Бременност и спорт

Медицинска информация

Бременността води до промяна в начина на живот на всяка жена. Въпреки това, физическата активност е едно от нещата, което може да допринесе за нормалното протичане на бременността, ако се практикува правилно, умерено и спортните дейности се подбират внимателно.

Преимущества на спорта по време на бременност

Наред с правилното хранене, спортът по време на бременност може да допринесе за поддържане на теглото, но и за доброто кръвоснабдяване, доброто настроение, за справянето със стреса, за повишаване на тонуса и добрия сън.
Физическата активност подпомага развитието и наддаването на теглото на вашето бебе. Умереното натоварване намалява болките в кръста, крампите в краката и спомага да се справите с подутия корем. Спортът редуцира риска от развитието на гестационен диабет (диабет по време на бременност), а също така намалява риска от следродилна депресия. 

Има някои съобщения, че физическата активност може да намали възможността от настъпването на прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременността), редуцира продължителността на раждането (при нормално раждане) и следродилното възстановяване.

Ако сте водили физически активен начин на живот преди забременяване, не е необходимо да се отказвате от заниманията си, а просто да обсъдите със своя инструктор/треньор или със специалист какво натоварване е подходящо за Вас през този период. 

Каква да е физическата активност по време на бременност

На бременната жена се препоръчва физическа активност най-малко 150 минути седмично – това се равнява на натоварване около 30 минути 5 пъти седмично. Добре е да включва аеробни занимания – тренировки за издръжливост и кардио тренировки, които натоварват големите мускулни групи – гръб, гръден кош, крака. При кардио тренировката се ускорява сърдечната дейност и дихателната честота. 

Бързото ходене е едно от подходящите занимания. Отидете на разходка в парка, на шопинг в мола с приятел или член от семейството. Посещавайте пилатес или йога класове за бременни. Подбирайте занимания, които нямат опасност от наранявания и не ви причиняват болка

Коронавирус – Новини, въпроси и отговори

Докато тренирате и след това, пийте достатъчно вода, за да сте добре хидратирани. Не се претоварвайте. Преустановете тренировката, ако усетите замайване, задух, болки в гърдите или някъде по тялото. Не посещавайте парни бани, сауни и горещи вани като възстановителни процедури след спортуване.
Ако по-голямата част от деня прекарвате седнали, ставайте и се разхождайте най-малко на всеки час.  

Кои са подходящите спортове при бременност?

Подходящи и безопасни за бременните са спортове като: разходки, бързо ходене, плуване, каране на стационарно колело, пилатес, йога, водна гимнастика;
Неподходящи и небезопасни спортове са отборните спортове като: футбол, волейбол, баскетбол; активности, свързани с повишен риск от падане, които изискват скачане и рязко разтягане – каране на ски, водни ски, гимнастика, сърфиране, гмуркане, скачане с парашут. Не практикувайте спортове в горещи басейни.

Физическата активност трябва да се сведе до минимум, ако настъпят: кръвотечение, маточни контракции, вагинално течение на амниотична течност, болки в ставите и мускулите, крампи, мускулна слабост, оток и нарушено равновесие.
След 16-а гестационна седмица не практикувайте упражнения и натоварвания, който се изпълняват в легнало положение.

Препоръки за спорт при бременност

  • Практикуването на спорт от бременната трябва да става при подходящи условия. 
  • Избягвайте натоварванията на открито при екстремно високи или ниски температури. 
  • Избягвайте да посещавате спортни зали, във времето, когато там има много хора. 
  • Избягвайте помещения, в които не се поддържа добра хигиена, не се проветрява и не са създадени условия за трениращите.
  • За пълноценна тренировка не забравяйте да започнете със загряващи движения. Така ще подготвите тялото си за предстоящото натоварване и ще намалите вероятността от травми. 
  • Избирайте подходящо облекло за спортуване – това включва удобно облекло, което не е впито или твърде прилепнало, тъй като ще Ви накара да се чувствате дискомфортно и да затрудни изпълнението на упражненията и спортните дейности. 
  • Изберете подходящи и удобни обувки, с които да не натоварвате ходилата или ставите на краката, за да сведете до минимум риска от възникване на травми и наранявания. 
  • Не забравяйте, ако спортувате на открито, да използвате слънцезащитни средства – кремове, слънчеви очила и шапка. 

Спортът и редовната физическа активност в лека и умерена форма по време на бременност са изключително полезни за поддържане на добри здраве на бременната и избягване на някои здравословни проблеми.

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

15 съвета за лека бременност

Проблеми със съня по време на бременност

Пътуване по време на бременност

Секс по време на бременност

Анемия по време на бременност

Източници:

Synevo България

Synevo България