Menu
Menu

Натрий: Кога да изследвам, стойности, цена

Медицински изследвания

Изследването на серумните нива на натрий определя неговото количество във Вашата кръв. Натрият е електролит /екстрацелуларен – намира се извън клетката/. Натриевият йон участва в поддържането на водно-електролитния и алкално-киселинния баланс на тялото. Натрият също така спомага за нормалната дейност на скелетно-мускулната и нервната система.

Необходимото количество натрий се набавят от разнообразното хранене. Когато са постигнати оптималните му нива в кръвта, бъбреците отделят излишъка от тялото. Ако Вашите нива на натрий са твърде ниски или твърде високи, това означава, че имате проблем с бъбреците, дехидратация или някакъв друг медицински проблем.

Какво определя изследването и каква е неговата цел?

Изследването на серумните нива на натрий обикновено е част от по-разширен тест, наречен електролитен панел, където се изследва заедно с калий, магнезий, фосфор, хлор, бикарбонати и т.н. Показателите се интерпретират отделно, но и в комбинация.

Препоръчва се изследването на натрий да се назначава за оценка на водно-електролитния и алкално-киселинния баланс на тялото, при дехидратация и безвкусен диабет, тежки диарийни синдроми, оточни синдроми, бъбречна и сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, хипотиреоидизъм, промени в минералкортикоидния баланс, състояния, при които се наблюдава хипервентилация, повишено артериално налягане.

Кога да изследвам натрий?

Вашият лекар може да назначи изследване на Натрий като част от рутинна проверка на здравословното Ви състояние или ако имате симптоми, които могат да да са свързани с повишени нива на натрий:

  • изключителна жажда;
  • нередовно уриниране;
  • повръщане и диария;

или понижени нива на натрий:

  • слабост и умора;
  • объркване;
  • потрепване на мускулите.

Подготовка преди изследване

Възможно е изследването да бъде проведено на гладно или след прием на храна, в зависимост от конкретната ситуация. Ако Вашият лекар е назначил изследване на електролите в комбинация с други кръвни показатели, ще бъде необходимо да се извърши на гладно.

Проба

  • венозна кръв /серум/.

Метод

  • potentiometric ISE.

Референтни стойности

Възраст Стойности (mmol/L)
Недоносени 128 – 147
Първи ден от живота – 4 седмици 132 – 147
1 месец- 1 година 129 – 143
Деца >1 година 132 – 145
Възрастни <= 60 години 136 – 145
Възрастни > 60 години 132 – 146

Беше ли полезен този пост?

Цена за изследване на Натрий

Изследвания  Цена, лв.
Натрий, пунктат 4,90
Натрий, серум 5,50

Интерпретация на резултатите

Повишените нива на натрий в кръвта /хипернатриемия/ могат да означават наличието на тежък диарен синдром, патология на адреналните жлези, бъбречна патология, безвкусен диабет – особена форма на диабет, при която бъбреците отделят необичайно и твърде голямо количество урина.

Ниските нива на натрий в кръвта /хипонатриемия/ могат да означават ексцесивни диария и повръщане, бъбречна патология, болест на Адисън, цироза, недохранване, сърдечна недостатъчност.

Винаги интерпретирайте резултатите на кръвните Ви изследвания с Вашия лекар! Както и съобщавайте за приема на всякакъв род медикаменти, защото голяма част могат да дадат отражение върху нивата на електролитите в кръвта.

ИНФООще цени на лабораторни изследвания:

Изследвания  Цена, лв.
Са, серум 4,40
Калий, серум 5,50
Калций (Са), серум 4,40

Източници:

ИНФО Разбери повече:

Калций (Са), серум

Калий: Референтни стойности, кога да изследвам, цени

5/5 (3 Reviews)