Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Слънчево изгаряне и слънцезащита

Медицинска информация

Обща информация

Слънчевото изгаряне e форма на радиационно изгаряне на кожата, което е резултат от прекомерното излагане на ултравиолетово (UV) лъчение с източник слънчевата светлина. Манифестира се със зачервена и болезнена кожа, която се чувства гореща при допир. Обикновено се възниква в рамките на няколко часа след продължително излагане на ултравиолетова (UV) радиация. Честото слънчево изгаряне увеличава риска от други увреждания на кожата като тъмни петна, суха и набръчкана кожа и особено от рак на кожата. 

Видове

    1. Изгаряне първа степен

Най-леката степен слънчево изгаряне е това от първа степен, наричано още повърхностно изгаряне на кожата. Това изгаряне причинява зачервяване на кожата, тя става суха и болезнена при допир. Това е най-често срещаният тип слънчево изгаряне и може да отшуми в рамките на 3 до 6 дни.

    2. Изгаряне от втора степен

Изгарянето от втора степен засяга горните два слоя на кожата. Наблюдава се болка при промяна на температурата или при допир на кожата. Може да има поява на мехури, които съдържат течност. Тази степен на слънчево изгаряне преминава за 7 до 21 дни и цветът на новообразуваната кожа може да бъде по-светъл или по-тъмен от околната. Може да остане белег при този тип изгаряне.

   3. Изгаряне от трета степен

Изгарянето от трета степен e увреждане на слоевете кожната тъкан в по-голяма дълбочина от изгарянето от втора степен и е по-тежко. Това изгаряне предизвиква появата на по-големи мехури и е необходимо повече време за възстановяване. Това изгаряне причинява белег на кожата, ако не заздравее до 21-ия ден.

   4. Изгаряне от четвърта степен

Четвърта степен изгаряне е най-тежката степен. Представлява много сериозно изгаряне, засягащо всички слоеве на кожата и евентуално подкожната маста тъкан и подлежащите мускули. Това изгаряне причинява трайно увреждане на кожата с трайно променен цвят, който обикновено е бял, сив или черен. Налага се лечение в болница продължително време, като може да се стигне до оперативно лечение. 

Симптоми

 • Промени в цвета на кожата и зачервяването й
 • Кожа, която се усеща топла или гореща при допир
 • Болка и чувствителност в областта на изгаряне
 • Оточност на кожата
 • Малки мехури, изпълнени с течност, които могат да се спукат
 • Главоболие, повишена температура, гадене и отпадналост ако слънчевото изгаряне е по-висока степен
 • Чувство на болезненост или дразнене в очите

Кожата на всяка открита част от тялото, включително на ушните миди, скалпа и устните, може да изгори. Дори покритите зони могат да изгорят, ако например дрехите са от тъкани, които пропускат ултравиолетова (UV) светлина. Очите, които са изключително чувствителни към слънчевата UV светлина, също могат да изгорят.  Симптомите на слънчево изгаряне обикновено възникват в рамките на няколко часа след излагане на слънце. Но може да отнеме един ден или повече, за да се установи степента на тежест на слънчевото изгаряне. В рамките на няколко дни засегнатата кожна област започва да се възстановява, като се отстрани горния слой на епидермиса. След това кожата може временно да е с променен цвят. 

Причини

Слънчевото изгаряне се причинява от прекомерно излагане на ултравиолетова (UV) светлина. UV светлината може да бъде от слънчева светлина или изкуствени източници, като UV лампи и солариуми. Меланинът е тъмният пигмент, съдържащ се в повърхностния слой на кожата, който придава нейният цвят. Когато сте изложени на UV светлина, кожата Ви се предпазва, като кожните клетки (меланоцити) произвеждат по-бързо меланин. Допълнителното количество меланин придава характерния за кожата тен. Слънчевият загар (тен) е начинът на кожата да блокира UV лъчите, за да предотврати слънчево изгаряне на подлежащите тъкани. Но степента на защита е ограничена. Твърде голямото количество UV лъчение причинява изгаряне на кожата.

Можете да получите слънчево изгаряне и в хладни или облачни дни. Сняг, пясък, вода и други повърхности могат да отразяват ултравиолетовите лъчи, които причиняват изгаряне и на кожата.

Рискови фактори

 • Наличие на светла кожа, сини очи и червена или руса коса
 • Пребиваване на открито в слънчево и топло време или на голяма надморска височина
 • Работа на открито
 • Плуване и намокряне на кожата с вода, тъй като мократа кожа има тенденция да изгаря повече от сухата кожа
 • Редовно излагане на незащитена кожа на UV радиация от слънчева светлина или изкуствени източници, като солариуми
 • Прием на лекарства, което увеличават чувствителността на кожата към слънчева светлина (фотосенсибилизиращи лекарства)

Превенция

Използвайте тези методи, за да предотвратите слънчево изгаряне, дори в хладни, облачни или мъгливи дни. И бъдете особено внимателни около водата, снега и пясъка, защото те отразяват слънчевите лъчи. Освен това UV радиация е по-интензивна на голяма надморска височина.

 • Избягвайте излагането на слънце между 12:00 и 16:00 ч. Слънчевите лъчи са най-силни през тези часове, затова се опитайте да планирате дейности на открито извън този времеви диапазон. 
 • Избягвайте използването на солариуми. Наличието на тен не намалява риска от слънчево изгаряне особено при използването на солариум. 
 • Покриване на откритите участъци на тялото. Когато сте навън, носете широкопола шапка и дрехи, които Ви покриват. Дрехите с тъмен цвят осигуряват повече защита, както и тези от плътна тъкан. Препоръчва се използването на външно съоръжение, специално проектирано за слънцезащита. Проверете етикета за неговия ултравиолетов защитен фактор (UPF), който показва колко ефективно блокира ултравиолетовата светлина. Колкото по-висок е UPF факторът, толкова по-добре.
 • Използвайте слънцезащитни продукти често. Нанесете водоустойчив слънцезащитен крем и балсам за устни с SPF 30 или повече и широкоспектърна защита срещу ултравиолетови A (UVA) и ултравиолетови B (UVB) лъчи. Около 15 до 30 минути преди да излезете на открито, нанесете обилно слънцезащитен крем върху кожата, която не е покрита от дрехи. Нанасяйте слънцезащитния продукт на всеки 2 часа, както и след плуване или изпотяване. Ако използвате и репелент срещу насекоми, нанесете първо слънцезащитния крем.  Проверете етикетите на слънцезащитни продукти за указания относно съхранението и срока им на годност. Изхвърлете слънцезащитния крем, ако е с изтекъл срок на годност или е на повече от три години.
 • Защитете бебетата и малките деца. Препоръчва се използването на други форми на слънцезащита, като сянка или специално облекло за бебета под 6 месеца. Когато това не е възможно, нанесете слънцезащитен крем с най-малко 15 SPF върху лицето и гърба на ръцете. Бебетата и малките деца трябва да се държат на хладно, хидратирани и далеч от пряка слънчева светлина. При липса на защитно облекло и налична сянка, е препоръчително да  се използват слънцезащитни продукти за бебета и малки деца. Тези продукти съдържат физически блокери (титанов оксид, цинков оксид), тъй като те могат да причинят по-малко дразнене на кожата.
 • Носете слънчеви очила, когато сте на открито. Изберете слънчеви очила с UVA и UVB защита. Проверете UV степента на етикета, когато купувате нови очила. Не винаги по-тъмните очила блокират UV лъчите. 
 • Запознайте се със сенсибилизиращите към слънчева светлина лекарства. Някои често използвани лекарства без рецепта, включително антибиотици, ретиноиди и ибупрофен, могат да направят кожата по-чувствителна към слънчева светлина. Обсъдете това с вашия фармацевт или лекар за страничните ефекти на лекарствата, които приемате.

Диагноза

Вашият лекар вероятно ще проведе физикален преглед и ще снеме анамнеза за симптомите, получени вследствие на излагането на ултравиолетови лъчи, както и анамнеза за предишни слънчеви изгаряния. Ако получите слънчево изгаряне или кожна реакция след краткотрайно излагане на слънчева светлина, Вашият лекар може да препоръча тест, при който малки участъци от кожата се излагат на измерени количества UVA и UVB светлина, за да изследва степента на чувствителност към светлина (фототестване). Ако кожата Ви реагира реагира на краткотрайно излагане на ултравиолетова светлина, се счита, че сте с повишена фоточувствителност. 

Лечение 

 • Вземете обезболяващо средство. За облекчаване на болката вземете болкоуспокояващо средство като ибупрофен или парацетамол възможно най-скоро след излагането на слънце. Някои болкоуспокояващи са под формата на гелове, които се нанасят върху кожата.
 • Охладете кожата. Нанесете върху засегнатата кожа чиста кърпа, навлажнена с хладка чешмяна вода. Или вземете хладна вана с добавена сода за хляб. Охлаждайте кожата няколко пъти на ден.
 • Нанесете овлажнител, лосион или гел. Лосион от алое вера или гел или каламинов лосион може да успокои изгорялата кожа.
 • Пийте вода за да предотвратите дехидратация.
 • Не пукайте мехурите. Ако кожен мехур се спука, почистете го с мек сапун и вода. След това нанесете антибиотичен мехлем върху раната и го покрийте с незалепваща превръзка.
 • Внимателно отстранявайте отпадащия повърхност слой от епидермиса
 • Вземете лекарство против сърбеж. Перорален може да помогне за облекчаване на сърбежа, тъй като кожата започва да се лющи и заздравява отдолу нагоре. 
 • Нанесете кортикостероиден крем. При леко до умерено слънчево изгаряне нанесете кортикостероиден крем върху засегнатата област.
 • Защитете се от ново слънчево изгаряне от излагане на слънце. Докато кожата Ви заздравява бъдете далеч от директна слънчева светлина.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/diagnosis-treatment/drc-20355928 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922 

https://www.doctorsinitaly.com/b/4-types-sunburn-and-how-to-avoid-them/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunburn 

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград