Билирубин, общ

Медицински изследвания

Показателят общ билирубин определя нивата на билирубин във Вашата кръв. Билирубинът е оранжево-жълтеникава субстанция, която се произвежда по време на нормалния цикъл на разпадане на червените кръвни клетки. Билирубинът преминава през черния дроб, след което се екскретира /изнася/ извън тялото.

Серумните нива на билирубин се покачват, когато неговата продукция е по-голяма отколкото възможността му за метаболизиране и екскреция. Клинично, това обикновено се изявява като жълтеница.

Какво определя изследването?

При повечето случаи, нивата на билирубин в серума търпят промени при редица чернодробни заболявания, променят се и по-различен начин. Препоръчва се неговото изследване при уточняване на състояния като жълтеница, вирусни хепатити, алкохолен хепатит и стеатоза, екстрахепатална билиарна обструкция /т.е. дали има блокада във Вашите екстрахепатални жлъчни пътища/, както и при някои заболявания на кръвта – като хемолиза на еритроцитите.

Вашият лекар може да препоръча изследването при редица заболявания и състояния, свързани с Вашия черен дроб, жлъчка и като цяло с гастроинтестиналната система. Общият билирубин се използва както в процеса на диагностика на даденото състояние, така и в процеса на лечение с оглед търсене на отговор от лечението и как е Вашето състояние.

Вашият лекар може да препоръча изследване на общ билирубин, в комбинация с директен билирубин, чернодробни ензими, албумин, общ белтък , общ холестерол, пълна кръвна картина, протромбиново време и други показатели.

В неонаталната и педиатричната популация има специфики относно изследването на билирубин и свързани с него състояние. За това е необходима консултация с педиатър!

Кога да изследвам общ билирубин?

Вашият лекар може да препоръча изследване на билирубин при появата на жълтеница – пожълтяване на видимите лигавици, склерата на очите, с оглед уточняване на Вашето състояние. Освен това и при болка в дясното подребрие, оплаквания от храносмилателната система, прекарани различни чернодробни заболявания. Това изследване се използва и за проследяване резултата от провеждано лечение или след спирането на такова.

Резултатите винаги трябва да се обсъждат с Вашия лекар, при необходимост, ще бъдат изпратени на специалист Гастроентеролог, Хематолог или Инфекционист, с оглед уточняване на състоянието Ви!

Подготовка преди изследване

  • Необходимо е да бъде проведено на гладно.

Проба

  • венозна кръв /серум/.

Метод

  • спектрофотометрия /колориметрия/.

Референтни стойности

ВъзрастСтойности (mg/dL)
Деца > 1 месец<1
Възрастни<1,2
Директен билирубин<0,3
Индиректен билирубин<1

Беше ли полезен този пост?

Цени за изследване на билирубин 

Изследване за билирубинЦена, лв.
Билирубин, директен4,40
Билирубин, индиректен4,40
Билирубин, общ4,40

Можете да заявите този тест онлайн

Регистрирайте изследванията си онлайн и намалете времето за чакане в лабораторията!

лв.4,40Купи

Интерпретация на резултатите

Изследването на общия билирубин е комбинация от изследването на директен и индиректен билирубин. Обикновено се изследват общ билирубин (или т.нар. тотален) и директния билирубин.

  • Нормалните резултати, освен това, могат да се различават според пола и възрастта, включително при деца. Много медикаменти повлияват екскрецията на билирубин, както и някои храни. Заради това, задължително съобщете на Вашия лекар за всички медикаменти, които приемате, за да може резултатите Ви да бъдат интерпретирани правилно.
  • По-ниски стойности от нормалните обичайно не представляват повод за тревога. По-високите могат да бъдат данни за наличието на чернодробно увреждане или заболяване.
  • Високите стойности на директен билирубин във Вашата кръв, е възможно да означават,че черният Ви дроб не изчиства нормално билирубин. Други проблеми са свързани с повишени нива на индиректен билирубин.

Една безвредна причина за увеличение на на билирубина, е синдромът на Жилбер, който се дължи на недостатъчност на ензима, участващ в разграждането на билирубина.

Общият билирубин се използва и за проследяване прогресията на различни състояния, най-често – жълтеница. Вашият лекар може и да назначи допълнителни изследвания с оглед уточняване на състояние Ви!

Източници:

ИНФО Разбери повече:

Директен билирубин

Какво се крие зад една анемия

Аланинаминотрансфераза (ALT / ALAT / SGPT)

АСАТ (ASAT, AST, GOT) – Аспартат аминотрансферазата

5/5 (4 Reviews)

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн