Изследването на семенна течност (спермограма, микробиологично изследване и други) се прилага най-често за оценяване оплодителните й способности. Материалът обикновено се взема чрез мастурбация и се събира в стерилен съд.
От една страна се изследват физикохимичните свойства на еякулата – обем, цвят, мирис, вискозитет, pH, от друга страна – концентрацията на сперматозоиди, като се оценява и тяхната структура и подвижност.
Семенната течност е съставена от сперматозоиди и течна компонента. Функцията на течната компонента е да осигури изхранване и обем за придвижване на сперматозоидите до маточната лигавица.
Съдържание
Подготовка
Необходимо е спазването на няколко правила преди вземането на еякулат за изследване:
- Три до пет дни полово въздържание;
- Две седмици без прием на антибиотици;
- Няколко дни без прием на алкохол;
- Добро общо здравословно състояние;
- По възможност спиране приема на лекарства.
Непосредствено преди даване на семенна течност е необходимо изпразване на пикочния мехур, както и хигиенна дезинфекция на ръце и гениталии.
Не се препоръчва вземането на семенна течност от презерватив, тъй като повечето презервативи съдържат вещества, които убиват сперматозоидите. Някои лаборатории разполагат със специално пригодени презервативи за тази цел. Събраният материал, трябва да се изследва до един час след вземането му.
Най-често изследваните показатели са:
- Обем семенна течност;
- Вискозитет на семенната течност;
- Общ брой сперматозоиди;
- Концентрация на сперматозоиди – брой сперматозоиди в единици обем;
- Подвижност на сперматозоидите;
- Морфология на сперматозоидите;
- Втечняване – колко бързо семеннта течност от вискозна се превръща в течна;
- Фруктоза – основният източник на енергия за сперматозоидите;
- pH;
- Брой негодни сперматозоиди;
- Брой бели кръвни клетки.
Референтни стойности / Норма
- обем – 1.5 ml;
- концентрация от 15 милиона/ml;
- общ брой сперматозоиди > 39 милиона;
- подвижност на сперматозоидите – активно подвижни 25% или общо подвижни сперматозоиди поне 40%;
- общо морфология – 14%.
ИНФО Разбери повече:
Източници: