Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Хронична обструктивна белодробна болест

Медицинска информация

Обща информация

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е хронично възпалително белодробно заболяване, което причинява стеснение на дихателните пътища с последващо затруднено преминаване на въздушния поток от белите дробове. Заболяването обикновено се причинява от продължително излагане на дразнещи газове или частици, най-често на цигарен дим. Хората с ХОББ са изложени на повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, рак на белия дроб и редица други заболявания. Емфиземът и хроничният бронхит са двете най-чести заболявания, които допринасят за ХОББ. Тези две заболявания обикновено се срещат заедно и могат да варират по тежест сред хората с ХОББ. Въпреки че ХОББ е прогресиращо заболяване, което се влошава с течение на времето, то е лечимо заболяване. С правилното лечение повечето хората с ХОББ могат да постигнат добър контрол на симптомите и качеството на живот, както и намален риск от други свързани с това заболявания.

Видове ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест е общ термин, използван, когато имате едно или повече от следните състояния:

 • Емфизем. Той е резултат от увреждане на белодробните алвеоли, което разрушава стените им и ги кара да се слеят в по-големи въздушни були (мехури).
 • Хроничен бронхит.Ако имате кашлица, задух и храчки, която се задържа поне 3 месеца в продължение на 2 години подред, имате хроничен бронхит. Подобни на космици влакна, наречени реснички, покриват бронхите и спомагат за евакуирането на слузния секрет навън. Когато имате хроничен бронхит, губите ресничките си. Това затруднява евакуирането на секрета
 • Рефрактерна астма. Този вид ХОББ може да се нарече и необратим. Не се повлиява от стандартни лекарства за астма.

Симптоми

Симптомите на ХОББ често отсъстват, докато не настъпи значително увреждане на белите дробове и обикновено се влошават с течение на времето, особено ако излагането на цигарен дим продължава.

Признаците и симптомите на ХОББ могат да включват:

 • Задух, особено по време на физически дейности
 • Хрипове
 • Чувство на стягане на гърдите
 • Хронична кашлица, която може да образува слуз (храчка), която може да бъде бистра, бяла, жълта или зеленикава
 • Чести респираторни инфекции
 • Отпадналост и липса на енергия
 • Отслабване на тегло (в по-късни етапи)
 • Подуване в подбедрици, глезени и и ходила

Хората с ХОББ също могат да имат епизоди, наречени обостряния, по време на които техните симптоми се влошават от обичайните ежедневни вариации и продължават поне няколко дни.

Причини

Дългосрочното излагане на агенти, които дразнят дихателната система, е най-честата причина. Това е са тютюневият дим от цигари, пури, лули или други. Ако сте в близост до други пушачи и вдишвате голямо количество вторичен дим, това също може да играе роля за развитие на заболяването. Рискът също се увеличава, ако пушите и страдате от астма. Ако пушите и имате ХОББ , заболяването обикновено се влошава по-бързо. Можете също да развиете ХОББ и ако сте били изложени на дразнещи агенти като прах, замърсен въздух или някои химикали за продължителни периоди от време.

Вашата възраст също може да увеличи риска от развитие на ХОББ. Заболяването се развива бавно през годините, така че повечето хора са поне на 40 години, когато симптомите започнат.

Съществува генетична предразположеност към развитие на заболяването. Вашите гени могат да повишат риска от ХОББ. Ако генетично обусловена липсва специален протеин, наречен алфа 1 антитрипсин, рискът е по-голям.

Рискови фактори

 • Излагане на тютюнев димНай-значимият рисков фактор за ХОББ е продължителното тютюнопушене. Колкото повече години пушите и колкото повече кутии пушите, толкова по-голям е рискът ви. Пушачите на лула, пушачите и пушачите на марихуана също могат да бъдат изложени на риск, както и хората, изложени на големи количества вторичен дим.
 • Налична бронхиална астма. Астмата може да бъде рисков фактор за развитие на ХОББ. Комбинацията от бронхиална астма и тютюнопушене увеличава още повече риска от ХОББ.
 • Професионално излагане на прах и химикали. Дългосрочното излагане на химически изпарения, пари и прах на работното място може да раздразни и възпали дихателните пътища и белите дробове.
 • Излагане на изгорели газове. В развиващия се свят хората, изложени на изгорели газове от автомобили и отопление са изложени на по-висок риск от развитие на ХОББ .
 • Генетично предразположение. Генетичен дефект, водещ до дефицит на синтеза на протеин алфа-1-антитрипсин е причина за някои случаи на ХОББ . Други генетични фактори вероятно правят някои пушачи по-податливи на болестта.

Превенция

За разлика от някои други заболявания, ХОББ обикновено има ясна причина и ясен път за превенция, както и има начини за забавяне на прогресията на заболяването. Повечето случаи са пряко свързани с тютюнопушенето и най-добрият начин за предотвратяване на ХОББ е никога да не пушите – или да спрете да пушите сега. Това е най-добрият Ви шанс за намаляване на увреждането на белите дробове.

Професионалното излагане на химически изпарения и прах е друг рисков фактор за ХОББ. Ако работите с тези видове дразнители на белите дробове, говорете с Вашия ръководител за най-добрите начини за предпазване, като например използването на защитни средства за дихателната система.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите усложнения, свързани с ХОББ:

 • Откажете се от тютюнопушенето, за да намалите риска от сърдечни заболявания и рак на белия дроб.
 • Провеждайте ежегодна ваксинация срещу грип и пневмококова пневмония, за да намалите риска от или да предотвратите някои инфекции.

Диагноза

ХОББ често не се диагностицира. Много хора, които имат ХОББ, може да не бъдат диагностицирани, докато болестта не напредне.

За да диагностицира Вашето състояние, Вашият лекар ще снеме анамнеза за Вашите признаци и симптоми, ще извърши физикален преглед. Вашият лекар може да назначи някои изследвания за диагностициране на Вашето заболяване.

Изследванията могат да включват:

 • Тестове за белодробна (дихателна) функция. Тези тестове измерват количеството въздух, което можете да вдишвате и издишвате и дали дробовете Ви доставят достатъчно кислород в кръвта Ви. По време на най-често използвания тест, наречен спирометрия, вие духате в голяма тръба, свързана с малка машина. Този тест има за цел измерване на количеството въздух, което могат да задържат белите Ви дробове и колко бързо можете да издухате този въздуха от тях. Други тестове включват измерване на обема на белите дробове и дифузионния капацитет, тест за шестминутна разходка и пулсова оксиметрия.
 • Рентгенова снимка на гръдния кош. Рентгенографията на гръдния кош може да покаже емфизем, който е една от основните причини за ХОББ. Рентгеновата снимка може да изключи и други белодробни заболявания или сърдечна недостатъчност.
 • Компютър-томографско скениране. КТ на белите дробове може да Ви помогне да откриете емфизем и да определите дали бихте могли да се възползвате от лечение на ХОББ. КТ скенирането може да се използва и за скрининг на рак на белия дроб.
 • Анализ на газове в артериална кръв. Този кръвен тест измерва колко добре белите дробове внасят кислород в кръвта и евакуират въглеродния диоксид.
 • Лабораторни изследвания. Лабораторните тестове не се използват за диагностициране на ХОББ , но могат да се използват за определяне на причината за симптомите Ви или за изключване на други заболявания. Например, лабораторните тестове могат да се използват, за да се определи дали имате генетичен дефект и дефицит на алфа-1-антитрипсин, което може да е причина за ХОББ при някои хора. Този тест може да се направи, ако имате фамилна анамнеза за ХОББ и развиете ХОББ в ранна възраст.

Лечение

Целта на лечението е да облекчи симптомите Ви и да забави прогресията на болестта.  Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да забавите прогресията на ХОББ, е да спрете тютюнопушенето. Говорете с Вашия лекар за начините да постигнете това.

 • Лекарствата, използвани при лечението на ХОББ са:
 • БронходилататориПредставляват лекарства, които се инхалират от специално устройство. Те помагат за разширяването на дихателните Ви пътища.
 • Кортикостероиди. Тези лекарства намаляват възпалението на дихателните пътища. Можете да ги инхалирате или да ги приемате като таблетки.
 • Комбинирани инхалаториТези инхалатори са комбинация на кортикостероид и бронходилататор.
 • АнтибиотициВашият лекар може да Ви ги предпише за борба с бактериални инфекции.
 • Рофлумиласт. Това лекарство подтиска активността на ензима фосфодиестераза-4. То предотвратява обостряния при хора, чиято ХОББ е свързана с хроничен бронхит.
 • Дихателна рехабилитация. Тази програма включва упражнения, контрол на респираторни заболявания, както и провеждането на и консултации, за да ви помогне да останете възможно най-здрави и активни.
 • Кислородна терапияМоже да се нуждаете от нея, за да намалите задуха, да защитите организма си и да подобрите качеството си на живот.
 • Оперативно лечение

При тежки случаи на ХОББ, Вашият лекар може да предложи:

 • Булектомия. Премахване булите, които са големи въздушни пространства, които се образуват, когато множество алвеоли се слеят
 • Операция за намаляване на обема на белия дроб. Премахва увредената белодробна тъкан
 • Белодробна трансплантация

Източници: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/diagnosis-treatment/drc-20353685

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679

https://www.webmd.com/lung/copd/10-faqs-about-living-with-copd

https://www.nhs.uk/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd/

 

ИНФО Разбери повече:

Бронхиална астма

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград