Депресия

Изследвания

Депресията представлява разстройсто на настроението, което се изявява с чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост. То може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на меланхолия, тъга и отчаяние, може да се касае за заболяването клинична депресия.

Епидемиология

Депресията засяга 121 милиона души в цял свят. Разпространението на заболяването в варира в широки граници, като например от 3 % в Япония до 17 % в САЩ. В повечето страни броят на хората, които биха проявили депресия в даден момент от техния живот, е в рамките на 8-12 %.

Причини

Не е известно какво точно причинява депресията. Както при много психични разстройства, могат да бъдат посочени различни фактори, като:

 • Биологични различия. Изглежда, че хората с депресия имат физически промени в мозъка си. Значението на тези промени все още е несигурно, но в крайна сметка може да помогне да се определят причините.
 • Биохимия на мозъка. Невротрансмитерите са естествено срещащи се мозъчни химически сигнални вещества, които вероятно играят роля при депресията. Изследванията показват, че промените във функцията и ефекта на тези невротрансмитери и как те взаимодействат с рецепторите, участващи в поддържането на стабилността на настроението, могат да играят важна роля при депресията и нейното лечение.
 • Хормони. Промените в баланса на хормоните в организма могат да бъдат свързани с причиняването или отключването на депресия. Хормоналните промени при бременност и през седмиците или месеците след раждането, проблемите с щитовидната жлеза, менопаузата или редица други състояния могат да бъдат причина за депресия.
 • Наследственост. Депресията е по-честа при хора, чиито близки роднини също имат това състояние. Изследователите се опитват да намерят гени, които отговарят за причиняването на депресия.

Рискови фактори

Депресията често започва през тийнейджърските, 20-те или 30-те години, но може да възникне на всяка възраст. По-често срещана е при жените, отколкото при мъжете. Това може да се дължи донякъде на факта, че жените са по-склонни да търсят лечение.

Факторите, които изглежда увеличават риска от развитие или отключване на депресия, включват:

 • Някои личностови черти, като ниска самооценка и голяма зависимост, самокритичност или песимистичност.
 • Травматични или стресови събития, като физическо или сексуално насилие, смърт или загуба на близък човек, проблеми във връзката или финансови проблеми
 • Близки родственици с анамнеза за депресия, биполярно разстройство, алкохолизъм или самоубийство
 • Хора, които са хомосексуалисти, бисексуалени или трансджендъри или с вариации в развитието на половите органи, които не са наясно с пола си (интерсекс) и попадащи в неподходяща ситуация
 • Анамнеза на други психични разстройства, като тревожно разстройство, хранителни разстройства или посттравматично стресово разстройство
 • Злоупотреба с алкохол или наркотици
 • Остро или хронично заболяване, включително рак, инсулт, хронична болка или сърдечно заболяване
 • Някои лекарства, като лекарства за високо кръвно налягане или хапчета за сън

Симптоми

Въпреки че депресията може да се изяви само веднъж през живота, хората обикновено имат множество епизоди. По време на тези епизоди симптомите се проявяват през по-голямата част от деня, почти всеки ден и могат да включват:

 • Чувство на тъга, плач, пустота или безнадеждност
 • Гневни изблици, раздразнителност или разочарование, дори и за незначителни неща
 • Загуба на интерес или удоволствие от повечето или всички нормални дейности, като секс, хоби или спорт
 • Нарушения на съня, включително безсъние или твърде много сън
 • Умора и липса на енергия, така че дори леките дейности изискват много усилия
 • Намален апетит и загуба на тегло или повишен глад за храна и наддаване на тегло
 • Тревожност, възбуда или безпокойство
 • Забавено мислене, говорене или движения на тялото
 • Чувство за безполезност или вина, фиксиране върху минали неуспехи или самообвинение
 • Проблеми с мисленето, концентрацията, вземането на решения и запомнянето на информация
 • Чести или повтарящи се мисли за смърт, мисли за самоубийство, опити за самоубийство
 • Необясними физически проблеми, като болки в гърба или главоболие

За много хора с депресия симптомите обикновено са достатъчно тежки, за да причинят забележими проблеми в ежедневните дейности, като работа, училище, социални дейности или взаимоотношения с другите. Някои хора могат да се чувстват като цяло нещастни или нещастни, без наистина да знаят защо.

Превенция

Няма сигурен начин за превенция на депресията. Тези стратегии обаче могат да помогнат:

 • Предприемане на стъпки за овладяване на стреса, за повишаване на психическата устойчивост и повишаване на самочувствието на човек.
 • Комуникация със семейството и приятелите, особено по време на криза, за да помогнат
 • Търсене на лечение при най-ранните признаци на проблем, за да се предотврати влошаване на депресията.
 • Насоки за получаване на дългосрочно поддържащо лечение, за да се предотврати рецидив на симптомите.

Диагноза

Лекарят може да постави диагноза депресия въз основа на:

 • Физикален преглед. Лекарят може да направи преглед и да зададе въпроси за здравословното състояние на пациента. В някои случаи депресията може да бъде свързана с основния физически здравословен проблем.
 • Лабораторни тестове. Например, Вашият лекар може да направи кръвен тест, наречен пълна кръвна картина, или да изследва щитовидната жлеза, за да се увери, че тя функционира правилно.
 • Психиатрична оценка. Вашият специалист по психично здраве пита за вашите симптоми, мисли, чувства и модели на поведение. Може да бъдете помолени да попълните въпросник, който да ви помогне да отговорите на тези въпроси.
 • DSM-5. Психиатърът може да използва диагностичните критерии за депресия, изброени в Диагностично-статистическия наръчник на психичните разстройства (DSM-5).

Лечение

Лекарствата и психотерапията са ефективни при повечето хора с депресия. Личният лекар или психиатърът може да предпише лекарства за облекчаване на симптомите. Ако човек страда от тежка депресия, може да се наложи приемане в болница докато симптомите ви се подобрят.

Лекарства

Съществуват много видове антидепресанти. Не трябва да се забравят възможните основни нежелани реакции.

 • Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs). Лекарите често започват с предписване на SSRI. Тези лекарства се считат за по-безопасни и обикновено причиняват по-малко притеснителни странични ефекти от другите видове антидепресанти. SSRI включват Циталопрам, Есциталопрам Флуоксетин, Пароксетин, Сертралин и Вилазодон.
 • Инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs). Примерите за SNRI включват Дулоксетин, Венлафаксин Десвенлафаксин и Левомилнаципран.
 • Атипични антидепресанти. Тези лекарства не се вписват добре в никоя от другите категории антидепресанти. Те включват Бупропион Миртазапин, Нефазодон, Тразодон и Вортиоксетин
 • Трициклични антидепресанти. Тези лекарства – като Имипрамин, Нортриптилин, Амитриптилин, Доксепин, Тримипрамин, Дезипрамин и Протриптилин – могат да бъдат много ефективни, но са склонни да причиняват по-тежки странични ефекти от по-новите антидепресанти. Така че трицикличните обикновено не се предписват, освен ако първо не сте опитали SSRI без подобрение.
 • Инхибитори на моноаминооксидазата (МАО). MAOI – като Траннилципромин, Фенелзин и Изокарбоксазид – могат да бъдат предписани, когато други лекарства не са действали, тъй като те могат да имат сериозни странични ефекти. Използването на МАО изисква строг прием поради опасните си взаимодействия с храни – като някои сирена, кисели краставички и вина – и някои лекарства и билкови добавки. Селегилин, по-нов МАОI, който залепва върху кожата като пластир, може да причини по-малко странични ефекти, отколкото другите МАОI. Тези лекарства не могат да се комбинират със SSRI.
 • Други лекарства. Към антидепресант могат да се добавят и други лекарства, за да се засилят антидепресантните ефекти. Лекарят може да препоръча комбиниране на два антидепресанта или добавяне на лекарства като стабилизатори на настроението или антипсихотици.

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

лаборатория цариградско шосе

Манипулационна Цариградско (до The Mall)

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград