Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Натрий: Защо е важен и как да увеличим приема

Медицинска информация

Обща информация

В човешкия организъм натрият като олигоелемент играе ключова роля като електролит, поддържащ баланса на течностите и регулирането на осмотичното налягане. Той също така участва в предаването на нервни импулси и контролирането на мускулната функция. Натрий се приема от храната, особено чрез добавената сол (натриев хлорид), като неговата концентрация в организма се поддържа чрез баланс между приема и използването му от регулаторните системи в тялото. Нерушеното равновесие в нивата на натрий може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система и други здравословни проблеми.

Защо е важен ?

Натрият има няколко важни физиологични функции в човешкия организъм:

 1. Осмотичен баланс. Натрият заедно с другите електролити като калий и хлор поддържа осмотичния баланс във и извън клетките. В клетките, които имат по-висока концентрация на калий, натрият навлиза чрез различни транспортни механизми. Този репозиран натрий повлиява осмотичния баланс, като улеснява навлизането на вода в клетката и поддържа нейната форма и функции. Осмотичният баланс е от съществено значение за правилното функциониране на клетките и тъканите.
 2. Течностен баланс. Натрият играе роля в регулирането на обема на вътреклетъчната и извънклетъчната течност на организма. Той помага да се поддържа адекватно осмотично налягане в кръвоносните съдове и тъканите. Натрият се намира главно извън клетките в екстрацелуларната течност, където представлява основният катион. Този външен за клетките натрий привлича вода поради своя положителен заряд и осмотичната си активност. Така, когато нивата на натрий са правилно балансирани, водата навлиза там, където е необходима.
 3. Нервна и мускулна функция. Натрият е важен за генерирането и предаването на нервните импулси. Влияе на електрическата активност в нервните клетки и мускулната тъкан, което е от съществено значение за контрола на мускулните конракции и други нервни процеси.
 4. Регулиране на кръвното налягане. Натрият влияе на артериалното кръвно налягане чрез регулиране на обема на кръвта и контролиране на осмотичния баланс в организма. Този процес е част от комплексната система за поддържане на кръвното налягане, която включва и други елементи като алдостерон, ренин-ангиотензиновата система и антидиуретичния хормон (ADH). Ето как натрият участва в регулацията на артериалното кръвно налягане:
 • Осмотичен баланс и задържане на вода. Натриевите йони привличат вода поради своята осмотична активност. Повишените нива на натрий, свързани с по-голям прием с храната или по-слаба екскреция чрез бъбреците, допринасят за задържането на вода в извънклетъчната течност. Това увеличава обема на кръвта и следователно повишава кръвното налягане.
 • Регулиране от ренин-ангиотензиновата система. Намаляването на кръвното налягане или намаляването на концентрацията на натрий в бъбреците стимулира освобождаването на ренин. Ренинът инициира каскада от събития, включително образуването на ангиотензин II. Ангиотензин II води до съдова контракция и увеличаване на задържането на натрий и вода, което повишава кръвното налягане.
 • Регулиране от алдостерон. Алдостеронът е хормон, който се произвежда от кората на надбъбречните жлези и играе ключова роля в регулацията на натриевия баланс. Той стимулира реабсорбцията на натрий в бъбречните тубули, като същевременно стимулира ексекрецията на калий. Този процес увеличава задържането на натрий и вода, което повишава обема на кръвта и кръвното налягане.

Контролът на натриевия баланс и водния обем в организма е от съществено значение за поддържането на нормалното артериално кръвно налягане. Нарушения в този баланс могат да доведат до хипертония (повишено кръвно налягане) или хипотония (намалено кръвно налягане).

 1. Активиране на ензими. Натрият не участва директно в ензимите на организма като каталитичен фактор. Обаче електролитите като натрий играят важна роля в поддържането на правилната структура и функция на множество ензими. Нивата на натрий в клетките и около тях влияят върху електрическия заряд на пространствата около ензимите.

Важно е да се подчертае, че правилният баланс на натрия е от съществено значение за поддържането на добро здраве, а нарушения в този баланс могат да доведат до различни здравословни проблеми.

Препоръчителен прием

Препоръчителният дневен прием на натрий може да варира в зависимост от различни фактори като възраст, пол, физическа активност и здравословно състояние. В общи линии направените препоръки се отнасят към възрастни, но е важно да се има предвид, че за децата и възрастните нивата могат да бъдат различни. По-долу е приблизително разгледан препоръчителният дневен прием на натрий в милиграми за различни възрасти:

Възраст Препоръчителен дневен прием в милиграми
1-3 години 1000 мг
4-8 години 1200 – 1500 мг
9-13 години 1500-1800 мг
14-18 години 1500 мг – 2300 мг
19-50 години 1500 мг – 2300 мг
51-70 години 1300 мг – 2300 мг
70 + години 1200 мг – 2300 мг

Как да увеличим приема ?

Увеличаването на приема на натрий може да се извърши по няколко начина, но е важно да се отбележи, че този процес трябва да бъде балансиран и контролиран, за да се избегнат възможни здравословни проблеми, свързани с високия прием на натрий. Ето някои методи за увеличаване на приема на натрий:

 1. Добавяне на сол към храната. Употребата на по-голямо количество сол в приготвянето на храната или добавянето на сол към ястията може да увеличи приема на натрий.
 2. Консумиране на солени храни. Включването на солени храни в диетата: като осолени закуски, маслени крекери, осолени ядки и други, може също да спомогне за увеличаване на натриевия прием.
 3. Избор на солени добавки. Можете да изберете хранителни добавки с високо съдържание на натрий, но трябва да бъдете внимателни, защото това може да води до прекомерен прием на сол и да предизвика проблеми със здравето.
 4. Консумиране на солени напитки. Някои напитки, като изотонични спортни напитки, е възможно да съдържат по-големи количества натрий, което може да бъде полезно особено след интензивна физическа активност.

Въпреки че натрият е важен за организма, високият прием на сол може да доведе до здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане и други кардиоваскуларни рискове. Преди да направите значителни промени в диетата си е важно да се консултирате лекаря си, особено ако имате сърдечно-съдови заболявания или други здравословни проблеми.

Референции: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyponatremia/symptoms-causes/syc-20373711

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/kids-and-sodium-serious-risks-and-alarming-realities

https://www.healthyrecipesquick.com/very-interesting-food-tips/mayo-clinic-eight-points-about-sodium-intake/

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград