Menu
Menu

Билирубин, общ

Медицински изследвания

Показателят общ билирубин определя нивата на билирубин във Вашата кръв. Билирубинът е оранжево-жълтеникава субстанция, която се произвежда по време на нормалния цикъл на разпадане на червените кръвни клетки. Билирубинът преминава през черния дроб, след което се екскретира /изнася/ извън тялото.

Серумните нива на билирубин се покачват, когато неговата продукция е по-голяма отколкото възможността му за метаболизиране и екскреция. Клинично, това обикновено се изявява като жълтеница.

Какво определя изследването?

При повечето случаи, нивата на билирубин в серума търпят промени при редица чернодробни заболявания, променят се и по-различен начин. Препоръчва се неговото изследване при уточняване на състояния като жълтеница, вирусни хепатити, алкохолен хепатит и стеатоза, екстрахепатална билиарна обструкция /т.е. дали има блокада във Вашите екстрахепатални жлъчни пътища/, както и при някои заболявания на кръвта – като хемолиза на еритроцитите.

Вашият лекар може да препоръча изследването при редица заболявания и състояния, свързани с Вашия черен дроб, жлъчка и като цяло с гастроинтестиналната система. Общият билирубин се използва както в процеса на диагностика на даденото състояние, така и в процеса на лечение с оглед търсене на отговор от лечението и как е Вашето състояние.

Вашият лекар може да препоръча изследване на общ билирубин, в комбинация с директен билирубин, чернодробни ензими, албумин, общ белтък , общ холестерол, пълна кръвна картина, протромбиново време и други показатели.

В неонаталната и педиатричната популация има специфики относно изследването на билирубин и свързани с него състояние. За това е необходима консултация с педиатър!

Кога да изследвам общ билирубин?

Вашият лекар може да препоръча изследване на билирубин при появата на жълтеница – пожълтяване на видимите лигавици, склерата на очите, с оглед уточняване на Вашето състояние. Освен това и при болка в дясното подребрие, оплаквания от храносмилателната система, прекарани различни чернодробни заболявания. Това изследване се използва и за проследяване резултата от провеждано лечение или след спирането на такова.

Резултатите винаги трябва да се обсъждат с Вашия лекар, при необходимост, ще бъдат изпратени на специалист Гастроентеролог, Хематолог или Инфекционист, с оглед уточняване на състоянието Ви!

Подготовка преди изследване

  • Необходимо е да бъде проведено на гладно.

Проба

  • венозна кръв /серум/.

Метод

  • спектрофотометрия /колориметрия/.

Референтни стойности

Възраст Стойности (mg/dL)
Деца > 1 месец <1
Възрастни <1,2
Директен билирубин <0,3
Индиректен билирубин <1

Беше ли полезен този пост?

Цени за изследване на билирубин 

Изследване за билирубин Цена, лв.
Билирубин, директен 4,40
Билирубин, индиректен 4,40
Билирубин, общ 4,40

Интерпретация на резултатите

Изследването на общия билирубин е комбинация от изследването на директен и индиректен билирубин. Обикновено се изследват общ билирубин (или т.нар. тотален) и директния билирубин.

  • Нормалните резултати, освен това, могат да се различават според пола и възрастта, включително при деца. Много медикаменти повлияват екскрецията на билирубин, както и някои храни. Заради това, задължително съобщете на Вашия лекар за всички медикаменти, които приемате, за да може резултатите Ви да бъдат интерпретирани правилно.
  • По-ниски стойности от нормалните обичайно не представляват повод за тревога. По-високите могат да бъдат данни за наличието на чернодробно увреждане или заболяване.
  • Високите стойности на директен билирубин във Вашата кръв, е възможно да означават,че черният Ви дроб не изчиства нормално билирубин. Други проблеми са свързани с повишени нива на индиректен билирубин.

Една безвредна причина за увеличение на на билирубина, е синдромът на Жилбер, който се дължи на недостатъчност на ензима, участващ в разграждането на билирубина.

Общият билирубин се използва и за проследяване прогресията на различни състояния, най-често – жълтеница. Вашият лекар може и да назначи допълнителни изследвания с оглед уточняване на състояние Ви!

Източници:

ИНФО Разбери повече:

Директен билирубин

Какво се крие зад една анемия

Аланинаминотрансфераза (ALT / ALAT / SGPT)

АСАТ (ASAT, AST, GOT) – Аспартат аминотрансферазата

5/5 (4 Reviews)