност. Някои от тях са безопасни в този период, докато други не са. Безопасността зависи от много фактори, включващи класа на антибиотика, срока на бременността, дозата и продължителността на лечението.

Следните антибиотици се считат за безопасни по време на бременност:

  •   Пеницилини: амоксицилин, ампицилин и др.
  •   Цефалоспорини: цефалкор, цефалексин и др.
  •   Еритромицин
  •   Азитромицин
  •   Клиндамицин

Други антибиотици обаче не са препоръчителни по време на бременност. Пример за такива са тетрациклините (доксициклин и др.), които могат да причинят обезцветяване зъбите на детето. Тетрациклините не се препоръчват за употреба след 15-тата гестационна седмица, защото се смятат за рискова категория лекарства при бременност.

Хинолоните (левофлоксацин, ципрофлоксацин, моксифлоксацин), друг популярен клас антибиотици за лечение на инфекции на дихателните пътища също са противопоказани по време на бременност поради риск от увреда на костно-мускулната система.

Кларитромицинът е добре да се избягва по време на бременност поради риск за интоксикация на плода.

Аминогликозидите (амикацин, гентамицин), които са особено токсични при възрастни и по принцип се предписват с повишено внимание, са абсолютно противопоказани по време на бременност, защото могат да бъдат причина за увреждане на вътрешното ухо и вродена глухота.

Лекарства и медикаменти за високо кръвно и бременност

По време на бременността може да има състояния, при които кръвното налягане да е повишено, най-често при прееклампсия, изолирано високо кръвно налягане при бременни или при пациентки с хипертония от преди бременността. Кръвното налягане трябва да бъде поддържано в следните граници – до 140/90 mm Hg.

Важно е да се знае, че не всички групи антихипертензивни медикаменти могат  да се приемат по време на бременност. Лекарства за понижаване на кръвното като алфаметилдопа, бета-блокери, калциеви антагонисти се считат за сравнително безопасни, но трябва да бъдат назначени след консултация с акушер-гинеколог /или кардиолог, защото има специфични показания за какво състояние се предписват и в кой триместър могат да се прилагат.

Необходимо е проследяване на ефекта от лечението, когато се прилагат лекарства за хипертония при бременност. Това се прави, за да се коригира дозата и схемата на терапия и за да се избегнат твърде ниско кръвно налягане или липса на ефект. Необходимо е и редовно измерване на кръвното налягане от бременните жени, като то да бъде всекидневно за жените с хипертония от преди бременността.

Препарати на билкова основа по време на бременност

Бременните жени често прибягват до препарати на билкова основа за облекчаване на гадене и повръщане, симптомите на настинка и грип, болка и други неспецифични оплаквания. Въпреки това няма достатъчно големи проучвания, подкрепящи твърденията за безопасност на всички билки по време на бременност. Производителите на съответните препарати и хранителни добавки трябва сами да осигурят безопасността на продуктите си преди да ги пуснат на пазара.

Жълтият кантарион като цяло не се препоръчва по време на бременност поради липса на информация относно действието му при хора. Ехинацеята може да се използва както външно, така и вътрешно. Вратигата, билка, използвана за профилактика при мигрена, не се препоръчва по време на бременност, защото действа подобно на аспирина и ибупрофена.

Дивият пелин, синият кохош, черният кохош, хидрастисът, хвойната, витексът (арабски люляк), седефчето и маслото от блатна мента са маточни стимуланти, които предизвикват спонтанен аборт и категорично не трябва да се приемат. Ефедрата е съставка на някои продукти за отслабване. Тя се асоциира с редица вродени малформации като аненцефалия, транспозиция на големите съдове и аортна стеноза и наред с неподходящи лекарства за бременни, трябва да се избягват.

Джинджифилът е единствената хранителна добавка, която може да бъде препоръчана по време на бременност на базата на проучвания, проведени при хора. Джинджифилът повлиява симптомите на сутрешно гадене и няма странични ефекти върху майката и плода. Джинджифилът често може да се срещне като съставка на хранителни добавки, които се приемат преди и по време на бременност.

ИНФО Разбери повече:

Секс по време на бременност

Бременност и кърмене

Промени в организма на жената по време на бременност

Здравословно хранене на жените по време на бременност

Бременност и спорт

Източници:

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград