Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Обща информация

Уролитиазата е често срещано заболяване в медицинската практика. Мъжете са засегнати 2-3 пъти по-често от жените, като първият епизод на заболяването е на средна възраст 30 години. Бъбречните конкременти са кристални минерални отлагания, които се образуват в бъбреците. В повечето случаи (95-97% от случаите) камъните в бъбреците се състоят от следните химични съединения:

Около 75% от конкрементите съдържат калций.

Цел на изследването

Целта на изследването е анализ на бъбречните конкременти. Това изследване се препоръчва при следните заболявания или състояния:

Кога да направя това изследване?

Изследването се препоръчва за установяване на химичния състав на бъбречните конкременти за да се назначи подходящо лечение и прецизиране на профилактичните мерки при пациенти с рецидивираща нефролитиаза. Анализът може да се извърши както на спонтанно отстранени, така и на хирургично отстранени конкременти.

Подготовка преди изследване

След отстраняване или евакуация, конкрементът трябва да се остави да изсъхне и след това да се постави в чист контейнер. Не се добавят други вещества.

Проба

Бъбречен конкремент (бъбречен камък)

Метод

Компютърен химичен анализ след смилане на конкремента до прахообразен материал. Анализ за наличие на следните съединения: калциев оксалат, урати, фосфати, магнезий и цистин.

Референтни стойности

Не съществуват референтни стойности за съдържанието на бъбречните конкременти, тъй като самото им образуване и наличие представлява патологичен процес.

Интерпретация на резултатите и препоръки:

Интерпретацията на резултатите от химичния анализ на бъбречните конкременти е сложен процес и има значение за терапията им:

Конкременти, съдържащи калций: необходимо е да се увеличи приема на течности, за да се осигури обем урина над 2 литра за 24 часа. Намаляване на приема на сол (< 2300 mg натрий / ден). Намаляване на приема на животински протеини, умерен прием на калций (1000-1200 mg / ден) – диета с ниско съдържание на калций не се препоръчва, тъй като може да причини нарушения в костния метаболизъм. Умерена консумация на храни с високо съдържание на оксалати (спанак, ягоди, ядки, ревен, пшеничен зародиш, тъмен шоколад, какао, отвара от чай). Обилна консумация на напитки с високо съдържание на цитрат (лимонада, портокалов сок) – тази последна препоръка е противоречива. Калиев цитрат може да се дава, ако пациентите имат ниски нива на цитрат в урината.

Конкременти, състоящи се предимно от пикочна киселина: увеличаване на приема на течности за осигуряване на обем урина над 2 литра за 24 часа, както и намаляване на консумацията на животински протеини. Алкализиране на урината до рН > 6 за увеличаване на разтворимостта на пикочната киселина (калиев цитрат е алтернатива на содата за хляб). Лекарството алопуринол трябва да се дава на пациенти с Подагра или резистентна към диетата хиперурикурия.

Струвитни конкременти: изследване и лечение на инфекция на пикочните пътища за предотвратяване на конкременти

Цистинови конкременти: увеличаване на приема на течности, за да се осигурите обем урина над 2 литра за 24 часа. Алкализиране на урината до рН> 6,5-7. Евентуално приложение на цистинови хелатори (D-пенициламин, тиопронин).

Източници:

https://www.synevo.ro/shop/analiza-calculi-urinari/

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Overview/605761