Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Епилепсия

Медицинска информация

Епилепсия е хронично заболяване на главния мозък дължащо се на различни причини. То се характеризира с повтарящи се пристъпи, възникващи на базата на свръхвъзбуда на определени нервни клетки в мозъка. Заболяването се съпровожда с различни преходни клинични прояви, които могат да бъдат двигателни, сетивни, автономни, психични и поведенчески.

Епидемиология

Епилепсията е разпространена при всички раси и засяга почти еднакво и двата пола. Боледуват  близо 1% от населението на Земята – около 50 милиона души. За България се смята, че болните са между 50 и 70 000 души.

Причини

При около половината от случаите  епилепсията няма установена причина. При другата половина от случаите, епилепсията може да се дължи на различни фактори, като:

 • Генетична предразположеност. Някои видове епилепсия, които са категоризирани по вида на припадъка, или засегнатата част от мозъка, са по-чести в някои семейства.
 • Мозъчна травма. Мозъчната травма вследствие на различни инциденти може да причини епилепсия.
 • Заболявания на мозъка. Мозъчните заболявания, които причиняват увреждане на мозъка, като мозъчни тумори или инсулти, могат да причинят епилепсия. Инсултът е водеща причина за епилепсия при възрастни на възраст над 35 години
 • Инфекциозни заболявания. Инфекциозни заболявания, като менингит, СПИН и вирусен енцефалит, могат да причинят епилепсия.
 • Пренатално увреждане. Преди раждането бебетата са чувствителни към мозъчно увреждане, което може да бъде причинено от няколко фактора, като инфекция при майката, лошо хранене или недостиг на кислород. Това мозъчно увреждане може да доведе до епилепсия или церебрална парализа.
 • Нарушения на развитието. Епилепсията понякога може да бъде свързана с нарушения в развитието, като Аутизъм и Неврофиброматоза.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

Рискови фактори

Някои фактори могат да увеличат риска от епилепсия:

 • Възраст. Началото на епилепсия е най-често при деца и възрастни хора, но състоянието може да се появи на всяка възраст.
 • Семейна история. Ако имате фамилна анамнеза за Епилепсия, може да имате повишен риск от развитие на припадъчно разстройство.
 • Травми на главата. Нараняванията на главата са отговорни за някои случаи на епилепсия. Можете да намалите риска, като носите предпазен колан по време на каране в кола и като носите каска, докато карате велосипед, карате ски, карате мотоциклет или се занимавате с други дейности с висок риск от нараняване на главата.
 • Инсулт и други съдови заболявания. Инсулт и други съдови заболявания могат да доведат до мозъчно увреждане, което може да предизвика епилепсия. Може да се предприемат редица стъпки, за да се намали риска от тези заболявания, включително да се ограничи приема на алкохол и да избягва тютюнопушенето, здравословна диета редовно спортуване
 • Деменция. Деменцията може да увеличи риска от епилепсия при възрастни възрастни.
 • Инфекции на мозъка. Инфекции като менингит, който причинява възпаление в главния или на гръбначния мозък, могат да увеличат риска.
 • Припадъци в детството. Високата температура в детството понякога може да бъде свързана с гърчове. Децата, които имат припадъци поради висока температура, обикновено не развиват епилепсия. Рискът от епилепсия се увеличава, ако детето има дълъг припадък, друго състояние на нервната система или фамилна анамнеза за Епилепсия.

Симптоми

Главният симптом на заболяването са епилептичните пристъпи или гърчове. Те са няколко вида:

 1. Обикновени частични припадъци При този тип припадъци пациентът няма загуба на съзнание, знае какво му се случва и по-скоро има нужда от успокоение и окуражаване. Ако обаче този тип припадък е едно предупреждение за последващ по-тежък конвулсивен припадък, пациентът може да има нужда от помощ да му се осигури колкото е възможно по-голяма безопасност, преди това да се случи.
 2. Комплексни частични припадъци При тях пациентът обикновено става объркан, броди наоколо безцелно или извършва действия, като че ли не разбира какво прави (взема предмети, сваля дрехи и т.н.).
 3. Припадъци с кратковременно отсъствие (Абсанси) При тях пациентът губи съзнание за кратко. Този вид Епилепсия често се диагностицира трудно и с голямо закъснение. Засяга най-често деца на възраст от 4 до 14 години.
 4. Тонични (с вцепеняване) и атонични (“внезапни”) припадъци При тях пациентът изведнъж се вцепенява или мускулите му се отпускат. Ако е в изправено положение, пада на земята и след това се възстановява бързо, но може да е объркан.
 5. Конвулсивни епилептични припадъци, известни още като “гранд мал” При тях има конвулсии на мускулите по цялото тяло. Повечето такива припадъци се случват без предупреждение. Продължават краткотрайно и спират от самосебе си. Възможно е нормалният начин на дишане на пациентите да бъде нарушен и те да посинеят. Често се наблюдава повишаване на количеството слюнчен секрет и излизането му от устата във вид на пяна.

Усложнения

Припадъкът в определени моменти може да доведе до състояния, които са опасни за страдащия или околните.

 • Падане. Ако болният падне по време на припадък, може да нарани главата си или да получи фрактура на кост.
 • Давене. При епилепсия, имат 15 до 19 пъти по-висок риск от удавяне по време на плуване или къпане, отколкото останалата част от хората, поради възможността за изява на припадък, докато човек е във водата.
 • Автомобилни катастрофи. Припадък, който причинява загуба на съзнание, може да бъде опасен, ако болният шофира или работи с машини.
 • Усложнения при бременностПрипадъците по време на бременност представляват опасност както за майката, така и за бебето, а някои антиепилептични лекарства увеличават риска от вродени дефекти. Ако жената страда от Епилепсия и планира да забременее, трябва да да информира своя лекар.
 • Емоционални здравословни проблеми. Хората с епилепсия са по-склонни да имат психологически проблеми, особено депресия, безпокойство и суицидни мисли. Проблемите могат да бъдат резултат от трудности при справяне със самото заболяване, както и от страничните ефекти на лекарствата.

Други животозастрашаващи усложнения на Епилепсията са необичайни, но могат да се случат, като например:

 • Епилептичен статусТова състояние възниква, ако болният е в състояние на непрекъсната припадъчна активност, продължаваща повече от пет минути, или ако имате чести повтарящи се припадъци, без да възстановявате пълно съзнание между тях. Хората с епилептичен статус имат повишен риск от трайно увреждане на мозъка и смърт.
 • Внезапна неочаквана смърт при Епилепсия. Хората с Епилепсия също имат малък риск от внезапна неочаквана смърт. Причината е неизвестна, но някои изследвания показват, че тя може да възникне поради сърдечни или дихателни заболявания.

Диагноза

За да се диагностицира заболяването, лекарят ще снеме анамнеза и ще извърши подробен медицински преглед. Той може да назначи няколко изследвания за диагностициране на Епилепсия и определяне на причината за гърчовете.

 • Неврологичен преглед. Лекарят може да изледва поведението на пациента, двигателните способности, умствената функция и други области, за да диагностицира заболяването и да определи вида на Епилепсията
 • Кръвни изследвания. Лекарят може да вземе кръвна проба, за да провери за признаци на инфекции, генетични заболявания или други състояния, които могат да бъдат свързани с гърчове.
 • Компютърна томография. Чрез КТ може да се определи наличието на някакво органично увреждване на мозъка, причиняващо Епилепсия.

Лекарят може също да назначи изследвания за откриване на мозъчни аномалии, като например:

 • Електроенцефалограма (ЕЕГ). Това е най-често срещаното изследване, използвано за диагностициране на Епилепсия. При това изследване електродите са прикрепени към главата на пациента с подобно на паста вещество или вендузи. Електродите отчитат електрическата активност на мозъка.

Ако човек страда от Епилепсия, обичайно е да има промени в нормалния си модел на мозъчни вълни, дори когато няма припадъци. Лекарят може да наблюдава пациента на видео, когато провежда ЕЕГ, докато е буден или спи, за да запише всички припадъци, които изяви. Записването на припадъците може да помогне на лекаря да определи какъв вид са и да изключи други заболявания. Изследването може да се направи в лекарски кабинет или болница.

 • ЕЕГ с висока плътност.При вариация на ЕЕГ теста, лекарят може да препоръча ЕЕГ с висока плътност , който разстоява електродите по-близо от конвенционалната ЕЕГ – на около половин сантиметър разстояние. ЕЕГ с висока плътност може да помогне на лекарят да определи по-точно кои области на мозъка са засегнати.
 • Сканиране с компютърна томография (КТ)
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

Лечение

Лекарите обикновено започват с лечение на Епилепсията с лекарства. Ако лекарствата не са ефективни, лекарите могат да предложат оперативно или друг вид лечение.

Лечение с лекарства

Повечето хора с Епилепсия могат да бъдат без припадъци, когато приемат едно антиепилептично лекарство. Други хора може да успеят да намалят честотата и интензивността на припадъците си, като приемат комбинация от лекарства.

Много деца с Епилепсия, които не изпитват симптоми на епилепсия, в крайна сметка могат да преустановят приема на лекарствата и да водят нормален живот. Много възрастни могат да преустановят приема на лекарства след две или повече години без припадъци. Намирането на правилното лекарство и дозировката може да бъде сложно. Лекарят ще вземе предвид състоянието, честотата на припадъците, възрастта на пациента и други особености, когато избира кои лекарства да предпише. Той ще прегледа и всички други лекарства, които пациентът приема, за да се гарантира, че антиепилептичните лекарства няма да взаимодействат с тях. Лекарят вероятно първо ще предпише едно лекарство при относително ниска доза и може да увеличава дозата постепенно, докато припадъците ви бъдат добре контролирани.

Хирургично лечение

Операция при Епилепсия

Когато лекарствата не успяват да осигурят адекватен контрол върху припадъците, хирургическата интервенция може да бъде ефективно лечение. При операцията за Епилепсия, хирургът премахва областта на мозъка, която причинява гърчове. Лекарите обикновено извършват операция, когато изследванията показват, че:

 • Припадъците произхождат от малка, добре дефинирана област на мозъка
 • Зоната в мозъка, която трябва да се оперира, не пречи на жизненоважни функции като реч, език, двигателна функция, зрение или слух

Въпреки че много пациенти продължават да се нуждаят от някои лекарства, за да предотвратят припадъци след успешна операция, те могат да приемат по-малко лекарства и да намалят дозата им. При малък на брой случаи хирургичното лечение на Епилепсия може да причини усложнения като трайно изменение на мисловните (когнитивни) способности.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Заяви онлайн:

ResearchContentsPriceOrder

Инфо Научи повече:

Пренатална диагностика

VERACITY пренатален тест

20% отстъпка на пренатален тест VERAGENE

Фетална медицина

 

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/diagnosis-treatment/drc-20350098

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/symptoms-causes/syc-20350093

https://en.wikipedia.org/wiki/Epilepsy

https://www.epilepsy.com/learn/about-epilepsy-basics/what-epilepsy

 

 

 

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград