Опорно-двигателен апарат – Структура, функция и изследвания

Медицинска информация

опорно двигателен апарат

Опорно-двигателната система се състои от две частискелетна и мускулна система, които са функционално обединени, осъществявайки опората и движението на тялото.

Структура

Опорно-двигателната система е съставена от твърди и меки тъкани. Твърдите тъкани включват костите и хрущялите, а меките – мускулите, сухожилията, синовиалните мембрани, ставните капсули и връзки.

Костите са изградени от два вида костна тъкан – компактна, която се намира по външната повърхност на костта и гъбеста, която се намира във вътрешната й част. При някои кости в центъра има канал, в който се намира костният мозък. Костен мозък има и в гъбестата костна тъкан.

Според формата си костите биват:

 • Дълги – дължината им e по-голяма от широчината. Имат форма на тръба, напр. раменната и бедрената кост).
 • Къси – имат кубовидна или кръгла форма, напр. костите на китката и ходилото.
 • Плоски – тънки, плоски и обикновено имат кривина. Най-често имат защитна функция. Такива са повечето черепни кости, както и ребрата.
 • Неправилни – не попадат в нито една от описаните категории. В общия случай в неправилните кости има някакъв отвор. Добър пример за такава кост е тазовата.

Хрущялите се намират по ставните повърхности на костите. Те могат да понасят много голяма тежест и са гладки, за да могат да намалят триенето между двете кости, които се движат една спрямо друга в ставата.

Ставите се формират на местата, където две кости се срещат. В тях се извършват движенията, но не всяка става се движи (напр. ставите между черепните кости).

Мускулите са органите, които извършват движенията в тялото, вкл. и тези на вътрешните органи. Съставени са от мускулни влакна, които се съкращават и по този начин придвижват костите, към които мускулът е захванат.

Мускулите биват три вида:

 • Скелетни – извършват движенията на тялото в пространството.
 • Гладки – формират стените на повечето кръвоносни съдове и на всички кухи вътрешни органи.
 • Сърдечен мускул – формира стените на сърдечните кухини.

Сухожилията представляват изключително здрави гъвкави ленти от съединителна тъкан, които свързват мускулите с костите. Те са особено издръжливи на опън.

Лигаментите имат същата структура като сухожилията, но са по-плоски и свързват две кости помежду им. Имат повече еластинови влакна, което ги прави по-еластични.

Синовиалните мембрани покриват ставната капсула от вътрешната страна и произвеждат синовиалната течност, която играе ролята на смазка при движението в ставата. Синовиалната течност служи е и източник на хранителни вещества за хрущялите, сухожилията и лигаментите, които сами по себе си нямат кръвообращение.

Функция

Опорно-двигателната система има пет основни функции:

 • Осигуряване опора на тялото
 • Извършване на волеви и неволеви движения
 • Защита на жизнено важни структури – мозък и вътрешни органи
 • Резервоар за минерални вещества и масти
 • Производство на кръвни клетки в костния мозък

Заболявания

Безспорно най-честите заболявания на опорно-двигателната система са травмите. Освен тях, редица други състояния могат да засегнат костите, мускулите и ставите:

 • Остеопороза – изтъняване на костите, което ги прави по-чупливи
 • Саркопения – прогресивна генерализирана загуба на мускулна маса и сила
 • Артрит
 • Мускулни дистрофии
 • Тендинит и тендовагинит, Синдром на карпалния канал

Изследвания

За диагностициране на заболявания на опорно-двигателната система най-често се извършват образни изследвания: рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, артрография, ехография. За определяне на костната плътност се извършва остеодензитометрия. Артроскопията е инвазивно изследване на ставата, при което оглежда ставната кухина се оглежда с камера. При мускулни проблеми може да се извършат електромиография и тест за нервна проводимост. Лабораторните изследвания също могат да бъдат от полза, особено при възпалителни процеси и болести на съединителната тъкан. Такива са: СУЕ, креатин-киназа, ревматоиден фактор, ANA и ANCA.

ИзследванеЦенаПоръчай

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

Ендокринна система

Сърдечно-съдова система – Структура, функция и изследвания

РАЗШИРЕН ANA – имуноблот

НЗОК – Здравното осигуряване в България

Източници

 1. https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/the-musculoskeletal-system
 2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12254-musculoskeletal-system-normal-structure–function
 3. https://www.dmu.edu/medterms/musculoskeletal-system/musculoskeletal-system-diseases/
 4. https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/diagnosis-of-musculoskeletal-disorders/tests-for-musculoskeletal-disorders
Synevo България

Synevo България