Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Риновируси при деца

Медицинска информация

Обща информация

Инфекциите с риновирус възникват рано и периодично в живота, причинявайки понякога значителни по тежест заболявания върху кърмачета и малки деца. Те са най-честите причинители на инфекции на горните и долните дихателни пътища в тази възрастова група и са свързани с голямо разнообразие от клинични симптоми, вариращи от асимптоматична инфекция до тежки респираторни заболявания, изискващи хоспитализация. Риновирусите са вируси, които могат да причинят инфекция с възпаление на гърлото (ларингит), на външното и средното ухо (отит), възпаление на синусите (синузит). Когато вирусният щам е с по-висока вирулентност и/или инфекцията в горните дихателни пътища е нелекувана, те могат да причинят пневмония и бронхиолит, но това е по-рядко.Повечето деца преживяват около 8 до 10 настинки през първите 2 години от живота си. Ако детето прекарва повече време в детски заведения, където се намира в близост до други заразени деца, броят на инфекциите може да е и по-голям. 

Риновирусите лесно се предават от един човек на друг. Когато дете с риновирусна инфекция има хрема, секретът от носа му попада върху ръцете и оттам полепва по повърхността на маси, играчки и други предмети. Вашето дете може да докосне ръцете или кожата на друго дете или чужди играчки, върху които има вирус, и след това да докосне собствените си очи или нос, като по този начин се зарази. То може също така да вдишва вирусни частици, които са във въздуха около болно дете. Въпреки че детето Ви може да се зарази и развие заболяване по всяко време на годината, тези инфекции са най-чести през есента и пролетта.

Механизъм на разпространение

Риновирусът се предава лесно от един човек на друг. Въздушният аерозол, съдържащ микрокапчици с вирусни частици, който се отделя при кашлица или кихане на болен човек, носи голям риск от заразяване – въздушно-капков път на предаване на вируса. Тъй като риновирусите остават жизнеспособни върху повърхности известно време, всичко, което е било докоснато от заразения човек (дрехи, играчки, прибори, мебели) може също предаде вируса на друг човек – контактно-битов път на предаване на вируса. 

Симптоми

Риновирусите са най-често срещаните инфекциозни патогени, свързани с остри респираторни транзиторни инфекции във всички възрастови групи, и те причиняват голямото разнообразие от инфекции на горните дихателни пътища. Заедно с коронавирусите те са основните причинители на обикновената настинка. Настинката е разговорният израз за самоограничена остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища със средна продължителност 9–10 дни, като най-разпространените симптоми са хрема, запушен нос, кихане, възпалено гърло и кашлица. Освен обикновената настинка, риновирусите могат да причинят и други инфекции с редица леки до по-тежки симптоми, като остър среден отит, синузит, фарингит и бронхиолит. Повечето хора знаят какви са признаците и симптомите на обикновената настинка. Настинката на детето Ви може да започне с хрема, отделянето на воднист секрет от носа, който прилича на бистра течност. По-късно секретът става по-гъст и често е с жълтеникав или зеленикав цвят. 

Когато детето Ви е с риновирусна инфекция, най-честите симптоми са:

При някои деца може да се види гноен налеп (белезникав секрет) по сливиците, което може да е признак за вторична бактериална инфекция, причинена от стрептококи. Обикновено детето, което има риновирусна инфекция, няма признаци или симптоми през първите 2 до 3 дни. След като симптомите започнат, те обикновено продължават от 10 до 14 дни, но понякога детето се възстановява по-бързо от този период. 

Диагностика

Съществуват четири основни метода за диагностика на риновирусна инфекция: културелно изследване на секрет от заразен човек, серологично изследване на антитела в кръвта, имунофлуоресцентно изследване на антивирусни антитела и полимеразно-верижна реакция (PCR), която открива вирусна РНК в секрет на заразен човек. Наличието на нови базирани на PCR молекулярно-диагностични техники за откриване на вируси предостави доказателства, че риновирусите са водещите причинители на инфекциозен ринит и при бебета и малки деца в сравнение с останалите видове вируси, засягащи дихателната система.

Лечение

Когато детето Ви е настинка, му осигурете достатъчно качествена почивка в комбинация с адекватен прием на течности, ако е повишило температура. Ако се не се чувства добре, консултирайте се с лекар за даване на ацетаминофен (парацетамол) за понижаване на температурата. Не давайте лекарства без рецепта за настинка и кашлица, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Лекарствата без рецепта не унищожават вируса и в повечето случаи няма да помогнат на детето Ви да се почувства по-добре. Не се прилага антивирусна терапия при инфекции от риновируси, с изключение на инфекциите, причинени от грипния вирус. 

Кога трябва да потърся лекарска помощ за детето си ?

Ако Вашето дете е на 3 месеца или по-малко и има симптоми на настинка, консултирайте се с лекаря му. Малките деца са по-склонни към инфекции, включително пневмония или бронхиолит. По-големите деца обикновено по-рядко се нуждаят от посещение от лекар

Потърсете лекарска помощ, ако по-голямото Ви дете има следните симптоми:

 • Устни или пръсти, които посиняват
 • Хрипове при вдишване или издишване
 • Ускорено дишане (повече от 40 пъти в минута) или много затруднено дишане
 • Висока температура по-висока от 37,8 ° C, която продължава повече от 3 дни при бебе на 3 месеца или по-малко.
 • Кашлица, която не се подобрява
 • Суетене, лошо хранене, сънливост или отпадналост при бебето.
 • Признаци на ушна инфекция – оплакване от болка в ухото, чувство на придърпване или триене на ухото
 • Всички други тежки симптоми или симптоми, които продължават повече от 7 дни.

 Как да разбера кога детето ми е с настинка ?

Можете да установите, че детето Ви има настинка въз основа на наблюдението на неговите симптоми. Като цяло лабораторните изследвания (като кръвни изследвания или микробиологична посявка на гърлен секрет) не са необходими, за да се установи какъв вид инфекция има дете със симптоми на настинка.

Как мога да лекувам риновирусната инфекция на детето си ?

Повечето риновирусни инфекции са леки и не е необходим прием на лекарства. Антибиотиците не действат при обикновена настинка и други инфекции, причинени от вируси. Те са ефективни при бактериалните инфекции, но не и при вирусните инфекции. 

Превенция

Пазете бебе на възраст под 3 месеца далеч от деца или възрастни, които имат някаква вирусна инфекция. Уверете се, че детето Ви често мие ръцете си. Това ще намали риска то да се зарави с вируса. 

 • Мийте ръцете си често и добре, като научите и децата да правят същото. (Обърнете специално внимание на измиването на ръцете след тоалетна и преди хранене.)
 • Редовно избърсвайте повърхностите на маси, играчки и други предмети
 • Покривайте лицето си при кихане и кашлица, научете и децата да правят същото
 • Използвайте едноратно кърпичка за нос, след това я изхвърлете и измийте ръцете си.

Източници: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/Rhinovirus-Infections.aspx 

https://erj.ersjournals.com/content/41/2/443 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград