Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Системен лупус еритематодес

Медицинска информация

Обща информация

Системният лупус еритематодес (СЛЕ) е системно автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система на организма Ви атакува собствените Ви тъкани и органи. Възпалението, причинено от СЛЕ, може да засегне много различни органи и системи като: ставите, кожата, бъбреците, кръвните клетки, мозъка, сърцето и белите дробове. Лупусът може да бъде труден за диагностициране, тъй като неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания. Най-отличителният признак на Лупус е обрива по лицето, който наподобява крилата на пеперуда, разгъната върху носа и двете скули – се среща в много, но не във всички случаи на Лупус. Някои хора са родени с склонност към развитие на Лупус, който може да бъде предизвикан от инфекции, някои лекарства или дори слънчева светлина.

Видове

Съществуват четири вида Системен лупус:

Симптоми

Съществува разлика в протичането на заболяването при различните хора. Признаците и симптомите могат да се появят внезапно или да се развият бавно, могат да бъдат леки или тежки и могат да бъдат временни или постоянни. Повечето хора с Лупус са с леко протичане на заболяването, характеризиращо се с епизоди – наречени пристъпи – когато признаците и симптомите се влошават за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за известно време.

Симптомите на Лупус зависят от това кои системи на организма са засегнати от болестта. Най-честите признаци и симптоми включват:

 • Умора
 • Повишена температура, обикновено субфебрилна
 • Болки в ставите, скованост и подуване на ставите
 • Зачервяване на кожата на лицето с форма на пеперуда по лицето, който покрива бузите, скулите и гърба на носа или обриви на други места по тялото
 • Кожни лезии, които се появяват или влошават при излагане на слънце
 • Пръстите на ръцете и краката побеляват, посиняват и се зачервяват, когато са изложени на студ или по време на стресови периоди (Синдром на Рейно)
 • Задух
 • Отоци по долни и по-рядко горни крайници
 • Сухота в устата и очите
 • Главоболие, обърканост и епилептични припадъци

Причини

Като автоимунно заболяване, Системият лупус възниква, когато имунната Ви система губи толерантността и атакува собствените органи и тъкани на оргаизма. Вероятно заболяването е резултат от комбинация между генетична предразположеност и фактори на обкръжаващата среда.

Изглежда, че хората с наследствена предразположеност към Лупус могат да развият болестта, когато влязат в контакт с нещо в околната среда, което може да предизвика заболяването. Причината за Системия лупус в повечето случаи обаче е неизвестна. Някои потенциални причинители включват:

 • Слънчева светлина. Излагането на слънце може да доведе до кожни лезии на Лупус или да предизвика вътрешен отговор при податливи хора.
 • Инфекции. Наличието на инфекция може да предизвика Системен лупус или да причини рецидив при някои хора.
 • Лекарства. Лупусът може да бъде предизвикан от някои видове лекарства за кръвно налягане, антиепилептични лекарства, антиревматични лекарства и антибиотици. Хората, които имат лекарстявено-индуциран Лупус, обикновено се подобряват, когато спрат да приемат лекарството. Рядко симптомите могат да продължат дори след спиране на лекарството.

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от Лупус, включват:

 • Пол. Лупусът е по-чест при жените.
 • Възраст. Въпреки че лупусът засяга хора от всички възрасти, най-често се диагностицира на възраст между 15 и 45 години.
 • Раса. Лупусът е по-често срещан при афроамериканци, испанци и азиатци.

Превенция

Не можете да предотвратите заболяването, но можете да избегнете факторите, които го обострят.

 • Ограничете времето на излагане на пряка слънчева светлина, ако излагането на слънце причинява обрив. Винаги трябва да носите слънцезащитен крем със SPF 70 или по-висок, който блокира както UVA, така и UVB лъчите.
 • Опитайте се да избягвате лекарства, ако е възможно, които увеличават чувствителността Ви към слънце. Това мога да бъдат антибиотиците миноциклин (миноцин) и триметоприм-сулфаметоксазол и диуретици като фуроземид или хидрохлоротиазид.
 • Разработване на техники за контрол върху стреса. Медитирайте, практикувайте йога или правете масажи – каквото и да спомогне за успокояването на ума Ви.
 • Стойте далеч от хора, които са болни от настинка, грип и други инфекции.
 • Осигурете си качествен сън. Лягайте си достатъчно рано всяка вечер, за да си гарантирате седем до девет часа почивка.

Диагноза

Диагностицирането на Системния лупус често е трудно, тъй като признаците и симптомите варират значително при различните хора. Признаците и симптомите на лупус могат да се променят с течение на времето и да се припокриват с тези на много други нарушения.

Никой тест не може да диагностицира лупус. Комбинацията от изследвания на кръв и урина, признаци и симптоми и констатации от физически преглед води до диагнозата.

Лабораторни изследвания

Тестовете за кръв и урина могат да включват:

 • Пълна кръвна картина.Този тест измерва броя на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите, както и количеството хемоглобин. Резултатите могат да показват, че имате анемия, която често се среща при Лупус. Нисък брой бели кръвни клетки и особено лимфоцити, както и тромбоцити често се среща при заболяването.
 • Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ).Този кръвен тест определя скоростта, с която червените кръвни клетки се утаяват на дъното на моноветата за един час. Повишената СУЕ показва наличие на възпалителен процес в организма.
 • Изследвания за оценка на бъбреците.Кръвните тестове с изследване на азотни фракции (пикочна киселина, урея, креатинин) могат да преценят колко добре функционират бъбреците. Лупусът може да засегне тези органи.
 • Изследване на урината.Изследването на проба от урината ви може да покаже повишено ниво на п
 • ротеин в урината (протеинурия), което може да се случи, ако Лупусът е засегнал бъбреците Ви. За протеинурия при Системен лупус се приема съдържание на протеин над 0,5 гр в 24-часова урина.
 • Тест за антинуклеарни антитела (ANA).Положителният тест за наличието на тези антитела, произведени от Вашата имунна система – показва нейното стимулиране и свръхактивност. Докато повечето хора с Лупус имат положителен ANA тест, повечето хора с положителен ANA нямат Лупус. Ако имате положителен тест за ANA, Вашият лекар може да посъветва по-специфично изследване на антитела.

Образни изследвания

Ако Вашият лекар подозира, че заболяването засяга белите Ви дробове или сърцето, той може да назначи:

 • Рентгенова снимка на гръдния кош.Рентгенография на гръден кош може да разкрие необичайни сенки, които предполагат наличие на течност или възпаление в белите дробове, плеврата или перикарда.
 • Ехокардиография.Това изследване използва звукови вълни за създаване на изображения в реално време на сърцето Ви по време на работа. Изследването може да идентифицира за увреждания на клапите и други части на сърцето.

Биопсия                                                                                                                

Лупусът може да увреди бъбреците Ви по много различни начини и лечението може да варира в зависимост от вида на настъпилото увреждане. В някои случаи е необходимо да се вземе малка проба от бъбречна тъкан, за да се определи степента на увреждане и да се прецени кое е най-доброто лечение. Тъканната проба може да бъде получена с игла или чрез малък разрез.

Понякога се извършва и биопсия на кожата в областта на дермо-епидермалната граница, за да се потвърди кожно засягане при Лупус.

Лечение

Лечението на Системия лупус зависи от степента на активност на заболяването. Определянето дали трябва да се лекувате и какви лекарства да използвате, изисква внимателно обсъждане на ползите и рисковете с Вашия лекар. Тъй като по време на лечението симптомите Ви изчезват и отшумяват, Вашият лекар може да прецени променяна в лекарствата или дозите им. Лекарствата, които най-често се използват за контрол на Системен лупус, включват:

 • Антималарийни лекарства. Лекарствата, често използвани за лечение на Малария, като хидроксихлорохин (Plaquenil), повлияват имунната система и спомагат за намаляване на риска от пристъпи на обостряне на болестта. Страничните ефекти могат да включват стомашно разстройство и много рядко увреждане на ретината на окото. При прием на тези лекарства се препоръчват редовни очни прегледи.
 • Кортикостероиди. Метилпреднизолон и Преднизолон и други видове кортикостероиди се използват за овладяване на болестната активност. Високи дози кортикостероиди под формата на „пулс-терапии“ често се използват за овладяване на много висока болестна активност и тежко протичане на заболяването. Страничните ефекти включват наддаване на тегло, лесно натъртване, изтъняване на костите, високо кръвно налягане, диабет и повишен риск от инфекция. Рискът от странични ефекти се увеличава с по-високи дози и по-продължителна терапия.
 • Имуносупресори. Лекарствата, които потискат имунната система, могат да бъдат полезни при тежко протичане на заболяването и недостатъчен отговор към лечението с кортикостероиди. Примерите включват Азатиоприн (Imuran), Микофенолат мофетил (Cellcept), Метотрексат, Циклоспорин (Sandimmune, Neoral) и Лефлуномид (Arava). Потенциалните нежелани реакции могат да включват повишен риск от инфекции, увреждане на черния дроб, намален фертилитет.
 • Имуновенин. Представлява интравенозни имуноглобулини IgG, които се получават от кръвен серум на здрави донори. Приложението на Имуновенин е особено подходящо при висока активност на Системен лупус, усложнен с придружаваща инфекция, когато приложението на кортикостероиди и имуносупресори е противопоказано.
 • Биологични препарати. Белимумаб (Benlysta), прилаган интравенозно, също намалява активността на Системния лупус при болните. Страничните ефекти включват гадене, диария и инфекции. Рядко може да настъпи влошаване на депресията.

Източници:

https://www.lupus.org/resources/what-is-lupus

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/symptoms-causes/syc-20365789

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/diagnosis-treatment/drc-20365790

https://www.healthline.com/health/is-lupus-contagious#prevention

 

ИНФО Заяви тест и вземи 5% отстъпка:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Разбери повече:

СУЕ: Скорост на утаяване на еритроцитите

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград