Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Болест на Паркинсон

Медицинска информация

Болестта на Паркинсон е заболяване на централната нервна система с дегенеративно хронично протичане, при което човек не е в състояние да контролира движенията си. От това заболяване страдат най-често възрастните хора.

Причини

Те все още не са точно определени. Съществуват няколко теории за възможните причини за болестта на Паркинсон:

 • свободните радикали увреждат клетките на някои мозъчни ядра, което води до окисляване на мозъчните молекули
 • интоксикация на мозъчната тъкан, неправилно функциониране на черния дроб и бъбреците
 • наследственост (една четвърт от пациентите са имали роднини с болестта на Паркинсон)
 • генетичен фактор (учените в областта на генетиката са идентифицирали няколко генни мутации, в присъствието на които болестта на Паркинсон се развива в младежта)
 • липса на витамин D
 • дегенерация на мозъчни неврони, поява на митохондрии с дефекти, които са причинени от различни мутации
 • енцефалит (вирусен и бактериален по природа)
 • наличието на атеросклероза и други съдови заболявания; възпалителни процеси в мозъчната тъкан
 • Сътресения и травми на мозъка.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн на Витамин D:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

Рискови фактори

Рисковите фактори за болестта на Паркинсон включват:

 • Възраст. Младите хора рядко страдат от болестта на Паркинсон. Обикновено тя започва по средата или в старческа възраст и рискът нараства с напредване на възрастта. Хората обикновено развиват болестта около 60-годишна възраст или повече.
 • Наследственост. Наличието на близък роднина с болестта на Паркинсон увеличава риска за развитие на болестта.
 • Пол. Мъжете са по-склонни да развият болестта на Паркинсон, отколкото жените.
 • Излагане на токсини. Постоянното излагане на хербициди и пестициди може леко да повиши риска от болестта на Паркинсон.

Симптоми

В ранните етапи е много трудно да се диагностицира заболяването, тъй като то е почти безсимптомно. Диагнозата изисква задълбочен преглед. Първите симптоми, чрез които може да се открие болестта на Паркинсон, са: обща слабост, несигурна и трепереща походка, малки и ситни стъпки, неясна носова реч, незавършени фрази, обърканост на мисълта, почеркът на буквите се променя – те стават ъглови, малки и „треперещи“, рязка промяна на настроението, мускулите са в постоянно напрежение, мускулите бързо се свиват (възниква тремор, първо на едната ръка, а след това на всички крайници).

Основните симптоми на заболяването:

Масковидно изражение на лицето (липсват изражения на лицето), мускулна скованост, крайниците са постоянно свити, тремор на крайниците и долната челюст, всички движения са бавни (дори обикновеното измиване и обличане може да се отнеме няколко часа), загуба на тегло, лош апетит, нарушаване работата на стомашно-чревния тракт, постоянни падания, липса на контрол върху движенията, поради непрекъснатите спазми и мускулни контракции се появява силна болка в цялото тяло, позата прилича на „просене на пари“, нощно напикаване, запек, депресивни състояния, постоянно чувство на страх, паметови нарушения, прекомерно изпотяване или, обратно, суха кожа, пърхот, кошмари и безсъние.

Превенция

Тъй като причината за болестта на Паркинсон е неизвестна, доказаните начини за предотвратяване на болестта също остават неизвестни.   Някои изследвания показват, че редовните аеробни упражнения могат да намалят риска от болестта на Паркинсон. Някои други изследвания показват, че хората, които консумират кофеин – който се съдържа в кафето, чая и колата – боледуват от болестта на Паркинсон по-рядко от тези, които не го консумират. Зеленият чай също е свързан с намален риск от развитие на болестта на Паркинсон. Все още обаче не е известно дали кофеинът действително предпазва от Паркинсон или е свързан по някакъв друг начин. Понастоящем няма достатъчно доказателства, които да предполагат пиене на кофеинови напитки за защита срещу Паркинсон.

Диагноза

Не съществува специфично изследване за диагностициране на болестта на Паркинсон.

 • Вашият лекар – невролог, ще диагностицира болестта на Паркинсон въз основа на вашата анамнеза, оглед на вашите признаци и симптоми, неврологичен и физикален преглед. Вашият лекар може да назначи специфично сканиране с еднофотонна компютърна томография (SPECT), наречено сканиране на допаминов транспортер (DaTscan). Въпреки че това може да помогне в подкрепа на диагнозата, симптомите и неврологичният преглед в крайна сметка определят правилната диагноза. Повечето хора не се нуждаят от DaTscan. Вашият лекар може да назначи лабораторни изследвания, като кръвни тестове, за да изключи други заболявания, които могат да са причина за симптомите.
 • Образни тестове – като ЯМР, ултразвук на мозъка и PET сканиране – също могат да бъдат използвани, за да се изключат други заболявания. Образните изследвания не са особено полезни за диагностициране на болестта на Паркинсон.
 • В допълнение към прегледа, Вашият лекар може да Ви даде лекарство, съдържащо леводопа (прекурсор на допамин), което лекарство за болестта на Паркинсон. Трябва да Ви бъде дадена достатъчна доза, за да покажете ползата, тъй като ниската дневна не е достатъчна. Значителното подобрение от това лекарство ще потвърди диагнозата за болестта на Паркинсон.

Понякога е необходимо време за диагностициране на болестта на Паркинсон. Лекарите могат да препоръчат редовни контролни прегледи при невролог за да се оцени Вашето състояние и симптоми във времето.

Лечение

Болестта на Паркинсон не може да бъде излекувана, но лекарствата могат да ви помогнат значително да контролирате симптомите си. В някои по-напреднали случаи може да се препоръча операция.  Вашият лекар може също да препоръча промени в начина на живот, особено текущи аеробни упражнения. Логопедът може да помогне за подобряване на речевите проблеми.

Лекарствата могат да Ви помогнат да се справите при проблеми с ходенето, движението и тремора. Тези лекарства увеличават или заместват невротрансмитера допамин. Хората с болестта на Паркинсон имат ниски концентрации на допамин в мозъка. Допаминът обаче не може да се дава директно, тъй като не може да влезе в мозъка. Затова се дава под формата на негови метаболитни предшественици (прекурсори). Може да се наблюдава значително подобрение на симптомите след започване на лечението на болестта на Паркинсон. С течение на времето обаче ползата от лекарствата често намаляват.

Лекарствата, които Вашият лекар може да предпише, включват:

 • Леводопа. Леводопа, най-ефективното лекарство за болестта на Паркинсон, е естествен прекурсор, който преминава в мозъка Ви и се превръща в невротрансмитера допамин.
 • Допаминови агонисти. За разлика от леводопа, допаминовите агонисти не се превръщат в допамин. Вместо това те имитират допаминовите ефекти в мозъка.
 • МАО В инхибитори. Те помагат да се предотврати разграждането на мозъчния допамин чрез инхибиране на мозъчния ензим моноаминооксидаза В (МАО В)
 • Инхибитори на ензима катехол O-метилтрансфераза (COMT). Това лекарство леко удължава ефекта от терапията с леводопа, като блокира ензим, който разгражда допамина.
 • Антихолинергици. Тези лекарства се използват от много години за контролиране на тремора

Хирургични процедури

 • Дълбока мозъчна стимулация. При дълбока мозъчна стимулация (DBS) хирурзите имплантират електроди в определена част от мозъка ви. Електродите са свързани с генератор, имплантиран в гърдите близо до ключицата, който изпраща електрически импулси към мозъка и може да намали симптомите на болестта на Паркинсон.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

 

Инфо Научи повече:

Define&Decide – Педиатрични генетични панели за генерализирано разстройство на развитието

Нервна система – Структура, функция, заболявания и изследвания

Витамин Д3: Норми, референтни стойности на изследвания

Източници:

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград