Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Мелатонинът и съня

Медицинска информация

Въведение

Биологичният часовник играе важна роля за ритъма на съня и бодърстването, но също и за регулирането на хормоналната секреция (напр. на хормона кортизол) и регулирането на телесната температура.

От 1980 година производителите на хранителни добавки създадоха синтезиран мелатонин за хора с проблеми със съня. Много фактори оказва влияние върху състоянието на будност и умора- напр. светлината през деня и тъмнината през нощта, а също и секрецията на мелатонин. На практика, когато тялото е изложена на светлина, светлинните сигнали се приемат от ретината и се предават по съответните нервни пътища, достигайки специфични ядра в хипоталамуса. Това задейства биологичния часовник и той изпраща команда и потиска отделянето на мелатонин, което ни поддържа бодри, когато е светло. Аналогично, освобождаването на мелатонин през нощта води до отпускане и сън.

Какво е мелатонин?

Мелатонинът е открит през 1958 година като хормон, отделян от епифизата, който регулира биологичния часовник. Ключова роля за този контрол има светлината. С прехода на деня към нощта, нивата на мелатонин рязко се повишават, особено около 2 чàса преди лягане и остават високи през цялата нощ. С повишаването на нивото на мелатонина се появява сънливост.

На сутринта, около 9 часà, светлината сигнализира на мозъка да спре синтеза на мелатонин и нивата му намаляват рязко, което води до чувство на будност. Това е един от най-древните сигнални механизми, мелатонин е открит при бактерии, едноклетъчни, растения, гръбначни и безгръбначни. Благодарение на ролята му в регулацията на циркадния ритъм, съня и бодърстването, не е отнело много време да се създадат мелатонинови таблетки за сън.

При някои професии липсата на излагане на светлина нарушава биологичния часовник. От друга страна, прекарването на дълго време на изкуствена светлина през нощта забавя покачването на мелатонина, а биологичният часовник „не може да разпознае”, че е нощ- организмът не може да синтезира нужното количество мелатонин в подходящото време.

Мелатониновите таблетки са създадени за справяне с проблемите със съня. Един от начините за по-бързо заспиване е да се затъмни максимално помещението преди лягане. Някои проучвания показват, че преди въвеждането на електричеството, хората са имали много по-добър режим на сън и бодърстване, защото са разчитали основно на дневната светлина.

Колко мелатонин може да приемаме?

Ролята на мелатонина и неговият ефект върху циркадните ритми е доказан в многобройни проучвания. Мелатонинът помага за адаптацията на организма при хора работещи дневни и нощни смени, но и при транс океански полети и при голяма часовата разлика. Препоръчва се приемането на 0,5 мг мелатонин около час и половина преди часа на лягане на мястото, към което пътувате. С напредването на възрастта много хора прибягват до мелатонина за пренастройване на биологичния часовник, а има доказателства, че помага за справяне с инсомния.

Профилът на безопасност и ефикасност на мелатонина са добри, освен ако не се предозира- тогава може да нанесе вреда.

Интересно е, че мелатонинът оказва положителен ефект и при заболявания, които не са свързани с нарушение на съня- напр. рак на гърдата и простатата, хиперактивност, намалено внимание, фибромиалгия, хронична болка. Въпреки, че за повечето от тези ефекти не може да се даде пълно обяснение, все още продължават проучванията за използването му при тях.

Мелатонинът се предлага под различна форма- таблетки, пудра, спрей, според предпочитанията. Вземането на мелатонин трябва да става след консултация с доктор. При някои хора ефектът е много по-добър, когато се приема сутрин. Приемането му в неподходящо време може дори още повече да наруши биологичния часовник и да се задълбочат проблемите със съня.

Как да приемаме мелатонин за сън?

Мелатонинът не повлиява продължителността на съня, а скъсява времето за заспиване с около 12 минути и допринася за пълноценен сън. Важно предимство на мелатонинът е, че той не затруднява събуждането, тъй като по изгрев нивата на серотонина се повишават и намаляват отделянето на мелатонин.

При едновременното приемане с кофеин, ефектът на мелатонина може да не се прояви.

Препоръчително е правилното дозиране от лекар при лица с диабет и хипертония, тъй като мелатонинът може да доведе до рязко понижаване на кръвното налягане. Може да се наложи повишено внимание при приемането на мелатонин от хора на успокоителни и приемащи лекарства за тревожност. Контрацептивите и лекарствата при мигрена увеличават отделянето на мелатонин, което може значително да повиши нивата му в кръвообращението и да се проявят нежелани ефекти. Мелатонинът може да повлияе и ефекта на някои лекарства, например контрацептивите.

Чести нежелани ефекти

Наблюдават се при продължителен прием на мелатонин и най-често се изразяват в:

  • Главоболие;
  • Краткотрайна депресия;
  • Световъртеж;
  • Умора през деня;
  • Замаяност;
  • Болки в корема;

Специалисти съветват мелатонинът да се приема внимателно от хора на имуностимулираща терапия, тъй като сам по себе си стимулира имунитета. Трябва да се отбележи още, че може да повлияе овулацията при жени в детеродна възраст, а 5 часа след приема на мелатонин не трябва да се шофира и да се работи с машини.

Освен, че третира безсънието, помага за справянето с тревожността, нарушения в координацията и др. Мелатонинът показва добър ефект и при лица с ментални проблеми като аутизъм и заболявания на централната нервна система, като балансира цикъла на сън и бодърстване.

Използване на мелатонин при деца.

Безсънието при деца е рядко и по-често се свързва с нарушения като хиперактивност, понижено внимание, аутизъм или епилепсия. Недостатъчния сън може да доведе да засегне паметта, концентрацията и поведението, а за справянето с тези симптоми трябва да се подбере подходящ за деца продукт- такъв се указва мелатонинът. Той може да се приема под формата на хранителна добавка и от деца и още повече- той е единствената безопасна възможност.

При аутизъм, епилепсия и синдром на понижено внимание, мелатонинът скъсява времето за заспиване, намалява събужданията през нощта и допринася за дълбок сън. Неадекватния синтез на мелатонин при деца може се смята като една от възмжните причини за нарушение на съня при деца.

Безопасен ли е мелатонинът?

Мелатонинът е безвреден и може да се приема дори от много малки деца, без да се наблюдават сериозни нежелани ефекти. Производството на мелатонин има важно значение за правилния хормонален баланс, пубертета и половото развитие. Отделянето на мелатонин зависи от други хормони като кортизол, растежен хормон, тестостерон.

Изследвания с животни са показали, че кратък курс с прием на мелатонин може да бъде много ефективен срещу някои усложнения при бременност, въпреки че все още е спорно дали да се прилага при бременни. При опитни животни мелатонин в много високи дози показва неблагоприятен ефект върху плода. В препоръчителни дози 1 – 3 мг дневно, мелатонинът е безопасен и за майката, и за бебето, и освен това може да има полезен ефект.

Проучване показва, че смехът и положителните емоции повишават нивата на мелатонин в кърмата, което допринася за намаляване на риска от алергии при бебето, така че приемането на мелатонинови добавки би имало такъв ефект върху майката и бебето, което кърми, какъвто смехът и забавния филм.

Използването на добавки с мелатонин при деца все още остава спорно, като специалистите смятат, че трябва да се включи при доказана инсомния и нарушено внимание.

Мелатонинът се предлага под различна форма- в комбинация с витамини, чайове и продукти за устна хигиена, желирани бонбони и сладкиши- много подходящи за деца.

При промени, които повлияват биологичния часовник и нарушения на съня, приемането на мелатонин за добър сън е добра възможност за справяне с проблема. При приемането на дози под 3 мг риска от нежелани ефекти е минимален. При нормализиране на биологичния часовник е препоръчително да се спре приемът на мелатонинови продукти, тъй като липсват данни за безопасността при продължително приемане.

Източник:

https://disturbmenot.co/melatonin-for-sleep/

Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград