Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Подагра

Медицинска информация

Подаграта  е заболяване, което обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит със зачервена, болезнена и оточна става. Най-често засегната е голямата палецова става на крака. Подаграта обаче може да се изяви и под формата на тофи и бъбречни конкременти. Заболяването се причинява от високите нива на пикочна киселина в кръвта, което води до образуването и отлагането на кристали мононатриев урат в ставите, сухожилията и околните тъкани, причиняващи възпаление.

Видове/типове

 1. Първична (идиопатична) подагра.
 2. Вторична подагра, възникваща вследствие на друго заболяване, най-често хронична бъбречна недостатъчност.

Симптоми

Признаците и симптомите на подагра почти винаги се появяват внезапно и често през нощта. Те включват:

 • Силна болка в засегнатата става. Подаграта обикновено засяга големия пръст на крака, но може да засегне всяка една става. Други често засегнати стави са глезенни, коленнни, лакетни, гривнени стави и пръстите. Болката е силно изразена и е най -силна през първите четири до 12 часа след началото на пристъпа.
 • Продължителен дискомфорт. След преминаване на пристъпа, ставният дискомфорт може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Евентуалните следващи атаки могат да продължат по-дълго и да засегнат повече стави.
 • Възпаление и зачервяване. Засегнатата става или ставите стават подути, чувствителни, затоплени и зачервени.
 • Ограничен обем на движения. С напредването на подагра може да не успеете да движите ставите си нормално

Причини

Подаграта възниква, когато в ставите и околоставните тъкани се натрупват кристали мононатриет урат, причинявайки ставно възпаление. Кристалите мононатриев урат могат да се образуват, когато имате високи нива на пикочна киселина в кръвта си. Вашият организъм произвежда пикочна киселина, когато разгражда пурините – вещества, които се намират естествено в повечето храни и тялото Ви.

Пурините се срещат в доста храни, като червено месо и месо от органи, като черен дроб. Богатите на пурини са морските дарове – аншоа, сардини, миди, миди, пъстърва и риба тон. Алкохолните напитки, особено бирата, и подсладените с плодова захар (фруктоза) водят до по-високи нива на пикочна киселина.

Обикновено пикочната киселина се елиминира от кръвта Ви през бъбреците с урината. Но понякога или организмът Ви произвежда твърде много пикочна киселина, или бъбреците Ви не я елиминират ефективно. Когато това се случи, пикочната киселина може да се натрупа, образувайки остри, иглени кристали от мононатриев урат в ставата и околните тъкани, които причиняват болка, възпаление и оток.

Рискови фактори

По-вероятно е да развиете подагра, ако имате високи нива на пикочна киселина в кръвта си. Факторите, които повишават нивото на пикочната киселина в тялото ви, включват:

 • Диета. Консумирането на храна, богата на пурини като червено месо и миди, и консумацията на напитки, подсладени с плодова захар (фруктоза), повишават нивата на пикочна киселина, което увеличава риска от подагра. Консумацията на алкохол, особено бира, също увеличава риска от подагра.
 • Тегло. Ако сте с наднормено тегло, организмът Ви произвежда повече пикочна киселина и бъбреците Ви по-трудно елиминират пикочната киселина.
 • Придружаващо заболяване. Някои заболявания и състояния увеличават риска от подагра. Те включват нелекувано високо кръвно налягане и хронични заболявания като диабет, затлъстяване, метаболитен синдром и сърдечни и бъбречни заболявания.
 • Някои лекарства. Ниските дози аспирин и някои лекарства, използвани за контрол на хипертонията като тиазидни диуретици, инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ) и бета-блокери, могат да повишат нивото на пикочната киселина. Така може и използването на лекарства против отхвърляне, предписани на хора, претърпели трансплантация на орган.
 • Фамилна анамнеза за подагра. Ако други членове на Вашето семейство са имали подагра, има по-висок риск да развиете болестта.
 • Възраст и пол. Подаграта се среща по-често при мъжете, главно защото жените са склонни да имат по-ниски нива на пикочна киселина. След менопаузата обаче нивата на пикочна киселина при жените се доближават до тези на мъжете. Мъжете също са по-склонни да развият подагра по-рано, обикновено на възраст между 30 и 50 години – докато жените обикновено развиват признаци и симптоми след менопаузата.
 • Скорошна операция или травма. Преживяването на скорошна операция или травма понякога може да предизвика подагрозен пристъп. При някои хора ваксинацията може да предизвика пристъп на подагра.

Превенция

Промяната в начина на живот е важна:

 • Консумация на по-здравословни напитки. Ограничете алкохолните напитки и напитките, подсладени с плодова захар (фруктоза). Вместо това пийте много безалкохолни напитки, особено вода.
 • Избягване на храни с високо съдържание на пурини. Червеното месо и месото от органи, като черен дроб, са особено богати на пурини. Богатите на пурини морски дарове включват аншоа, сардини, миди, миди, пъстърва и риба тон. Нискомаслените млечни продукти може да са по-добър източник на протеини за хората, склонни към подагра.
 • Провеждане на редовни физически упражнения и редукция на телесното тегло. Поддържането на здравословно тегло намалява риска от подагра. Изберете упражнения с ниска интензивност, като ходене, колоездене и плуване, които не натоварват значително ставите

Диагноза

Лекарите обикновено диагностицират подагра въз основа на Вашите симптоми и външния вид на засегнатата става. Тестовете за диагностициране на подагра могат да включват:

 • Изследване на ставна течност. Вашият лекар може да използва игла, за да изтегли течност от засегнатата става. Кристалите мононатриев урат могат да бъдат видими, когато течността се изследва под микроскоп.
 • Кръвни изследвания. Вашият лекар може да препоръча кръвен тест за измерване на нивото на пикочна киселина в кръвта Ви. Резултатите от кръвните изследвания обаче могат да бъдат подвеждащи. Някои хора имат високи нива на пикочна киселина, но никога не развиват подагра. Други хора имат признаци и симптоми на подагра, но са с нормални нива на пикочна киселина в кръвта си.
 • Рентгеново изследване. Рентгенови лъчи могат да бъдат полезни за изключване на други причини за възпаление на ставите.
 • Ставна ехография. Това изследване използва ултразвукови вълни за откриване на депозити от кристали мононатриев урат в ставите и околоставните тъкани
 • Двойноенергийна компютърна томография. Това изследване комбинира рентгенови изображения, направени от много различни ъгли, за да визуализира кристали мононатриев урат в ставите.

Лечение

Лекарствата за подагра са два вида и се фокусират върху два различни проблема. Първата група помага за намаляване на възпалението и болката, свързани с пристъпите на подагра. Втората група лекарства води до предотвратяване на усложненията от подагра, като намалява количеството на пикочната киселина в кръвта Ви.

Кой вид лекарство е подходящ за Вас, зависи от честотата и тежестта на симптомите, заедно с всички други придружаващи заболявания, които може да имате.

Лекарства за лечение на подагрозни пристъпи

Лекарствата, използвани за лечение на подагра и предотвратяване на бъдещи атаки, включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). НСПВС включват опции без рецепта, като ибупрофен, както и по-мощни НСПВС с рецепта, като индометацин или целекоксиб. НСПВС носят риск от стомашна болка, кървене и язви.
 • Колхицин. Вашият лекар може да препоръча колхицин, противовъзпалително лекарство, което ефективно намалява болката при подагра. Ефективността на лекарството обаче може да бъде намалена от странични ефекти като гадене, повръщане и диария.
 • Кортикостероиди. Кортикостероидните лекарства, като преднизолон, могат да контролират подаграта и болката. Кортикостероидите могат да бъдат под формата на хапчета или да се инжектират в ставата. Страничните ефекти на кортикостероидите могат да включват промени в настроението, повишени нива на кръвната захар и повишено кръвно налягане.

Лекарства за предотвратяване на усложнения при подагра

Ако изпитвате няколко пристъпи на подагра всяка година или ако пристъпите ви са по-редки, но особено болезнени, Вашият лекар може да препоръча лекарства, за да намали риска от усложнения, свързани с подагра. Ако вече имате доказателства за увреждане от подагра при рентгенови снимки на ставите или имате тофи, хронично бъбречно заболяване или камъни в бъбреците, може да се препоръчат лекарства за понижаване на нивото на пикочна киселина в кръвта.

 • Лекарства, които блокират производството на пикочна киселина. Лекарства като Алопуринол и Фебуксостат помагат да се намали количеството на пикочната киселина, която организмът произвежда.
 • Лекарства, които повишават елиминирането на пикочната киселина. Лекарства като Пробенецид и Бензбромарон помагат за подобряване на способността на бъбреците Ви да елиминират пикочната киселина от тялото.

ИНФО Заяви тест и вземи 5% отстъпка:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Разбери повече:

Отделителна система

Заболявания на бъбреците

 

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/diagnosis-treatment/drc-20372903

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/multimedia/gout/img-20008109

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград