Menu
Menu

МАТ Микрозомални антитела (TPO)

Пакети изследвания

 

MAT Микрозомални антитела

Тироидно-специфичната пероксидаза (TPO) е ензим, който присъства в микрозомите на тиреоцитите и се експресира и на клетъчна им повърхност. Заедно с тиреоглобулина TPO участва в образуването  щитовидните хормони – Т3 и Т4. Anti-TPO (MAT) са антителата, които организмът образува срещу тироидно-специфичната пероксидаза в случаите на автоимунно засягане на щитовидната жлеза.

Повишени нива на анти-ТРО антителата се срещат при различни типове автоимунен тиреоидит. Такива антитела се откриват при над 90% от пациентите с хроничен тиреоидит на Хашимото и при 70% от пациентите с болест на Грейвс или т. нар. Базедова болест. Чувствителността на този диагностичен тест може да бъде повишена чрез едновременно определяне на други тиреоидни антитела (анти-тиреоглобулин или т. нар. ТАТ; анти-TSH рецепторни антитела или т. нар. TRAb). Нивото на тези антитела не може да се свърже с тежестта на състоянието.

Какво определя изследването?

  • При наличие на тиреоидит на Хашимото изследването може да се използва за диагностициране и прогнозиране на заболяването
  • Изследването е препоръчително при наличие на симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
  • При съмнение за автоимунен тиреоидит с неопределен произход
  • При проследяване на пациенти, претърпели оперативно отстраняване на щитовидната жлеза

Цел на изследването

Тестът може да бъде полезен и при други състояния като синдром на Сьогрен, лупус еритематозус, ревматоиден артрит, пернициозна анемия, грануломатозен тиреоидит, карцином на щитовидната жлеза. Анти-TPO антителата може също да бъдат положителни при 3% от индивидите, които нямат ясно изразени симптоми на засягане на щитовидната жлеза (особено жени в напреднала възраст).

  • Аналитични взаимодействия на теста

Изброените причини могат да доведат до получаване на неопределими резултати, поради взаимодействие на някои реагенти в кита за определяне на анти-TPO антителата:

– лечение с висока доза биотин (> 5 mg/ден); поради това се препоръчва вземането на кръв да се извършва поне 8 часа след последното приложение;

– много високи титри на анти-стрептавидин антитела

Подготовка за MAT

Изследването трябва да се направи на гладно сутрин.

Проба

Изследването се прави с венозна кръв.

Метод – хемилуминисцентен имунометод с микропартикули (CMIA)

Референтни стойности – <34 IU/ml 

Беше ли полезен този пост?

 

ИНФО Разбери повече:

Източници: https://www.synevo.ro/anti-tpo/