Грип ли е?

Медицинска информация

През есенно-зимния сезон респираторните заболявания зачестяват и има няколко важни въпроса, на които да си отговорите с лекуващия Ви лекар преди да предприемете лечение.

Можете да заявите този тест онлайн

Заявете изследванията си онлайн и спестете 5% от стойността им

29,10 лв.Добави в количката

Grip Synevo Bulgaria

Грип ли е вирусът, който Ви разболява?

Вирусната инфекция не е задължително грип.

Първият признак, по който можете да различите грипния вирус от повечето респираторни вируси (често наричани „настинка“) е начина, по който започва: рязко, внезапно, с висока температура, силни мускулни болки и главоболие.

За разлика от грипа, обикновената настинка започва с общо неразположение, отпадналост, леко повишена температура.

При първи симптоми, препоръчително е да направите бърз тест за грип, който в рамките на 24 часа ще определи щама, който Ви е засегнал и лекарят Ви ще може да предпише най-подходящото лечение.

Вирусна или бакетриална е инфекцията?

Първата стъпка към разграничаването на двете състояния е прегледа при лекар, който на база симптомите Ви ще прецени дали да направите изследване на стойностите на CRP и/или микробиологично изследване на секрет. Добре е изследванията да се направят в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми.

Симптомите при двата вида инфекции са доста подобни: чувсто на отпадналост, повишена телесна температура, кашлица, гадене или повръщане, диария.

Като цяло, вирусните инфекции протичат по-леко и симптомите отшумяват за три до пет дни.

При ненавременни мерки за лечение на вирусната инфекция, тя може да прерастне в бактериална и това да усложни процеса по възстановяване. 

Бърз тест за грип: Influenza тип А и В

Има ли нужда от прием на антибиотик?

При вирусните респираторни заболявания и недоказана бактериална инфекция, използването на антибиотик е не само излишно, но и противопоказно, защото е предпоставна за развитие на антибиотична резистентност.

След доказване на бактериална инфекция със съответните тестове, към резултатите от микробиологичното изследване следва да се направи антибиограма, за да се определи типа на бактерията, която ни разболява и вида на медекаментите, които я повлияват.

Крайно непрепоръчително е използването на антибиотик без антибиограма – рискуваме препарата, който приемаме да не действа на конкретната бактерия, тя да продължи развитието си и да се наложи прием на втори или трети вид антибиотик, които да навреди на имунната ни система.

Антибиограма

Как се лекува вирусната инфекция?

Може да звучи стряскащо, но вирусната инфекция не се лекува – здравият организъм сам ще се справи с нея. Междувременно, за да намалим дискомфорта, можем да облекчим симптомите ѝ: хрема, кашлица, температура с предписани от лекар подходящи медикаменти.

При вирусна респираторна инфекция, препоръчителен е домашния режим на лечение, повече сън, лека храна и прием на много течности.

 

ИНФО Разбери повече:

Надежден и бърз тест за определяне на influenza тип А и В

ИНФО Разбери повече:

Гърлен и фарингеален секрет

 

Synevo България

Synevo България