Лактоферин

Медицински изследвания

Фекален лактоферин

Лактоферинът е желязо-свързващ белтък, който се съдържа в мукозните секрети и в специфични гранули на неутрофилите. Предполага се, че има антибактериално действие. Откриването му във фекална проба е директно доказателство за миграция на гранулоцити от чревната стена в лумена, следователно може да се използва като надежден маркер за възпалителен процес. Тъй като лактоферинът принадлежи към вродения имунитет, той не е специфичен по отношение на подлежащото заболяване, а дава обща информация за наличие на възпаление.

За какво е полезен тестът?

Определянето на калпротектин във фекална проба е полезно за потвърждаване или отхвърляне на възпалителен процес като бактериална инфекция, но също и за проследяване на пациентите с хронични възпалителни чревни заболявания: болест на Крон, Улцерозен колит и дивертикулит.

Според проучвания тестът има чувствителност от 86% и специфичност почти 100% за отдиференциране на органично от функционално заболяване, след изключване на колоректален карцином и специфични инфекции.

Скорошно проучване, включващо и деца показва, че фекалният лактоферин е достатъчно надежден маркер за мониториране на терапевтичния отговор при пациенти с възпалителни чревни заболявания.

Кога се използва тестът?

Тестът се препоръчва за:

Проба

Около 2 грама фекални материи, взети по всяко време на денонощието, и съхранявани в хладилни условия.

Метод

  • ELISA

Референтни стойности

  • Отрицателен: <3 mg / L
  • Сива зона: 3 – 7.3 mg / L
  • Позитивен:> 7.3 mg / L

Интерпретация на резултатите

Негативният резултат показва липса на възпаление. Позитивният резултат показва възпалителна активност, но не оказва мястото на възпаление. При позитивен резултат може да се наложи извършването на допълнителни изследвания.

Беше ли полезен този пост?

Цени за изследване на Лактоферин

Изследване за ЛактоферинЦена, лв.
Лактоферин, фецес83,60

Можете да заявите този тест онлайн

Регистрирайте изследванията си онлайн и намалете времето за чакане в лабораторията!

лв.83,60Купи

Още изследвания и цени (фецес тестове)

Изследвания

ЦЕНА, лв.

Clostridium difficile Токсин A/B56,00
Helicobacter pylori Ag фецес29,00
Helicobacter pylori IgG19,80
Копрокултура19,00
Калпротектин, фецес82,50

Източници:

ИНФО Разбери повече:

Възпаление на червата: Болестта на Крон, улцерозният колит

 

5/5 (2 Reviews)

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн