Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Как са свързани заболяванията на щитовидната жлеза с други органи?

Медицинска информация

Сърдечно-съдова система и щитовидна жлеза

Тироксинът, секретиран от щитовидната жлеза, регулира броя на сърдечните удари (пулсация) в минута и количеството (притока) на кръвта, което сърцето изпомпва на сърдечен ритъм.

По тази причина, когато наблюдаваме хипертиреоидизм, често се установяват и  ускоряване (тахикардия) и нарушаване на сърдечния ритъм (аритмия).

В резултат на това пациентът чувства пулса си. При други случаи, например лечение с висока доза на хормони на щитовидната жлеза, се наблюдава сърдечна аритмия.

Първото нещо, което пациентът забелязва след лечението на хипертиреоидната функция на жлезата, е бързото връщане на сърдечния пулс в нормални граници. Без да се знае, че причината за аритмия е заболяване на щитовидната жлеза, на такива пациенти дълго време се дава терапия за корекции на ритъма, но без резултат.

Причината за това е, че не се лекува основната причина – заболяването на щитовидната жлеза, затова и симптомите продължават.

При хипотиреоидизъм, сърдечният ритъм може да отслабне до под 70 удара/минута. Също така, холестеролът на пациента се увеличава. Високият холестерол при тези болни не намалява дори чрез прилагане на диета и лекарства.

Ако недостигът на хормоните на щитовидната жлеза на пациента не се възстанови бързо, силно нараства рискът за инфаркт и инсулт.

При установяване на подобен проблем, трябва да се направи преоценка по отношение на заболяването на щитовидната жлеза и на тези пациенти трябва да се даде адекватна доза на хормона на щитовидната жлеза за лечение. Това лечение трябва да продължи дълго при внимателно проследяване.

Остеопороза и щитовидна жлеза

Остеопорозата може да възникне вследствие на самото заболяване на щитовидната жлеза или поради приетите лекарства за щитовидна жлеза. Пациентите, които са рискови за развитие на остеопороза, трябва да бъдат под лекарски контрол.

Нарушения на менструалния цикъл и щитовидна жлеза

При менструални проблеми първо се проследяват нивата на половите хормони, т.е. нивата на естроген и прогестерон в кръвта при жените.

Трябва да се има предвид, обаче, че нарушения в менструалния цикъл може да се дължат и поради хипотиреоидизъм или прекомерна хипертиреоидизъм на щитовидната жлеза, дори когато половите хормони са с нормални нива.

При такива пациенти първо се лекува разстройството на хормоните на щитовидната жлеза, а лечението на менструалното нарушение се назначава след период от 3-6 месеца.

Заболявания на щитовидната жлеза и безплодие

Нарушенията на щитовидните хормони при жените могат да причинят нарушение на овулация, менструалния цикъл и дори да доведат до безплодие. Както повишените, така и поножените нива на щитовидните хормони са неблагоприятни за репродуктивните функции при жените. Ето защо, преди да започнете лечение на пациентите с диагноза стерилитет, трябва да се проведат изследвания на щитовидната жлеза.

При мъжете със заболявания на щитовидната жлеза се наблюдават нарушения в подвижността на сперматозоидите, което да е причина за безплодие. Ето защо, преди да започнете лечението на пациентите от мъжки пол, които са диагностицирани с безплодие, трябва да се проведат изследвания, свързани със заболявания на щитовидната жлеза.

Заболявания на щитовидната жлеза сред кърмачетата

Заболяванията на щитовидната жлеза, открити при кърмачета, обикновено произтичат от заболявания на щитовидната жлеза при майката по време на бременността. Понякога, когато няма заболяване на щитовидната жлеза при майката, може да се открие хипер- или хипотиреоиден щитовиден възел при новородените.

Въпреки че е рядко, в някои случаи щитовидната жлеза не се развива при кърмачета (т.нар. аплазия на щитовидната жлеза). Друга особена ситуация е разположението на щитовидната жлеза на различно от нормалното място.

Най-честото и най-опасното заболяване на щитовидната жлеза при кърмачета е недостигът на секреция на хормона на щитовидната жлеза. Този неонатален хипотиреоидизъм, при който липсват адекватни количества хормони на щитовидната жлеза при кърмачета, затруднява физическото и интелектуалното развитие на бебетата.

Докато успешното лечение води до пълен резултат при кърмачета като цяло, при кърмачета, които не се лекуват, драматичното развитие и умствената недостатъчност са неизбежни. Следователно, ранната диагноза е от съществено значение.

Честотата на това заболяване варира в зависимост от страната и чувствителността на използвания скринингов тест. Прието е, че в Европа едно на всеки 3 300 бебета има дефицит на хормони на щитовидната жлеза. При нелекувани случаи може да се появи сериозен умствен дефицит.

Косъми и нокти при заболявания на щитовидната жлеза

Заболявания на щитовидната жлеза, по-специално протичащи с дефицит на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), нарушава здравето на всички тъкани, които са в контакт с външната среда – ноктите, кожата и косата. При пациенти с дефицит на хормоните на щитовидната жлеза се наблюдават чупливи нокти, разслояване, поява на белезникави петна по ноктите. А при хипертиреоидизъм се наблюдава загуба на коса. При хипотиреоидизъм загубата на коса е по-рядка, но структурата на косъма е нарушен значително.

Заболявания на щитовидната жлеза и затлъстяване

Един на всеки четири лица с наднормено тегло изпитва латентен (субклиничен) дефицит на щитовидни хормони. Те определят скоростта на нашия метаболизъм. Там, където щитовидната жлеза отделя недостатъчно количество хормони, метаболизмът става по-бавен и настъпва затлъстяване. Затлъстяването се среща главно около корема. При пациентите, които искат да отслабнат, първо трябва да се измервят хормоните на щитовидната жлеза – например TSH като скринингов тест.

Други здравни ефекти при заболявания на щитовидната жлеза

При хипотиреоидизъм се наблюдават още чревна непроходимост и хронична умора; докато при хипертиреоидизъм може да се наблюдава диария и гадене. При повечето заболявания на щитовидната жлеза могат да се наблюдават амнезия, болки в ставите, спазми, умора, загуба на мотивация, склонност към депресия и намалено либидо.

Всяко разстройство в хормоните на щитовидната жлеза влияе върху всички системи на тялото и причинява значими здравословни проблеми. Тази хормонална система, която е толкова важна, трябва да се контролира, затова се консултирайте редовно с Вашите лекари и проследявайте нивата на TSH и Т4 в кръвта.

 

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград