СУЕ: Скорост на утаяване на еритроцитите

Медицински изследвания

СУЕ – Скорост на утаяване на еритроцититее, е кръвен тест, който може да бъде белег за наличие на възпалителен процес в тялото. СУЕ не е показател, който се използва самостоятелно от Вашия лекар, а в комбинация с други диагностични тестове, може да спомогне за диагноза или за проследяване прогресията на възпалително заболяване.

При поставяне на Вашата кръв в дълга, тънка тръбичка, червените кръвни клетки – еритроцитите, постепенно се утаяват на дъното. Наличието на възпаление може да причини групирането на еритроцитите, като по този начин, те се утаяват по-бързо от единичните клеткина дъното.

Тестът измерва какво разстояние изминават клеките за един час. Колкото повече са се доближили до дъното на тръбичката, толкова по-сериозен възпалителен отговор се наблюдава.

Цел на изследването

Тестът СУЕ може да бъде полезен при оценката на необяснима треска, някои форми на артрит, както и при симптоми, които засягат Вашите мускули и други. Също така, тестът може да бъде използван като част от диагностичния процес при определени състояния, като:

 • Гигантоклетъчен артериит;
 • Полимиалгия ревматика;
 • Ревматоиден артрит.

Освен това, изследването на СУЕ може да бъде от полза при определяне на нивото на Вашия имунен отговор и да мониторира ефекта от дадено лечение.

Тъй като СУЕ тестът не е специфичен диагностичен тест, обикновено се комбинира с изследването на други показатели – най-често CRP (C – реактивен протеин), както и други диагностични методи, по преценка на Вашия лекар.

Кога да направя това изследване?

СУЕ тестът не е диагностичен метод за конкретно заболяване и не бива да се използва като скринингов метод. Вашият лекар може да назначи това изследване, ако имате признаци на възпалително заболяване или доказано такова с цел проследяване на прогресията му или на отговора от дадено лечение.

Подготовка преди изследване

Не е необходима специална предварителна подготовка за това изследване. Резултатът не е свързан с храненето или прием на течности, т.е. не е необходимо да бъде на гладно.

Проба

 • венозна кръв

Метод

 • мануален метод по Вестергрен /Westergren.

Референтни стойности: норма, повишено и високо СУЕ

 • Мъже
  • 1-15 mm/h
 • Жени
  • 1-20 mm/h
 • Деца (0-18 год.)
  • < 10 mm/h
 • Бременни  1-20 гест. седм.
  • 18-48 mm/h;
 • Бременни 21-40 гест.седм.
  • 30-70 mm/h.

Беше ли полезен този пост?

Цени за изследване на СУЕ

ИзследванеЦена, лв.
СУЕ2,20

Можете да заявите този тест онлайн

Регистрирайте изследванията си онлайн и намалете времето за чакане в лабораторията!

лв.2,20Купи

Интерпретация на резултатите

Повишение на стойностите на СУЕ може да се наблюдават при различни колагенози, възпалителни състояния като пневмония, туберкулоза и други. Също така при някои неопластични заболявания, след операции, при анемия, хипо- или хипертиреоидизъм, както и при хронични заболявания.

Някои лекарства като орални контрацептиви, аспирин и антиконвулсанти също могат да причинят увеличаване на стойностите на СУЕ.

Трябва да се вземат предвид и физиологични състояния като менструация, бременност, напреднала възраст, както ипри новородени.

Всяко повишение на стойностите на СУЕ трябва допълнително да бъде проучено и проследено. Резултатите трябва да бъдат обсъдени с Вашия лекар и по преценка могат да бъдат назначени допълнителни диагностични тестове.

ИНФОЦени на лабораторни изследвания:

Изследвания които откриват възпалениеЦена, лв.
CRP7,70
hsCRP19,00

Източници:

ИНФО Разбери повече:

Какво се крие зад една анемия

5/5 (3 Reviews)

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн