Menu
Menu

AT анти TSH рецепtoр (TRab)

Пакети изследвания

Антителата срещу рецепторите на тиреоид-стимулиращия хормон, TRAb

Антителата срещу рецепторите на  тиреоид-стимулиращия хормон (TSH) се наричат TRab. Те могат да действат по различен начин и да бъдат различни видове:

  • стимулиращи антитела (TSH-stimulation blocking antibody, TSAb) – след свързване с рецептора имитират действието на TSH; тяхното наличие води до хиперфункция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм);
  • антитела, които пречат на свързването на TSH към рецептора му (TBII, thyrotropin binding inhibitory immunoglobulin) – възпрепятстват свързването и действието на TSH върху щитовидната жлеза като по този начин ограничават действието му и той не успява да стимулира жлезата адекватно; обикновено са свързани с болестта на Грейвс/Базедова болест, но могат да се наблюдават при тиреоидита на Хашимото и други заболявания на щитовидната жлеза;

блокиращи антитела (TSH blocking autoantibodies, TBAb) – след свързване с рецептора потискат щитовидната жлеза и водят до хипофункция.

Какво определя изследването?

Тестът може да диагностицира наличието на антитела срещу рецептора за TSH в щитовидната жлеза. Използва се за установяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Персистиращо наличие на антителата TRAb при пациенти с антитиреоидна терапия се явява като рисков фактор за рецидив на заболяването при преустановяване на лечението.

Тъй като TRAb са антитела (имуноглобулини) от клас G (IgG), е възможно да преминат през плацентата от майката към плода. Ако жени, страдащи от болест на Грейвс имат повишени нива на TRAb в последния триместър на бременността, за плода има повишен риск от развитие на неонатален хипертиреоидизъм, свързан с висока честота на вродени малформации и смъртност.

Подготовка за TRAb изследване 

Желателно е изследването да се направи до 11 часа сутринта. Също е препоръчително да се извърши на гладно или поне 2 часа след последното хранене.

Беше ли полезен този пост?

Проба

Венозна кръв

Метод – имунохимичен, електрохемилуминисценция

Референтни стойности:

  • До 1,75UI/L

ИНФО Разбери повече:

Източници: