Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Белодробен тромбоемболизъм

Медицинска информация

Обща информация

Белодробият тромбоемболизъм представлява запушване на една или повече белодробни артерии от тромб. Тромбите представляват кръвни съсиреци, които достигат до белите дробове от дълбоките вени на краката или по-рядко, от вени в други части на тялото при състояния на дълбока венозна тромбоза. Тъй като тромбите блокират притока на кръв към белите дробове, белодробната тромбоемболия често е животозастрашаващо състояние ! Бързото лечение значително намалява риска от настъпване на смърт. Предприемането на мерки за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в долни крайници и други части на тялото ще Ви помогне да се предпазите от белодробна тромбоемболия.

Видове

1.    Кардиална форма. Представлява масивна тромбоемболия на голям клон на белодробната артерия.
2.    Обикновена белодробна форма (най-честа).
3.    Рецидивираща микроемболична форма (остра или хронична).

Симптоми

Симптомите на белодробната тромбоемболия могат да варират значително в зависимост от калибъра на запушения кръвоносен съд/съдове, размера на кръвните съсиреци и наличието на основно белодробно или сърдечно заболяване.

Честите признаци и симптоми включват:

 • Задух. Този симптом обикновено се появява внезапно и винаги се влошава при натоварване.
 • Болка в гърдите. Може да внезапна болка. Болката често е остра и се усеща, когато вдишвате дълбоко. Тя често Ви спира да поемате дълбоко въздух. Може да се усети и когато кашляте или се навеждате
 • Кашлица. Кашлицата може да доведе до отделяне на кървави храчки или храчки с жилки кръв.

Други признаци и симптоми са:

 • Ускорена сърдечна дейност или неправилен сърдечен ритъм
 • Замайване или световъртеж
 • Прекомерно изпотяване
 • Висока температура
 • Болка в краката, подуване или и двете, обикновено в прасеца, причинени от дълбока венозна тромбоза
 • Хладна или ливидна кожа по устните, носа и пръстите на горни и долни крайници (цианоза)

Причини

Белодробната тромбоемболия възниква, когато тромб навлезе и запуши в артерия на белите дробове. Тези кръвни съсиреци най-често идват от дълбоките вени на краката Ви, състояние, известно като дълбока венозна тромбоза.

В много случаи множествените по-малки тромби също водят до белодробната тромбоемболия. Това е извествтно като множествена микротромбоемболия. Частите от белия дроб, кръвноснабдени от всяка запушена артерия, се изключват внезапно от кръвната циркулация. Белодробната тъкан в тях некротизира. Това е известно като белодробен инфаркт. Така белите дробове силно се затрудняват да доставят кислород до организма.

Рискови фактори

Вие сте изложени на по-висок риск, ако вие или някой от членовете на вашето семейство сте имали венозни тромбози или белодробна тромбоемболия в миналото. Освен това някои заболявания и терапии Ви излагат на риск, като например:

 • Сърдечно заболяванеСърдечно-съдовите заболявания, по-специално нарушенията в сърдечния ритъм, увеличават риска от образуването на тромби.
 • РакНякои видове рак – особено на рак мозъка, яйчниците, панкреаса, дебелото черво, стомаха, белите дробове и бъбреците, както и ракът, с метастази – могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци, а химиотерапията допълнително увеличава риска.
 • Хирургични операции. Хирургичните операции са една от водещите причини за рискови тромбози на дълбоките вени. Поради тази причина може да се дават лекарства за предотвратяване на образуването на тромби преди и след тежка операция.
 • Нарушения, които засягат кръвосъсирването. Някои наследствени нарушения засягат кръвта, което я прави по-податлива на съсирване. Други заболявания като бъбречните заболявания също могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Коронавирусна болест 2019 (COVID-19). Хората, които са с тежко протичане на COVID-19, имат повишен риск от белодробна тромбоемболия.
 • Продължително обездвижване. По-вероятно е да се образуват кръвни съсиреци по време на периоди на обездвижване, като например:
 • Продължително време на легло. Придържането към леглото за продължителен период след операция, инфаркт, фрактура на крака, травма или някакво сериозно заболяване ви прави по-уязвими към образуване на кръвни съсиреци. Когато долните крайници са в хоризонтално положение за дълги периоди, потокът от венозна кръв се забавя и кръвта може да се застои в краката, което понякога води до образуване на кръвни съсиреци.
 • Дълги пътувания. Седенето в седнало положение по време на продължителни пътувания със самолет или кола забавя притока на кръв в краката, което допринася за образуването на съсиреци.

Други рискови фактори

 • Тютюнопушене. По причини, които не са добре проучени, тютюнопушенето предразполага някои хора към образуване на кръвни съсиреци, особено в комбинация с други рискови фактори.
 • Наднормено тегло. Затлъстяването увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци – особено при хора с други рискови фактори.
 • Допълнителен хормон естроген. Хормонът естроген в противозачатъчните лекарства и в хормонозаместителната терапия може да увеличи факторите на кръвосъсирването в кръвта Ви, особено ако пушите или имате наднормено тегло.
 • БременностТеглото на бебето, притискащо вените в таза, може да забави връщането на венозната кръв от долните крайници. Това може да доведе до повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Превенция

Предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци в дълбоките вени (дълбока венозна тромбоза) ще помогне за предотвратяване на белодробна тромбоемболия. Мерки за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци:

 • Разредители на кръвта (антикоагуланти)Тези лекарства често се дават на хора с риск от тромбози преди и след операция – както и на хора, постъпили в болницата със заболявания, като инфаркт, инсулт или усложнения от рак.
 • Компресионни чорапи. Компресионните чорапи стабилно притискат краката Ви, помагайки на вените и мускулите на краката Ви да придвижват кръвта по-ефективно. Те предлагат безопасен, прост и евтин начин за предпазване на кръвта от застой по време на и след операция.
 • Издигане на крака. Повдигането на краката, когато е възможно и през нощта, също може да бъде много ефективно. Повдигнете долната част на леглото си с 10 до 15 см с блокове или книги.
 • Физическа дейност. Преместването възможно най-скоро след операцията може да помогне за предотвратяване на белодробна тромбоемболия и да ускори възстановяването като цяло. Това е една от основните причини вашата медицинска сестра да ви подтикне да станете, дори в деня на операцията си и да ходите
 • Пийте много течности. Водата е най-добрата течност за предотвратяване на дехидратация, която може да допринесе за образуването на тромби. Избягвайте алкохола, който допринася за загубата на течности.

Диагноза

Белодробната емболия може да бъде трудна за диагностициране, особено при хора, които имат основно сърдечно или белодробно заболяване. Поради тази причина Вашият лекар вероятно ще снеме анамнеза, ще направи физикален преглед и ще назначи един или повече от следните изследвания

Кръвни тестове

Вашият лекар може да назначи кръвен тест за разтварящото съсирека вещество D димер. Високото му ниво могат да предполагат повишена вероятност за образуване на кръвни съсиреци. Кръвните тестове също могат да измерват количеството кислород и въглероден диоксид в кръвта. Съсирекът в кръвоносен съд в белите дробове може да понижи нивото на кислород в кръвта.

Рентгенова снимка на гръдния кош

Това изследване показва рентгеново изображение на сърцето и белите дробове. Въпреки че изследването не винаги може да диагностицира белодробна тромбоемболия, то може да изключи други имитиращи състояния.

Ехографско изследване

Неинвазивен тест, известен като доплерова ултрасонография, използва ултразвукови вълни за сканиране на вените на долни и горни крайници за да провери дали има кръвни съсиреци в дълбоките вени.

Компютър-томографско изследване на бели дробове с ангиография

КТ белодробна ангиография създава 3D изображения, които могат да открият аномалии като белодробна емболия в артериите в белите дробове. В някои случаи по време на КТ се прилага интравенозно контрастен материал, за да се очертаят белодробните артерии.

Белодробна ангиограма

Този тест дава ясна картина на притока на кръв в артериите на белите дробове. Това е най-точният начин за диагностициране на белодробна тромбоемболия, но тъй като изисква висококвалифициран персонал и има потенциално висок риск, обикновено се извършва, когато други тестове не могат да дадат окончателна диагноза. При белодробна ангиограма гъвкава тръба (катетър) се вкарва в голяма вена – обикновено в слабините – и се прокарва през сърцето и в белодробните артерии. След това в катетъра се инжектира специално контрастно вещество и се провеждат рентгенови лъчи, докато контрастът преминава през артериите в белите дробове.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР е медицинско образно изследване, което използва магнитно поле и компютърно генерирани радиовълни, за да създаде подробни изображения на органите и тъканите в тялото. ЯМР обикновено е предпочитан за бременни жени (за да се избегне облъчване на плода) и хора, чиито бъбреци могат да бъдат увредени от контрастно вещество.

Лечение

Лечението е насочено към предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци или нарастването на вече образувани такива. Навременното лечение е от съществено значение за предотвратяване на тежки усложнения и смърт !

Лекарства

 • Лекарства антикоагуланти. Тези лекарства предотвратяват образуването и нарастването на съществуващите тромби. Хепаринът е често използван антикоагулант, който може да се прилага венозно или подкожно под формата на Фраксипарин. Действа бързо и често се припокрива в продължение на няколко дни с перорален антикоагулант, докато стане ефективен, което може да отнеме дни. По-новите перорални антикоагуланти действат по-бързо и имат по-малко взаимодействия с други лекарства.
 • Разтворители на кръвни съсиреци (тромболитици). Докато съсиреците обикновено се разтварят сами, понякога тромболитиците, приложени венозно, могат бързо да ги разтворят. Тъй като тези лекарства могат да причинят внезапно и силно кървене, те обикновено са запазени за животозастрашаващи ситуации.

Хирургични и други процедури

 • Отстраняване на тромбАко имате много голям, животозастрашаващ тромб в белия дроб, Вашият лекар може да предложи да го премахнете чрез тънка, гъвкава тръбичка (катетър), прокарана през кръвоносните съдове.
 • Венозен филтър. Катетър може да се използва и за позициониране на филтър в основната вена на тялото (долната куха вена), която доставя кръвта от долната част на тялото до дясната половина на сърцето. Този филтър възпрепятства навлизането на тромб в белияте дробове. Тази процедура обикновено е препоръчителна за хора, които не могат да приемат антикоагуланти или когато са имали рецидивиращи тромбоемболии, въпреки употребата на антикоагуланти. Някои филтри могат да бъдат премахнати, когато вече не са необходими.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/diagnosis-treatment/drc-20354653

https://www.webmd.com/lung/what-is-a-pulmonary-embolism

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647

https://emedicine.medscape.com/article/300901-overview

 

ИНФО Разбери повече:

Хронична обструктивна белодробна болест

Рак на белия дроб

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград