Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Генетичен профил при жени за плодовитост: Какво изследва тестът, кога и защо да се изследвам

Медицинска информация

Обща информация

Генетичното изследване за плодовитост при жените представлява нова граница в областта на репродуктивната медицина. С напредъка на генетичните технологии, тези тестове стават все по-достъпни и могат да предоставят ценна информация за планиране на бременността и разбирането на потенциални репродуктивни проблеми.

Какво изследва тестът ?

Генетичният профил за плодовитост при жени е комплексно изследване, което анализира различни генетични фактори, имащи потенциално влияние върху способността на жената да забременее и да поддържа бременност. Основните аспекти, които този тест изследва, включват:

 • Хромозомни аномалии: Проверка за аномалии в хромозомите, които могат да водят до проблеми с плодовитостта, спонтанни аборти, или генетични аномалии при детето.
 • Овариален резерв: Оценява нивата на определени гени, които са свързани с количеството и качеството на яйцеклетките в яйчниците. Промени в тези гени могат да показват ранно изчерпване на овариалния резерв или други проблеми, свързани с овулацията.
 • Генетични причини за спонтанни аборти: Анализира гени, които могат да бъдат свързани с повишен риск от спонтанни аборти, като по този начин помага на лекарите да идентифицират жени с висок риск и да предложат подходящо лечение или наблюдение.
 • Наследствени заболявания: Идентифицира носители на специфични генетични заболявания, които могат да бъдат предадени на потомството. Това е особено важно за двойки, които имат семейна история на генетични заболявания или са от етнически групи с по-висок риск от определени заболявания.
 • Полиморфизми и мутации: Някои специфични генетични вариации могат да влияят на плодовитостта. Пример за това са мутации в гена MTHFR, които могат да влияят на обработката на фолиевата киселина и да имат въздействие върху плодовитостта и развитието на ембриона.
 • Рецептори и хормонални пътища: Изследването може също така да включва анализ на гени, отговорни за хормонални пътища и рецептори, които играят роля в репродуктивните процеси.
 • Генетичните тестове за плодовитост предоставят важна информация, която може да помогне на жените и техните лекари да разберат потенциалните проблеми с плодовитостта и да вземат информирани решения относно лечението и планирането на бременността. Важно е обаче тези тестове да се интерпретират и управляват от квалифицирани здравни специалисти, тъй като резултатите могат да бъдат сложни и да изискват специализирано медицинско съветване.

Кога и защо да се изследвам ?

 • Кога ?

Изследването на генетичния профил за плодовитост може да бъде полезно за жените в различни ситуации. Ето няколко ключови момента, при които може да се наложи такова изследване:

 • Преди планиране на бременност: Ако искате да бъдете информирани за вашите генетични рискове и да планирате бременността си с повишено внимание. Това може да бъде особено важно за жени със семейна история на генетични заболявания или проблеми със забременяване.
 • При затруднения със зачеването: Ако имате затруднения с зачеването за период по-дълъг от 6-12 месеца, генетичното изследване може да помогне да се установят потенциални причини.
 • След многократни спонтанни аборти: Ако сте преживели многократни спонтанни аборти, генетичното изследване може да идентифицира потенциални причини, свързани с хромозомни аномалии или други генетични фактори.
 • При анамнеза на генетични заболявания: Ако в семейството има анамнеза на генетични заболявания, които могат да бъдат предадени на потомството.
 • При подготовка за асистирана репродукция: Ако планирате използването на методи като ин витро фертилизация (ИВФ), генетичните тестове могат да помогнат за идентифициране на потенциални рискове и да подпомогнат вземането на решения за генетичния скрининг на ембрионите.
 • При планиране на късна бременност: Жените, които планират бременност след 35-годишна възраст, могат също да се възползват от генетично изследване, тъй като рискът от някои генетични заболявания се увеличава с възрастта.

Важно е да се отбележи, че всяко решение за генетично изследване трябва да бъде взето след консултация със специалист, като се вземат под внимание всички аспекти на вашето здраве и семейна история. Генетичният консултант или репродуктивен ендокринолог могат да ви помогнат да разберете ползите, рисковете и възможните последствия от такова изследване.

 • Защо ?

Изследването на генетичния профил за плодовитост е важно за жените по няколко причини:

 • Идентифициране на генетични рискове: Тестовете могат да открият генетични мутации или аномалии, които могат да повлияят на плодовитостта. Например, някои генетични състояния като синдромът на Поликистозните яйчници или прематурната овариална недостатъчност могат да бъдат открити чрез такива изследвания.
 • Планиране на бременността: Разбирането на генетичния профил може да помогне на жените да планират бременността си по-добре, особено ако има идентифицирани рискове или заболявания.
 • Предсказване на отговора на лечение: В някои случаи, генетичният профил може да помогне за предсказване на отговора към определени видове лечения за безплодие, като ин витро фертилизация (IVF).
 • Пренатално генетично тестване: При планиране на бременност, генетичните тестове могат да помогнат за идентифициране на потенциални рискове за генетични заболявания при детето.
 • Личностно информиране: Някои жени избират да направят такива тестове, за да бъдат по-добре информирани за своето здраве и възможностите за репродукция.

Важно е да се отбележи, че генетичните тестове за плодовитост трябва да се извършват под медицинско ръководство и след консултация с генетичен консултант или специалист по репродуктивно здраве. Те могат да предоставят ценна информация, но също така е важно да се разберат потенциалните ограничения и последици от такива тестове.

Заключение

Генетичният профил за плодовитост при жени е мощен инструмент, който може да помогне в планирането на бременността и разбирането на репродуктивното здраве. Важно е да се консултирате със специалист по генетика или репродуктивно здраве, за да разберете как тези тестове могат да се впишат във Вашата индивидуална ситуация и да ви предоставят най-подходящите съвети и насоки.

Референции: https://www.verywellfamily.com/female-fertility-assessment-what-to-expect-5270373

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/fertility-tests-for-women1

https://resolve.org/learn/what-are-my-options/genetic-screening-and-testing/what-genetic-testing-is-available-during-my-fertility-care/

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград