Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Херпесни вируси. Заболявания причинени от херпесни вируси.

Медицинска информация

Резюме

Херпесните вируси (човешки херпесни вируси, human herpes viruses- HHV) са ДНК вируси, причиняващи различни заболявания, които може да са животозастрашаващи при имунокомпрометирани лица. Херпесните вируси включват: Herpes simplex virus 1 (HSV-1; HHV-1); Herpes simplex virus 2 (HSV-2; HHV-2); Varicella zoster virus (VZV; HHV-3); Epstein-Barr virus (EBV; HHV-4); Cytomegalovirus (CMV; HHV-5); Human herpes virus 6 (HHV-6), Human herpes virus 7 (HHV-7); Human herpes virus 8 (HHV-8; Kaposi’s sarcoma- associated virus);

Тези вируси са уникални с това, че след първична инфекция остават в латентно състояние и се реактивират под въздействието на различни стимули. HHV са широко разпространени и над 90% от хората по света са инфектирани с един или няколко херпесни вируса.

Видове/типове

HSV-1, HSV-2 и VZV се означават като алфа-херпесни вируси. Те персистират в сетивните ганглий на нервите през целия живот на човека.

CMV, HHV-6, HHV-7 влизат в групата на бета-херпесните вируси. Те персистират в гранулоцитите и лимфоцитите.

EBV и HHV-8 са гама-херпесни вируси. Гама-херпесните вируси имат онкогенен потенциал- т.е. имат значение за развитието на злокачествени заболявания.

Причини

 • Herpes simplex virus-1 обикновено причинява поражения по кожата на лицето и в устната кухина- назо-лабиален херпес, херпесен гингивостоматит; причинява още херпетична екзема, кератит, конюнктивит, енцефалит и др.;
 • Herpes simplex virus- 2 обикновено причинява поражения в гениталната област, но може да се изолира и при енцефалит; HSV-2 причинява кератит при новородени по естествен път от майка с активен генитален херпес;
 • Varicella-Zoster virus причинява варицела и херпес зостер;
 • Epstein- Barr virus – причинява заболяването инфекциозна мононуклеоза, но вирусът може да е в основата на развитието на лимфопролиферативни заболявания, лимфоми (лимфом на Бъркит, ходжкинов и неходжкинов лимфоми), орална левкоплакия, назофарингеален карцином;
 • Cytomegalovirus – вирусът е причинител на сериозни вродени инфекции и инфекции при имунокомпрометирани (лица с потисната имунна система, поради заболяване или лечение;
 • Human herpes virus- 6 – причинител на т.нар. шеста болест (roseola infantum); по-рядко може да причини заболяване, наподобяващо инфекциозна мононуклеоза, да доведе до интерстициална пневмония или енцефалит;
 • Human herpes virus- 7– не е установено дали причинява заболяване, доказан е в човешка кръв;
 • Human herpes virus- 8– Kaposi’s sarcoma associated virus- причинява сарком на Капоши при лица със СПИН;

Симптоми

HSV-1 инфекция може да доведе до различни заболявания:

 • Назолабиален херпес- HSV-1 персистира в ганглиите на троичния нерв и при реактивиране се наблюдава обрив от мехурчета с различна големина, които се появяват в областта на инервираната от съответния клон на нерва зона. Преди обрива се проявява тръпнене, парене или пробождаща болка в областта, инервирана от съответния нерв. При разпространение на HSV-1 по хода на горният клон на троичния нерв, обривът засяга областта на окото, при което може да се засегне роговицата и/или конюнктивата и да се развие кератит или конюнктивит.
 • Херпетичен гингивостоматит- най-често първична проява на HSV-1 инфекция, за която са характерни болезнени лезии по устната и фарингеалната лигавица;
 • Херпетична екзема- наблюдава се при хора с подлежащи кожни заболявания, най-често атопичен дерматит. Проявява се с треска, отпадналост и разпростанен болезнен обрив от мехурчета.
 • Херпесен енцефалит- енцефалитът е възпаление на мозъка. HSV-1, типично се локализира в темпоралните области на мозъка. При херпесен енцефалит се наблюдава силно главоболие, треска и повишена температура, последвани от психотични и неврологични прояви като- нарушено съзнание, гърчове, неврологичен дефицит.
 • Херпесен кератит- засяга роговицата на окото и се характеризира с болки в окото, нарушение на зрението и секреция от окото.

Herpes simplex virus- 2 причинява:

 • Генитален херпес- сексуално предавана болест, при която се наблюдават болезнен обрив и разязвявани в гениталната област и по половите органи. Може да се проявят още болезнено уриниране и увеличени лимфни възли. Гениталният херпес рецидивира по-често от назолабиалния.

HSV-1 може също да причини генитален херпес.

 • Херпесен менингит- по-често се причинява от HSV-2, отколкото от HSV-1. HSV-2 се изолира при т.нар. рецидивиращ менингит на Моларе.
 • Неонатален херпес симплекс, вроден херпес симплекс- наблюдава се при инфектиране на новороденото при естествено раждане от майка с активен генитален херпес.

Varicella-Zoster virus причинява:

 • Варицела– остро инфекциозно заболяване, типично за детската възраст, което се характеризира с появата на характерен обрив по кожата на тялото, лицето, крайниците и окосмената част на главата (капилициума). Още преди появата на обрива децата често повишават температура, отказват да се хранят, стават сънливи или недоволни. Повишената температура се задържа и в първите дни след появата на обрива. При варицела обривът е много характерен и търпи динамика: първоначално се появява червено петънце, което скоро се превръща в плътна надигната папула, след което става мехурче, изпълнено с бистра течност- везикула. След пукането на мехурчетата се формират корички- крусти, които спонтанно отпадат без белези, ако не е прилагано механично дразнене на мястото с обрива- чесане или търкане. Обривът рядко засяга дланите и ходилата. Понякога обривът може да се инфектира и везикулите да се изпълнят с гноевидна течност и да се образуват пустули. Пустулизирането на обрива е резултат от насложила се бактериална инфекция, най-често стафилококова или стрептококова. Пустулизирането е едно от честите усложнения на варицелата. Друго усложнение, наблюдавано сравнително често е варицелната пневмония.По-рядко след варицела се развива церебелит- възпаление на малкия мозък, при което се наблюдава нарушение на равновесието със залитане, затруднено придвижване до невъзможност за ходене и нарушено равновесие.
 • Херпес зостер– болезнен обрив от мехурчета с различна големина, изпълнени с течност. Обикновено се наблюдава при прекарали варицела. Вирусът остава в латентно състояние в сетивните гангли на гръбначния мозък и под действието на различни стимули- се появява обрив, който засяга зоната, инервирана от съответния нерв. Появата на обрива се предшества от силни болки, по-рядко от повишена температура.

Epstein- Barr virus причинява:

 • Инфекциозна мононуклеоза– инфекциозно заболяване, характеризиращо се с повишена температура и отпадналост, ангина, лимфонодумолегалия (уголемени лимгни възли) и хепато/спленомегалия (уголен черен дроб и/или слезка). Симптомите включват отпадналост, повишена температура, силни болки в гърлото, гъгнив говор, уголемени лимфни възли, тежест в подребрията. Нерядко се наблюдава и развитие на хепатит с повишени чернодробни показатели.
 • Орална левкоплакия- доброкачествено състояние, при което се установяват безболезнение бели плаки подобни на косъмчета по страничната част на езика, по-рядко по мекото небце или лигавицата по вътрешната страна на бузата. Оралната левкоплакия обикновено се наблюдава при имунокомпрометирани лица.
 • Лимфопролиферативни заболявания- лимфоми- предполага се, че вирусът на EBV има значение за развитието на злокачествени заболявания, засягащи лимфите органи;
 • Назофарингеален карцином- коментира се ролята на EBV за възникването на назофарингеалния карцином.

Cytomegalovirus

Причинява заболявания предимно при имунокомпрометирани лица. Такива са:

 • Състояние подобно на инфекциозна мононуклеоза. При причиненото от CMV състояние не се наблюдава шийна лимфонодуломегалия, спленомегалия и фарингит.
 • При имунокомпрометирани лица може да причини ретинити, колити, енцефалити;
 • Вродена цитомегаловирусна инфекция на новороденото- развива се при вътреутробно предаване на плода, често е асимптомна, но в около 10% от случаите се проявява жълтеница, поради нарушена функция на черния дроб, кръвоизливи по кожата, уголемени черен дроб и слезка, установява се микроцефалия (малка по размери глава), загуба на слуха, ниско тегло при раждане и др.

Human herpes virus-6:

 • Roseola infantum- шеста болест (exanthema subitum)- най-честото заболяване, което причинява този вируси. Характеризира се с обрив и засяга предимно кърмачета. Проявява се с висока температура за 3-5 дни, след което се появява внезапно обрив по тялото, които понякога се разпространява по крайниците и лицето и изчезва за око два дни.

Human herpes virus- 8 (Kaposi’s sarcoma associated virus):

 • Сарком на Капоши- злокачествено туморно заболяване. HHV-8 води до образуването на злокачествени тумори, които произхождат от ендотелните клетки (клетките на кръвоносните съдове).Саркомът на Капоши най-вече се среща при имуносупресирани (предимно лица със СПИН). При саркомът на Капоши се наблюдават плътни образувания, ливидни на цвят, които са безболезнени и се откриват по кожата, лигавиците, като е възможно да ангажират и вътрешните органи.

Рискови фактори

HSV-1 се предава със слюнката и секрети от респираторния тракт;

HSV-2 се предава при полови контакти и от майка на новородено по време на раждане. Риск от заразяване съществува при честа смяна на сексуални партньори, промискуитетни лица, проституиращи; предаване на инфекцията на новороденото от майка с активен генитален херпес по време на раждане по естествен път;

VZV също се предава със секрети от дихателният тракт. Заразяването най-често става при контакт с болен от варицела. Варицелата е инфекциозно заболяване с висок контагиозен индекс и често се наблюдават взривове от варицела сред детски колективи- детски градини, училища и др;

EBV причинява инфекциозна мононуклеоза, известна още като болест на целувката. Предаването отново става със секрети от дихателната система;

CMV се предава освен със секрети от респираторния тракт, също и при кръвопреливане и трансплантиране на органи, при полов контакт, перинатално- по време на раждане;

HHV-8 се предава по полов път. Рисковото сексуално поведение увеличава вероятността от заразяване.

Превенция

Херпесните вируси може да причинят заболявания, които да са фатални при имунокомпрометирани лица. Разработена и въведена е ваксина срещу варицела, която от 2020 година е достъпна и на българския пазар. Подборът на сексуални партньори и ограничаването на безразборните полови контакти намалява вероятността от заразяване с HSV-2, CMV, HHV-8. Правилното лечение, водено от лекар, е особено важно за намаляване на рецидивите както и на вероятността от предаване на инфекция на новоороденото по време на раждане.

Диагноза:

Серологична диагностика- доказване на антитела.

Доказването на IgG антитела срещу HSV-1 и HSV-2 показват предишна експозиция, предишна среща на имунната система с вируса. Антителата от клас IgM се установяват при първична инфекция или при реактивирана инфекция, но не са меродавни за интерпретация.

Доказването на IgM антитела срещу VZV са индикация за първична инфекция при варицела. IgM антитела се откриват и при реактивиран херпес зостер. Установени IgG антитела са показател за придобит имунитет срещу VZV.

IgM антитела срещу CMV се откриват при първична или реактивирана инфекция с CMV. IgM антителата не са меродавни за интерпретация; IgG антителата срещу CMV се установяват при предишна инфекция с вируса.

IgM антителата срещу капсулния вирусен антиген на EBV се установяват в острата фаза на инфекцията. IgG антителата срещу нуклеарния антиген на EBV се задържат дълго- повече от 6 месеца след инфекцията.

Молекулярно-биологични техники

PCR (Polymerase-chain reaction)- доказване на вирусна ДНК. Най-чувствителният метод за установяване на вируса в проби от различни телесни течности. Например:

Доказване на ДНК на HSV-1,2 в проба от гръбначномозъчна течност поставя диагнозата HSV-енцефалит

Лечение

Лечението на херпесните инфекции включва използването на различни антивирусни препарати.

За инфекции, причинени от HSV-1, HSV-2 и VZV се прилага Acyclovir в дози според заболяването и състоянието, приложени перорално или венозно. За лечение на CMV инфекции се използва Gancyclovir, Foscarnet и др. При сарком на Капоши болните продължават да приемат антиретровируснатерапия.

Важна част от лечението на херпесните инфекции включва поддържащо лечение- витамини, температуропонижаващи средства, в някои случаи и кортикостероиди.

Терапията се определя от лекуващия лекар.

Източници:

https://www.amboss.com/us/knowledge/Herpes_virus_infections
http://www.virology.uct.ac.za/vir/teaching/mbchb/human-herpesviruses
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6598912/pdf/12250_2017_Article_4108.pdf

Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград