Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Артрозна болест

Медицинска информация

Резюме

Артрозата е най-честата причина за болка от ставен произход, придружена в различна степен от функционален дефицит и намалено качество и продължителност на живот. ОА засяга 12-15% от възрастното население. Артрозата е дегенеративно ставно заболяване, характеризиращо се с хрущялна загуба, ремоделиране на прилежащата кост и съпътстващо нискостепенно локално възпаление.

Видове

 • Коксартроза – артроза на тазобедрената става.
 • Гонартроза – артроза на колянна става
 • Омартроза – артроза на раменна става
 • Спондилартроза – артроза на междупрешленните стави на гръбнака.
 • Възли на Хеберден и Бушард – артроза на малките стави на ръцете

Симптоми

Артрозата е заболяване, което се характеризира с бавна прогресия в рамките на години и дори десетилетия. През този период пациентът понижава своята физическа активност, което го прави по-податлив на заболявания, асоциирани със заседналия начин на живот (вкл. затлъстяване и диабет).

Болка. Болката е основната причина, поради която пациентът търси лекарска помощ. Въпреки че нейните характеристики често варират, пациентът описва типичната болка при ОА като постепенно настъпваща, най-често умерена по сила, дълбока болка, разполагаща се на широка основа. Тя се усилва при физическа дейност и се облекчава в покой. Пациентите често свързват болката с промени в климатичните условия, дължащи се на промени в атмосферното налягане и околната температура.

Скованост. Сковаността се появява след период на почивка, например веднага след ставане от сън или при изправяне след дълъг период в седнало положение. За разлика от възпалителните ставни заболявания, сковаността при ОА трае само няколко минути, като почти винаги не надвишава половин час.

Походка. Артрозата на носещите стави води до характерни промени в походката, най-често поради съзнателни или подсъзнателни опити за щадене на засегната става. Походката при пациенти с ОА на тазобедрена, колянна, глезенна става или ставите на ходилото е с определена характеристика, която трябва да се вземе под внимание при изработване на помощни средства. При напреднала ОА походката става накуцваща.

Ставен оток. Ставният оток се дължи на задебеляване на ставната капсула и/или набиране на повишено количество течност в ставата. Резултат от това е ограничение на движенията в ставата.

Деформация на ставата. Представлява деформация и промяна във външния вид на засегнатата става.

Крепитации. Крепитациите при ОА най-често се описват от пациента като хрущене или пукане на ставата. Те са резултат от преместването на неравните ставни повърхности една спрямо друга.

Причини

Артрозата възниква, когато хрущялът, който покрива костите в ставите, постепенно губи еластичността си и изтънява, като на места липсва напълно. Хрущялът е еластична, мека тъкан, която покрива ставните повърхности и позволява движение на ставите почти без триене. Ако хрущялът се износи и изтънее напълно, в някои части от ставните повърхности може да се стигне до оголването им и пряк контакт между костите, изграждащи ставата. Но освен дегенерацията на хрущяла, Артрозата засяга и целия ставен апарат – ставния хрущял, подхрущялните кости, ставните сухожилия и мускули. Артрозната болест причинява промени в костите и засягане на съединителнотъканните сухожилия и връзки, които стабилизират ставата и свързват мускулите с костите. Неговото износване и увреждане също така причинява леко хронично възпаление на ставната мембрана (синовия).

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от артроза, включват:

 • Напреднала възраст. Рискът от Артроза нараства с възрастта.
 • Пол. Жените са по-склонни да развият Артроза, въпреки че не е установено защо.
 • Затлъстяване. Натоварването от допълнително телесно тегло допринася за Артрозата по няколко начина и колкото повече тежите, толкова по-голям е Вашият риск. Наднорменото тегло добавя механичен стрес към носещите стави, като тазобедрени и коленни стави. Също така мастната тъкан произвежда вещества, които могат да причинят възпаление във и около ставите.
 • Травми на ставите. Наранявания, като тези, които се случват при спортуване или от злополука, могат да увеличат риска от Артроза. Дори нараняванията, настъпили преди много години и привидно излекувани, могат да увеличат риска.
 • Повтарящ се стрес върху ставата. Ако Вашата работа или спорт водят до повтарящ се стрес върху определена става/и, тази става може в крайна сметка да развие Артрозна болест
 • Генетична предразположеност. Някои хора наследяват склонност към развитие на заболяването.
 • Вродени ставни аномалии. Някои хора се раждат с деформирани стави или дефектен хрущял.
 • Някои метаболитни заболявания. Те включват Захарен диабет и състояние, при което в организма Ви има твърде много желязо (хемохроматоза).

Превенция

Поддържайте здравословно телесно тегло

Ако сте с наднормено тегло, обсъдете с Вашия лекар безопасни начини за отслабване.

Контролирайте кръвната си захар

Високите нива на кръвната захар повишават риска от Артрозна болест. Ако имате Диабет, проверявайте нивата на кръвната си захар редовно. Говорете с Вашия лекар за начини за контрол върху кръвната захар.

Бъдете активни всеки ден

Физическите упражнения са добър начин за предотвратяване на проблеми със ставите. Помагат за превенция на ставите от скованост. Поддържат мускулите силни. Това също е важна част от лечението на заболяването. Опитайте се да извършване физически упражнения за поне 30 минути през повечето дни. Обсъдете с Вашия лекар безопасни упражнения за Вас.

Предотвратете нараняване на ставите

Травмите на ставите увеличават риска. Когато тренирате, започнете бавно и постепенно до постигане на целта си. Всеки път, когато тренирате, отделяйте 5 до 10 минути, за засгряване с леки движения и разтягания. Това помага за предотвратяване на наранявания на мускулите, ставите, сухожилията и връзките. Помислете за промяна на упражненията и дейностите си всеки ден. Използвайте различни части на тялото си. Това ще помогне за предотвратяване на стреса върху едни и същи стави всеки ден. Бъдете внимателни с ежедневните си дейности. Някои дейности осигуряват допълнителено натоварване върху ставите.

Диагноза

По време на физическалния преглед Вашият лекар ще провери засегнатата Ви става за чувствителност, подуване, зачервяване и подвижност.

Образни изследвания

За да получите снимки на засегнатата става, Вашият лекар може да препоръча:

 • Рентгенография на стави. Хрущялът не се визуализира на рентгенови снимки, но загубата на хрущял се разкрива чрез стесняване на пространството между ставните повърхности (костите) в ставата. Рентгеновата снимка може да покаже и костни остеофити (шипове) в и/или около ставата.
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Един ЯМР използва радиовълни и силно магнитно поле, за да предоставя подробно изображение на костите и меките тъкани, включително и хрущяла. Това изследванене се използва често за диагностициране на Артрозан болест, но може да допринесе за осигуряване на повече информация в сложни случаи.
 • Ставна ехография. Нов съвременен метод с използването на ултразвук, който визуализира костите със ставните повърхности, ставния хрущял с неговата дебелина и консистенция, ставната мембрана (синовия), ставните сихожилия, мускули и връзки. С помощта на ставна ехография се установява количеството ставна течност в ставната капсула. С помощта на Доплер сигнал се установява наличието на възпалителна активност в засегнатите ставни зони.

Лабораторни изследвания

Анализът на кръвта или ставната течност може да ви помогне да потвърдите диагнозата.

 • Кръвни изследвания. Въпреки че няма специфичен кръвен маркер за Артроза някои тестове могат да помогнат да се изключат други причини за болки в ставите, като Ревматоиден артрит. При активна Артрозна болест с болезнени, сковани и леко оточни стави може да се наблюдава леко повишение на възпалителните маркери – скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-реактивен протеин (CRP).
 • Анализ на ставната течностВашият лекар може да ставна пункция от оточна и болезнена за изтегляне на ставна течност. След това течността се изследва под микроскоп.

Лечение

Артрозната болест не може да придобие обратен ход на развитие, но лечението може да намали прогресията на заболяването и респективно болката и да Ви помогне да се движите по-добре.

Лекарства

Лекарствата, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на остеоартрит, предимно болка, включват:

 • Парацетамол.Доказано е, че парацетамолът облекчава ставната болка при някои хора с Артрозна болест. Приемът на повече от препоръчаната доза парацетамол може да причини увреждане на черния дроб.
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). НСПВС без рецепта, като Ибупрофен, Диклофенак, Долоксиб, Целебрекс и Напроксен приети в препоръчаните дози, обикновено облекчават болката при Артроза.

НСПВС могат да причинят стомашно разстройство, сърдечно-съдови проблеми, риск от кървене и увреждане на черния дроб и бъбреците. НСПВС под формата на гелове, нанесени върху кожата върху засегнатата става, имат по-малко странични ефекти и могат да облекчат болката също толкова ефективно.

Терапия

 • Физиотерапия. Физиотерапевтът може да Ви покаже упражнения за укрепване на мускулите около ставата, увеличаване на подвижността и намаляване на болката. Редовните леки упражнения, които правите сами, като плуване или ходене, могат да бъдат достатъчно ефективни.
 • Ерготерапия. Ерготерапевтът може да Ви помогне да откриете начини за изпълнение на ежедневни задачи, без допълнителен стрес върху и без това болезнената си става.
 • Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS). Тази процедура използва импулсен електрически ток с ниско напрежение за облекчаване на болката. Тя осигурява краткосрочно облекчение при някои хора с Гонартроза, Коксартроза и Спондилартроза.

Хирургични и други процедури

Остеотомия на коляното

Ако пероралното консервативно лечение не помага, може да се премине към процедури като:

 • Вътреставно инжектиране на кортикостероид. Инжекциите на кортикостероид в ставата могат да облекчат болката за няколко седмици до няколко месеца. Вашият лекар обезболява областта около ставата, след това поставя игла вътреставно и инжектира лекарство. Броят на кортизоновите инжекции, които можете да получавате всяка година, обикновено е ограничен до три или четири, тъй като лекарството може да влоши увреждането на ставите с течение на времето.
 • Вискосуплементация. Инжекциите с хиалуронова киселина могат да облекчат болката, като осигурят вискозитет на вътреставната течност и хидратират ставния хрущял в коляното. Хиалуроновата киселина е съставна част на ставния хрущял и вътреставната течност.
 • Алопластика. При операция за смяна на ставите, хирургът премахва увредените ставни повърхности и ги замества с пластмасови и метални импланти. Изкуствените стави могат да се износят или да се увредят и може да се наложи да бъдат заменени с нови.

Източници:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1411

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/diagnosis-treatment/drc-20351930

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

 

ИНФО Прочети повече:

Диабет

Ревматоиден артрит

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград