Menu
Menu

Директен билирубин

Медицински изследвания

Билирубинът е пигмент, който се съдържа в човешкото тяло. Около 80% от него произхожда от метаболизма на хема – пигментът, отговорен за червения цвят на хемоглобина.

Хемът се метаболизира до билирубин в слезката. Така се получава една от двете фракции билирубин – неконюгиран или наречен още индиректен.

В слезката пигментът се свързва с плазмените белтъци и се отнася до черния дроб, където се подлага на допълнителен метаболизъм и се превръща в конюгиран или директен билирубин – втората фракция. От там чрез жлъчните сокове се секретира в червата и се изхвърля от организма.

Лабораторно се изследват общото количество билирубин и фракцията на директен билирубин. Наречен е директен тъй като дава директна реакция с диазо-реактив. Знаейки тези два показателя лесно може да се изчисли и индиректния билирубин, като от общия се извади директния.

Цел на изследването

Изследването се използва при наличие на жълтеница от неизяснен произход. Необходимо е да се определи вида на хипербилирубинемията, както и коя част от целия метаболитен път е нарушена и води до натрупване на билирубин в други органи и системи.

Най-честите заболявания налагащи изследване на билирубиновите нива са – хемолитични анемии, вирусен хепатит, механично обструкция на жлъчните пътища, алкохолен хепатит.

Кога да направя това изследване?

Изследването се прави при поява на пожълтяване по кожата – жълтеница и при съмнение за нарушена чернодробна функция или съмнение за хемолиза т.е. разрушаване на червените кръвни клетки.

Желателно е да се прави взаедно с изследване на урина, за да се търси наличие на билирубин и в урината, което дава допълнителна информация.

Подготовка преди изследване

Изследването се прави сутрин на гладно.

Проба

  • венозна кръв.

Метод

  • мокра химия.

Референтни стойности

Директен билирубин норма:

  • 0-5 µmol/L

Беше ли полезен този пост?

Цени за изследване на билирубин 

Изследване за билирубин Цена, лв.
Билирубин, директен 4,40
Билирубин, индиректен 4,40
Билирубин, общ 4,40

Интерпретация на резултатите

Обикновено при изследването се изследват директният и общият билирубин, като се прави справка коя фракция е повишена и се търси причината за това. Високият директен билирубин най-често показва механична причина за жълтеницата. В такива случаи най-често се налагат допълнителни изследвания за установяване на точната причина.

Изследване за билирубин Прехепатална Хепатална Постхепатална
Вида на увеличен билирубин Индиректен И двете фракции Директен
Урина – уробилиноген +++ +
Урина – конюгиран билирубин ++ +++
Цвят на урината Нормален Тъмна Тъмна
Цвят на изпражненията Тъмно кафеви Нормален Светложълти

ИНФО Разбери повече:

Билирубин, общ

Източници:

5/5 (3 Reviews)