Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Алергия към полени

Медицинска информация

Обща информация

Алергията към полени е имунологично обусловен отговор на организма към определени вещества, наречени полени, които са микроскопични частици, носещи мъжки или женски полови клетки на растения. Този вид алергия се проявява като свръхчувствителност на имунната система, която реагира прекомерно на полените като на потенциално вредни за организма чужди вещества. Симптомите на алергия към полени могат да включват хрема, кихане, сърбеж на очите и кожни прояви като обриви. Този вид алергия често се нарича „сенна хрема“ и се влошава по време на цъфтежа на растенията, от които са произведени съответните полени. Поленът е един от най-честите отключващи фактори за сезонните алергии. Много хора познават поленовата алергия като „сенна хрема“. Експертите обикновено наричат ​​алергията към полени „ сезонен алергичен ринит “.

Поленови сезони

 • Месец март – месец май: дървета
 • Месец април – месец юни: треви
 • Месец юли − октомври: плевели

Всяка пролет, лято, есен и дори през зимата в някои държави, растенията отделят малки поленови зърна, за да оплодят други растения от същия вид. По-голямата част от прашеца, който причинява алергични реакции, идва от дървета, треви и плевели. Тези растения отделят малки, леки и сухи поленови зърна, които се движат от вятъра. След това те могат да попаднат в очите, носа и белите дробове, причинявайки симптоми на алергия, ако имате алергия към полени. Цъфтящи растения, които разпространяват прашеца си чрез насекоми – като рози и някои дървета, като череши и круши, обикновено не причиняват алергичен ринит.  Има три основни вида алергия към полени: алергия към полени от дървета, алергия към полени от треви и алергия към полени от плевели.

Алергия към дървесен прашец

Дървесният прашец е първият прашец, който се появява всяка година. Той е отговорен за повечето симптоми на пролетна поленова алергия. Също така често се припокрива с тревен прашец през пролетта и лятото. В България дърветата произвеждат най-много прашец от март до май. Но в някои региони, като например на юг, дърветата могат да произвеждат цветен прашец още през януари и да достигнат своя пик няколко пъти през годината.

Някои от дърветата, които причиняват най-много симптоми на алергия, са:

 • Бреза (Betula). Поленът от брезата е известен алерген и може да предизвика алергични реакции през пролетта.
 • Лешник (Corylus avellana). Лешникът също може да бъде източник на поленови алергии, особено през пролетта.
 • Липа (Tilia). Поленът от липа може да предизвика алергии през летните месеци.
 • Череша (Prunus avium). Дървото на черешата също може да бъде алергенен източник през пролетта.
 • Орех (Juglans regia). Поленът от орех може също да предизвика алергии през пролетта и лятото.
 • Чам (Pinus). Поленът от чамови дървета може да бъде причина за алергични реакции.
 • Дъб (Quercus). Поленът от дъб може също да предизвика алергии, особено през пролетта и ранното лято.
 • Бук (Fagus). Дървата от семейство Fagaceae, като бука, могат да предизвикат алергии през пролетта.

Алергия към тревен прашец

Ако имате алергия към тревен прашец, мястото, където живеете, може да повлияе кога ще имате симптоми. В България тревният прашец обикновено се появява в края на пролетта или началото на лятото. На юг тревите могат да отделят прашец през много сезони и да предизвикат симптоми през цялата година. Има стотици видове треви, но само няколко причиняват симптоми на алергия. Вашето местоположение може да определи кои треви могат да причинят Вашите симптоми. Някои от най-често срещаните видове треви, които причиняват симптоми на алергия, са:

 • Лъвска трева (Dactylis glomerata). Разпространена трева, която може да бъде източник на поленови алергии.
 • Леска (Corylus avellana). Леската също може да предизвика алергии, особено при хора със засилени чувствителности.
 • Райграс (Lolium perenne). Една от обикновените треви в България, която може да предизвика алергични реакции.
 • Лоза (Vitis vinifera). Поленът от лоза може също да бъде алергенен за някои хора.
 • Пчеларник (Phleum pratense). Тази трева също е свързана с поленови алергии.
 • Коприва (Urtica). Въпреки че копривата е по-скоро плевел, поленът й може да предизвика алергични симптоми.

Алергия към цветен прашец

Поленът от плевели, причинява симптоми на алергия при хора. Около 15% от хората са алергични към прашеца на цветния прашец. Поленът на плевелите се появява в края на лятото и есента.

В България някои от плевелите, които често предизвикват алергии към полени, включват:

 • Амброзия (Ambrosia). Плевелът амброзия е известен алерген и може да предизвика сезонни поленови алергии, особено през летните и ранните есенни месеци.
 • Плевел (Artemisia). Различни видове плевели от рода Artemisia могат също да бъдат източник на алергии през лятото и ранната есен.
 • Коприва (Urtica). Копривата, въпреки че често се счита за трева, е плевел със силно алергенен полен, който може да предизвика реакции при чувствителни хора.
 • Чичовник (Chenopodium). Различни видове плевели от семейство Chenopodiaceae, като чичовника, могат да бъдат алергенни.
 • Артемизия (Ambrosia artemisiifolia). Плевелът Артемизия може също да бъде алергенен за някои хора.

Тези плевели често се срещат в селските райони, в градините, и на обработваеми земи. Алергиите към полени от плевели могат да причинят симптоми като хрема, кихане, свръхчувствителност в очите и други респираторни проблеми. В случай на алергии, е важно да се консултирате с лекар за подходяща диагноза и лечение.

Какво е поленов брой ?

Броят на полени показва колко полени има във въздуха. За да се получи броят на полените, се използва устройство за улавяне на полени, след което уловените полени се идентифицират и преброяват. Някои уебсайтове или метеорологични новини съобщават и прогнози за полени. Прогнозите за полени са приблизителни, също като прогнозата за времето. През повечето време прогнозите за полени ще докладват само за най-често срещаните видове полени. Това може да Ви помогне да определите кой тип полени присъства във Вашия район и предизвиква симптомите на алергия. Прогнозите за полени могат да Ви помогнат да се подготвите, но може да почувствате симптоми на алергия в моменти, когато прогнозата предвижда ниски или умерени количества полени.

Какви са симптомите на поленова алергия ?

Хората с поленови алергии имат симптоми само когато полените, към които са алергични, са във въздуха. Симптомите включват:

 • Хрема (известна още като ринорея – това обикновено е бистра, рядка секреция от носа)
 • Запушен нос (поради запушване или назална конгестия – един от най-честите и обезпокоителни симптоми)
 • Кихане
 • Сърбеж в носа, очите, ушите и устата
 • Зачервени и сълзещи очи
 • Подуване около очите

Ако имате астма и полените влошават астмата Ви, може да имате алергична астма. Това е най-често срещаният тип астма.

Какво е орален алергичен синдром и каква е връзката му с алергията към полени ?

Ако имате симптоми на алергична реакция в устата или гърлото, когато консумирате определени плодове, зеленчуци или ядки, това може да е свързано с алергия към полени. Това се нарича орален алергичен синдром (ОАС)

OAС се случва, защото прашецът на някои дървета, треви или плевели е подобен на протеина в някои плодове, зеленчуци и ядки. Вашата имунна система се обърква и не може да направи разлика между двете. Яденето на тези храни може да причини сърбеж или подуване на устата, устните, езика и гърлото. Тези храни могат да включват ябълки, череши, круши и др. Прашецът от бреза и елша, както и прашецът от амброзия причиняват много хранителни реакции на ОАС. Ако мислите, че може да имате ОАС, говорете с алерголог.

Как лекарите диагностицират алергията към полени ?

Лекарите използват два теста за диагностициране на поленова алергия.

 • Кожна проба за алергени

При тестване с убождане/надраскване медицинска сестра или лекар поставя малка капка от възможния алерген върху кожата Ви. След това медицинската сестра леко ще убоде или надраска мястото с игла през капката. Ако имате антитела на имуноглобулин Е (IgE) (протеини на имунната система) срещу този алерген, петното ще се зачерви, ще се подуе и ще сърби в рамките на 15 до 20 минути. Може също да видите подуване на мястото на убождане/надраскване. Обикновено, колкото по-голяма е вълната, толкова по-вероятно е да сте алергични към алергена.

Положителен тест към определен поленов алерген не означава непременно, че имате алергия. Лекарите трябва да сравнят резултатите от кожните тестове с времето и мястото на Вашите симптоми, за да видят дали съвпадат.

 • Специфичен IgE кръвен тест

Кръвните тестове са полезни, когато имате кожно заболяване или приемате лекарства, които пречат на кожните тестове. Те могат да се използват и при деца, които съдействат добре за кожните тестове. Вашият лекар ще вземе кръвна проба и ще я изпрати в лаборатория. Лабораторията добавя алергена към вашата кръвна проба. След това измерват количеството антитела, които имунната Ви система произвежда, за да атакуват алергените. Този тест се нарича специфичен IgE (sIgE) кръвен тест.

Както при кожните тестове, положителният кръвен тест за алерген не означава непременно, че алерген е причинил вашите симптоми.

Как мога да предотвратя алергична реакция към цветен прашец ?

Има действия, които можете да предприемете, за да намалите алергичните реакции към цветен прашец:

 • Започнете да провеждате лечение за алергия преди началото на поленовия сезон. Повечето лечения за алергия са най-ефективни, когато се приемат по този начин. Това позволява на леченията да предотвратят освобождаването на хистамин и други субстанции, които причиняват вашите симптоми.
 • Ограничете дейностите си на открито, когато броят на полените е висок. Това ще намали количеството поленов алерген, който вдишвате, и ще помогне за намаляване на симптомите.
 • Дръжте прозорците затворени по време на поленовия сезон или пиковите поленови часове.
 • Използвайте централен климатик или въздухопречистватели със сертифициран филтър, подходящ за астма и алергии, за да намалите алергените във въздуха на закрито (включително полени, които могат да проникнат в дома Ви през врати, прозорци, върху дрехите Ви и върху домашни любимци).
 • Носете слънчеви очила и покривайте косата си, когато излизате навън. Това ще Ви помогне да предпазите прашеца от очите и косата си.
 • Душ всеки ден преди лягане. Това ще премахне прашеца от тялото ви и ще го предпази от спалното бельо.
 • Перете спалното бельо в гореща сапунена вода веднъж седмично.
 • Ограничете близкия контакт с домашни любимци, които прекарват много време на открито. Чистете косматите животни, когато влязат вътре или ги къпете всяка седмица (ако е подходящо).
 • Сменете и изперете дрехите, носени по време на дейности на открито.
 • Сушете дрехите си в сушилня за дрехи или вътре, а не навън.
 • Следете броя на полените и прогнозите. Много местни метеорологични доклади ще дадат брой полени или прогнози. Можете също да посетите и някои уебсайтове.

Ръководство за лечение на алергии

 • Изплакване на носа. Използването на разтвор за изплакване на носа (солена вода) може да помогне за намаляване на слузта и изплакване на алергените от носа Ви. Не забравяйте да ги използвате според указанията.
 • Спрейове за нос. Кортикостероидните спрейове за нос са ефективни и имат малко странични ефекти. Те лекуват подуването и възпалението в носа ви. Антихистаминови спрейове за нос също са ефективни опции.
 • Капки за очи. Капките за очи срещу алергия могат да бъдат много полезни при справяне със симптомите на очна алергия. Те могат да облекчат усещането за парене, сърбеж, зачервяване, повишено сълзене и подуване. В допълнение, изкуствените сълзи могат да бъдат полезни.
 • Антихистамини. Антихистамините се предлагат под формата на таблетки, ампули или спрей за нос. Те могат да облекчат кихането и сърбежа в носа и очите. Те също така намаляват хремата и в по-малка степен запушването на носа. Потърсете антихистамин с продължително действие, който не предизвиква сънливост.
 • Деконгестанти. Деконгестантите се предлагат под формата на спрейове за нос или капки. Те помагат за свиване на лигавицата на носните отвори и облекчават запушването. Обикновено се използват само за кратко време. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате деконгестанти, ако имате високо кръвно налягане, глаукома, заболяване на щитовидната жлеза или проблеми с уринирането.
 • Модификатори на левкотриени (като монтелукаст). Това лекарство може да помогне, като блокира молекулите, които организмът Ви освобождава, когато имате алергична реакция.

Имунотерапия

Ако имате алергия към полени и не получавате пълно облекчение от лекарства, обсъдете с Вашия лекар възможността за имунотерапия. Имунотерапията е дългосрочно лечение, което може да помогне за предотвратяване на алергичните реакции или да ги направи по-леки. Може да промени хода на алергичното заболяване чрез модифициране на имунния отговор на организма към алергени.

Има два вида имунотерапия: алергични инжекции и сублингвална имунотерапия.

 • Алергични инжекции.

Подкожната имунотерапия съществува от повече от 100 години и може да осигури дълготрайно облекчаване на симптомите. Представлява серия от инжектиране, която въвежда по-големи количества алерген с всяка инжекция. Алергенът ще бъде инжектиран в подкожната мастна тъкан. С течение на времето алергичните симптоми като цяло се подобряват. Много хора получават пълно облекчение в рамките на една до три години след започване на имунотерапията. Много хора също усещат ползите поне няколко години след спирането на имунотерапията.

Сублингвалната имунотерапия включва поставяне на таблетка с алергена под езика за една до две минути и след това поглъщане. Това лечение предлага на хората с алергии потенциална алтернатива на подкожното инжектиране на разтвор с алерген. Вашият лекар може също да персонализира терапията за Вас. Обсъдете с Вашия алерголог Вашите симптоми на алергия и Вашия план за лечение.

Референции: https://aafa.org/allergies/types-of-allergies/pollen-allergy/

https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pollen-allergies/

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград