Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Симптоми на повишена и намалена функция на щитовидната жлеза

Медицинска информация

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът представлява понижена функция на щитовидната жлеза, вследствие на което се отделят намалено количество хормони. Клиничните появи на хипотиреоидизма зависят от възрастта на изява, причината за заболяването, давността и тежестта му. Хипотиреоидизмът е с различна характеристика в зависимост от подлежащата причина за намалена функция.

Новородени и кърмачета:

 1. Забавено нервно-психическо развитие. При вродения хипотиреоидизъм проявите от страна на нервната система са водещи и се изразяват в различна по степен олигофрения (кретенизъм), спастична парализа, тремор и координационни нарушения, понякога и тежка полиневропатия.
 2. Промени във въшния вид на детето. При новородени симптомите са неспецифични – отворена малка фонтанела > 5 мм, голям език, цианоза, хипотермия, марморирана кожа, затруднено дишане, забавен пулс, дрезгав плач.
 3. Трудности при храненето, запек, мускулна хипотония, пъпна херния
 4. Изоставане в костното съзряване
 5. Удължена физиологична жълтеница: обичайно се проявява в първите няколко седмици от живота.
 6. Недостатъчна мускулна тонус: може да предизвика затруднения при движение и контрол на тялото.

Деца и тийнейджъри:

 1. Забавени растеж и развитие. В детска възраст хипотиреоидизмът се характеризира с изоставане в растежа, костното съзряване и умственото развитие. При по-изразен хормонален дефицит и липса на заместително лечение се развива хипотиреоиден нанизъм с нарушени телесни пропорции – къси горни и долни крайници, широки длани и стъпала, относително голяма глава със седловиден нос, кифоза. Костната възраст изостава значително, епифизарните фуги могат да останат отворени до зряла възраст поради забавеното вкостяване на хрущялите.
 2. Забавено полово развитие. Хипотиреоидизмът може да води до забавено настъпване на полова зрялост.
 3. Умора и слабост. Общи и неспецифични симптоми като умора и недостатъчна енергия.

Възрастни:

 1. Симптоми от страна на кожата, кожните придатъци и лигавиците. Кожата става бледо-жълтеникава, хладна, суха, груба, нерядко залющена. Дланите на ръцете и стъпалата са по-интензивно жълто оцветени (ксантозис) поради смутена кератинова обмяна (намалена конверсия на витамин А). Установява се оточност на лицето и около очите, врата, подбедриците и гърба, китките и ходилата. Отоците са много плътни, не оставят трапчинка след натиск с пръст. Растежът на космите се забавя, косата става суха, чуплива, нерядко се появява алопеция. Окосмяването на тялото (подмишници, гениталии) се разрежда. Веждите опадат, особено външната част. Потните жлези атрофират (намалява изпотяването). Ноктите са тънки и чупливи. Лигавиците са оточни, езикът се задебелява. 2. Характерни са забавения говор и загрубяване на гласа (оточност на гласните връзки), влошаване на слуха поради намалена проводимост (оток на Евстахиевата тръба), намаление на обонянието.
 2. Невропсихични прояви. Най-ранни, дължат се на хипоксията, хипометаболизма, а в по-напреднали стадии – на мозъчен оток. Първоначално намаляват когнитивните възможности (концентрация, запаметяване), появяват се главоболие, сънливост или нарушена динамика на съня, депресивни симптоми, апатия, понякога лесна раздразнителност и агресия. Налице са забавена мисъл, по-мудни движения, липса на мимики и безизразно лице. Неврологичните прояви са неспецифични: намаление до загуба на рефлекси, загуба на равновесие, тремор, изтръпване на крайниците, спастичност на мускулатурата.
 3. Сърдечно-съдови прояви. Намалена помпена функция на сърцето, забавен сърдечен ритъм, намален ударен и минутен обем на сърцето. Установяват се ЕКГ промени. Може да се наблюдават ритъмни нарушения и различни степени на A-V блок.
 4. Стомашно-чревни симптоми. Намалено изпразване на стомаха, водещо до гадене и повръщане, забавен чревен мотилитет със запек.
 5. Прояви от страна на скелетната мускулатура. Болки по мускулите, мускулни крампи и скованост на ставите. Наличие на мускулна слабост.
 6. Обменно-метаболитни нарушения. Основната обмяна е снижена в различна степен, което се изразява в ниска телесна температура, непоносимост към студ, увеличение на теглото при намален апетит и прием на храна. Въглехидратният толеранс е нормален.
 7. Прояви от страна на кръвотворната система. При около 30-40 % от болните се установява анемия, която обикновено е лека.

Въпреки че тези симптоми са възможни, те не са изчерпателни и могат да варират при различните хора. Ако имате съмнение за хипотиреоидизъм, важно е да се консултирате с лекар, който може да направи подходящи изследвания и да предостави подходящо лечение.

Микседемна кома

Определение:

Микседемната кома е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, което възниква като резултат на тежък хипотиреоидизъм, който не се поддава на лечение. Това е крайна степен на недостатъчна функция на щитовидната жлеза, при която тялото не получава достатъчно тироидни хормони за поддържане на нормалните метаболитни процеси. Микседемната кома е спешно медицинско състояние, което изисква незабавно лечение.

Симптоми на микседемна кома:

 1. Критичен хипотиреоидизъм: Микседемната кома възниква при тежък хипотиреоидизъм, където тироидната функция е силно намалена.
 2. Сърдечни отклонения: Включват ниското артериално налягане и забавен сърдечен ритъм.
 3. Намалена температура на тялото: Хипотермия, или намалена температура, е обичаен симптом.
 4. Съпътстващи нарушения на съзнателнанието: Микседемната кома може да доведе до заспиване, кома или дори крайна степен на съзнание.
 5. Дихателни отклонения: Може да се възникнат дихателни затруднения, включително повишено дълбоко дишане или респираторна ацидоза.
 6. Забавена сърдечна дейност: Микседемната кома може да доведе до силно забавена сърдечна честота, наречена брадикардия.
 7. Потъмняване на кожата и лигавиците: Пигментацията на кожата може да се промени, ставайки по-студена и бледа.
 8. Жълтеница: Възможно е възникването на жълтеница поради нарушен метаболизъм на билирубин.
 9. Органна недостатъчност: Ако не се лекува, микседемната кома може да доведе до отказ на различни органи и системи в организма.

Микседемната кома е спешно, животозастрашаващо състояние и изисква незабавна хоспитализация и лечение в болнична среда, където може да се предостави интензивна грижа и тироидна поддръжка. Лечението включва приложение на тироидни хормони и други медицински мерки за стабилизиране на пациента.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът представлява повишена функция на щитовидната жлеза, тоест е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много тироидни хормони (трийодтиронин и тироксин), което може да доведе до ускорен метаболизъм и различни симптоми. Симптомите на хипертиреоидизма могат да варират в зависимост от възрастта на засегнатия индивид. Общ преглед на симптомите в различните възрастови периоди:

Деца и тийнейджъри:

 1. Растеж и развитие. Засегнатите деца и тийнейджъри имат ускорен растеж и развитие.
 2. Повишен апетит и загуба на тегло. Ускореният метаболизъм и може да доведе до увеличен апетит и загуба на тегло.
 3. Нервност и раздразнителност. Увеличеното ниво на тироидни хормони може да предизвикат нервност и раздразнителност у подрастващите.
 4. Ускорен сърдечен ритъм. Тахикардия (ускорена сърдечна дейност) може да бъде усетена от засегнатите деца.
 5. Изпотяване. Увеличената активност на метаболизма може да доведе до повишено потоотделяне.

Възрастни:

 1. Прояви от страна на нервната система и мускулите. Безсъние и/или неспокоен сън, изразена емоционална лабилност, склонност към плачливост, епизоди на гняв, раздразнителност, дори параноя, свръхвъзбудимост, оживен и бърз говор, бързо изчерпване на интелектуалната активност с намаляване на способността за концентрация. Най-изразените невромускулни симптоми са ситен тремор на пръстите на ръцете или понякога целите крайници, езика и главата. Сухожилните рефлекси са ускорени и оживени.
 2. Сърдечно-съдови нарушения. Ускорена сърдечна дейност, ритъмни нарушения. Ускорената сърдечна дейност е най-изразена при физически усилия, но е характерно персистирането ѝ в покой, включително по време на сън.
 3. Стомашно-чревни прояви. Наблюдава се при около 25 % от болните и се характеризират с ускорен пасаж, водещ до чести дефекации с кашави и редки изпражнения. Позивите за дефекации настъпват кратко време след хранене, придружени от коликообразни болки.
 4. Нарушения в половата функция. Тиреоидните хормони предизвикват повишение на естрогените и в резултат на това често се появяват менструални нарушения (олиго и аменорея) и липса на овулация.
 5. Очни промени. Очите могат да изглеждат напухани или с изпъкнали напред. Често се наблюдава често мигане и парализа в акомодацията. Често се наблюдават симптомите на Щелваг и Мьобиус. Симптом на Щелваг (Stellwag’s sign): Този симптом се отнася до рядко мигане или забавяне на мигането при хипотиреоидизъм. Когато пациентите с хипотиреоидизъм мигат по-рядко, окото може да изглежда широко отворено. Този симптом е резултат от въздействието на повишените нива на тироидни хормони върху мускулите и нервите, контролиращи мигането. Симптом на Мьобиус: диагностичен тест при пациенти с Базедова болест (Болест на Грейвс) – неспособността да се поддържа очна конвергенция при наличие на хипертиреоидизъм.
 6. Хематологични прояви. Повишената кислородна консумация стимулира кръвотворенето, което води до повишен брой на кръвните клетки.

 

Референции: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659

https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hypothyroidism

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/symptoms-causes/syc-20356240

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград