Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Анемия, свързана с дефицит на витамини

Медицинска информация

Витамините са група вещества, които са необходими за нормалното функциониране на клетките, за растежа и развитието им.

Организмът не може сам да ги произвежда, поради което трябва да набавя достатъчно количество от тях чрез храната. Съществуват 13 есенциални витамина, което означава, че те са незаменими за правилното функциониране на организма и процесите в него. Те включват:

Витамините се групират в две категории:

 • Мастноразтворимите витамини се съхраняват в мастната тъкан на организма. Четирите мастноразтворими витамина са витамин A, D, E и K. Тези витамини се усвояват по-лесно от организма при наличието на храни, включващи мазнини;
 • Водоразтворими витамини са останалите девет. Те не се съхраняват в тялото и излишъкът от тях напуска организма чрез урината. Въпреки че тялото поддържа малък запас от тези витамини, те трябва да се приемат редовно, за да се предотврати недостигът им в организма. Витамин В12 е единственият водоразтворим витамин, който може да се съхранява в черния дроб в продължение на години.

Всеки от изброените есенциални витамини има важна функция в организма. Анемията, дължаща се на дефицит на витамини, се причинява от наличието на стойности на витамините по-ниски от обичайното. Това води до промени в еритроцитите и появата на здравословни нарушения. Витамините, свързани с тази анемия, включват фолат, витамин В12 и витамин С. Анемията може да настъпи поради недостатъчен прием на витамини с храната, или поради проблеми с усвояването и преработката на приетите витамини.

Не всички анемии са причинени от недостиг на витамини. Други причини включват недостиг на желязо, както и някои кръвни заболявания. Ето защо е важно лекуващият лекар да диагностицира и диференцира типа на анемията. Анемията поради дефицит на витамини обикновено може да се коригира с витаминни добавки и промени в диетата.

Причини за анемия

При липса на определени витамини в храната, може да се развие анемия. Ако организмът не може правилно да абсорбира и преработва хранителните вещества и витамините настъпва анемия с дефицит на витамини. В тези случаи тялото няма достатъчно витамини, необходими за производството на адекватен брой здрави еритроцити. Ролята на еритроцитите в организма е огромна, тъй като те пренасят кислород от белите дробове до всички части на тялото. Нарушението на тази тяхна функция води до недостиг на кислород в различни тъкани и органи.

Причините за поява на анемия с дефицит на витамини, наречена още мегалобластна анемия, включват:

 • Анемия, дължаща се на дефицит на фолиева киселина

Фолатът, известен още като витамин В9, участва в образуването на еритроцитите. Той е необходим за производството на ДНК, която контролира растежа на тъканите и функцията на клетките. Фолатът се открива предимно в плодовете и листните зелени зеленчуци. Диета, която е лишена от тези храни, може да доведе до дефицит. Друга причина може да бъде и неспособността да се абсорбира фолат от храната.

Повечето хранителни вещества се абсорбират в тънкото черво. Хората със заболявания на тънкото черво като цьолиакия или тези, които хирургично са имали част от тънкото черво отстранено, могат да имат затруднения с усвояването на фолат или неговата синтетична форма, фолиева киселина. Алкохолът намалява абсорбцията на фолат, така че прекомерната му употреба също може да доведе до дефицит. Някои лекарства, включително такива против гърчове, могат също да нарушат абсорбцията на този витамин.

Бременните жени и жените, които кърмят, имат повишена нужда от фолат. Ниските нива на витамина по време на бременност са свързани с вродени дефекти като spina bifida. Поради това през този период приемът му трябва да бъде увеличен, за да се избегне развитието на дефицит. Друго състояние, свързано с развитието на фолатен дефицит, е бъбречната недостатъчност и хемодиализата. Някои от препаратите, използвани за лечение на онкологични заболявания, също могат да нарушат метаболизма на фолат и да доведат до неговия дефицит.

 • Анемия, дължаща се на дефицит на витамин В12

Недостигът на витамин В12 може да бъде резултат от диета, лишена от витамина, който се открива главно в месото, яйцата и млякото. Анемията може да възникне и при невъзможност на тънкото черво да абсорбира В12. Това може да се дължи на операция на стомаха или тънкото черво, анормален бактериален растеж или чревно заболяване като болестта на Крон или цьолиакия. Недостигът на витамин В12 може да бъде причинен и от тения, погълната от замърсена риба, тъй като тя изсмуква нутриенти от организма и води до дефицити. Най-честата причина за анемия с дефицит на В12 обаче се дължи на липсата на вещество, наречено вътрешен фактор (intrinsic factor).

Вътрешният фактор е протеин, секретиран от стомаха, който се присъединява към витамин B12 и така го отвежда до тънкото черво, където може да бъде абсорбиран от кръвта. Без вътрешен фактор витамин B12 не може да бъде усвоен и се отделя от тялото като отпадък. Липсата на вътрешен фактор може да се дължи на автоимунна реакция, при която имунната система погрешно атакува стомашните клетки, които го произвеждат. Строгите вегетарианци и вегани също са застрашени от този тип анемия.

Анемията, причинена от липса на вътрешен фактор, се нарича пернициозна анемия.

 • Анемия, дължаща се на дефицит на витамин С

Дефицит на витамин С може да се развие при недостатъчен прием на витамина с храната. Друга причина е нарушената способност на тялото да абсорбира витамин С. Това най-често се дължи на дългогодишно тютюнопушене. Някои хронични заболявания, като рак или хронично бъбречно заболяване, увеличават риска от развитието на анемия тъй като влияят върху усвояването на витамин С.

Какво се крие зад една анемия

Рискови фактори

Редица фактори могат да повлияят на запасите на витамини в тялото. Като цяло рискът от недостиг на витамини се увеличава, при:

 • Диета, съдържаща малко или никакви естествени хранителни източници на витамини като месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Вегетарианци, които не консумират млечни продукти и вегани, които не ядат никакви храни от животински произход, могат да попаднат в тази категория;
 • Бременност с недостатъчен прием на витамини или мултивитамини. Добавките с фолиева киселина са особено важни по време на бременност;
 • Чревни проблеми или други състояния, пречещи на абсорбцията на витамини. В тях се включват увеличеният растеж на бактерии в стомаха и операцията на червата, които могат да попречат на усвояването на витамин B12;
 • Злоупотреба с алкохол. Алкохолът пречи на усвояването на фолат и витамин С, както и на редица други витамини;
 • Приемът на определени лекарства, които могат да блокират абсорбцията на витамини. Лекарствата против гърчове могат да блокират абсорбцията на фолат. Антиацидните препарати могат да попречат на абсорбцията на витамин В12;

Усложнения

Дефицитът на витамини увеличава риска от много здравословни проблеми. Едни от основните усложнения са свързани с бременността. Бременните жени с недостиг на фолиева киселина имат по-висок риск от усложнения, включително преждевременно раждане. Развиващият се плод, който не получава достатъчно количество фолат от майката, може да развие вродени дефекти на мозъка и гръбначния мозък.

Друго усложнение, предизвикано от витаминен дефицит, са нарушенията на нервната система. Витамин B12 е важен не само за производството на здрави еритроцити, но и за нормалното функциониране на нервната система. Нелекуван, недостигът на витамин B12 може да доведе до неврологични усложнения като постоянни изтръпвания на ръцете и краката или проблеми с равновесието. Може да се наблюдават и объркване и намалена памет, тъй като витаминът е необходим и за нормалната мозъчна функция. Без лечение неврологичните усложнения могат да станат постоянни.

Друго специфично усложнение се наблюдава при дефицит на витамин С – скорбут. Симптомите на това рядко, но сериозно заболяване включват кървене под кожата и около венците.

Превенция и профилактика

Няколко модификации в начина на живот могат значително да намалят риска от развитието на витаминни дефицити. На първо място е здравословната диета, включваща разнообразни храни.

Храните, богати на фолат, включват:

 • тъмнозелени листни зеленчуци;
 • ядки;
 • зърнени продукти като хляб, зърнени храни, ориз;
 • плодове и плодови сокове.

Храните, богати на витамин В12, включват:

 • яйца;
 • зърнени храни;
 • мляко, сирене и кисело мляко;
 • месо и миди.

Храните, богати на витамин С, включват:

 • броколи;
 • цитрусови плодове и сокове;
 • ягоди;
 • чушки и домати.

Ако не е възможно да се набавят нужните витамини от храната, то те могат да се приемат чрез хранителни добавки и мултивитамини. Спирането или намаляването на тютюнопушенето също има благоприятен ефект, тъй като то пречи на усвояването на хранителни вещества, включително витамин С. Алкохолът също може да допринесе за появата на анемия с недостиг на витамини, затова той трябва да се консумира в умерени количества. За здрави възрастни това са:

 • две питиета на ден за мъже на възраст под 65 години;
 • едно питие на ден за мъже на възраст над 65 години;
 • едно питие на ден за жени на всяка възраст.

Едно питие е равно на 355 милилитра бира, 148 милилитра вино или 44 милилитра твърд алкохол.

Диагноза

Диагностицирането на анемията, предизвикана от недостиг на витамини, се извършва чрез кръвни тестове, които проверяват:

 • Броят и характеристиките на еритроцитите. Хората с анемия имат по-малко червени кръвни клетки от нормалното. При анемии с дефицит витамин В-12 и фолат еритроцитите са с по-голям размер, но са недоразвити. При напреднали дефицити броят на белите кръвни клетки и тромбоцитите също може да бъде намален;
 • Количеството фолат, витамин В12 и витамин С в кръвта. Нивата на фолат и витамин В12 се измерват едновременно, защото техните дефицити могат да причинят подобни признаци и симптоми.

При дефицити, свързани с дефицит на витамин В12, могат да се направят допълнителни изследвания, които да подпомогнат по-точното диагностициране. Те включват:

 • Тест за антитела срещу вътрешния фактор (intrinsic factor). Тяхното присъствие подсказва за наличието на пернициозна анемия;
 • Тест за метилмалонова киселина. Нивото на това вещество е по-високо при хора с дефицит на витамин В12;
 • Schilling тест. В този тест първо се поглъща малко количество радиоактивен витамин В12. След това се взема кръвна проба, за да се провери дали организмът е абсорбирал витамина. След това се поглъща комбинация от радиоактивен витамин В12 и вътрешен фактор. Ако радиоактивният В12 се абсорбира само когато се приема с вътрешен фактор, това потвърждава, че липсва собствен вътрешен фактор;

Анемия (стандартен пакет)

Включени тестове: 

 ПКК
 Диф. броене на левкоцити
 Желязо
 ТЖСК
Морфология на еритроцити

24,00 лв.Добави в количката

Анемия (разширен пакет)

Включени тестове:

 ПКК
 Диф. броене на левкоцити
 Желязо
 ТЖСК
Морфология на еритроцити
+ Витамин B12
+ Феритин
+ Фолиева киселина

Можете да заявите тези пакети онлайн.

Заявете изследванията си онлайн и спестете 5% от стойността им

10% отстъпка за всички изследвания

Лечение на анемия

Лечението включва хранителни добавки и промени в диетата.

При анемия поради дефицит на фолат лечението включва здравословна диета и прием на добавки с фолиева киселина. В повечето случаи добавките се приемат перорално. След като нивото на фолат в организма се повиши до нормалното е възможно преустановяване на приема на добавките.

При по-леки случаи на дефицит на витамин В12, лечението може да включва промени в диетата и добавки с витамин В12 под формата на таблетки. Лекуващият лекар може да предложи инжекции с витамин B12, особено ако дефицитът на витамин B-12 е тежък. В тези случаи точното количество на нужния витамин се определя от лекаря, но често пациентите се нуждаят от инжекции само веднъж месечно.

Лечението на анемия, свързана с недостиг на витамин С, е с таблетки витамин С и увеличен прием на храни и напитки, съдържащи витамин С.

ИНФО Разбери повече:

Автоантитела и автоимунитет

АМА: Антимитохондриални антитела

Източници:

 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitamin-deficiency-anemia/diagnosis-treatment/drc-20355031
 • https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград