Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Белодробен тромбоемболизъм

Медицинска информация

Обща информация

Белодробната тромбоемболия представлява състояние, при което кръвен съсирек (тромб) се образува във венозната система на крайниците (най-често долни) и след това се отделя, пренася се чрез кръвообращението докато стигне до по-малки кръвоносни съдове в белия дроб. Този тромб може да блокира кръвоносните съдове, предизвиквайки намаляване или напълно спиране на кръвоснабдяването към части от белите дробове, което може да доведе до сериозни проблеми, включително хипоксия и тежко увреждане на тъканите. Белодробната тромбоемболия често възниква след дълги периоди на неподвижност, хирургически процедури, травми или други фактори, които увеличават риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове.

Рискови фактори

Въпреки че всеки може да образува кръвни съсиреци, които да доведат до белодробна тромбоемболия, някои фактори могат да повишат риска.

 • Анамнеза на кръвни съсиреци

Вие сте изложени на по-висок риск, ако Вие или някой от Вашите кръвни роднини, като родител или брат или сестра, сте имали венозни кръвни съсиреци или белодробна емболия в миналото.

 • Медицински състояния и терапии

Някои медицински състояния и терапии Ви излагат на риск, като например:

 • Сърдечни заболявания. Някои заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, по-специално сърдечната недостатъчност, правят образуването на съсиреци по-вероятно.
 • Рак. Някои видове тумори, особено на мозъка, яйчниците, панкреаса, дебелото черво, стомаха, белите дробове и бъбреците, както и рак, който има метастази, могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Химиотерапията допълнително увеличава риска. Вие също имате по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, ако имате лична или фамилна анамнеза за рак на гърдата и приемате тамоксифен или ралоксифен.
 • Хирургични интервенции. Хирургичните операции са една от водещите причини за образуване на кръвни съсиреци. Поради тази причина антикоагулантните лекарства, могат да се дават преди и след голяма операция, като например смяна на става.
 • Нарушения, които засягат кръвосъсирването. Някои наследствени заболявания засягат кръвта, което увеличава нейната съсирваемост. Други заболявания като заболявания на бъбреците също могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Коронавирусна болест 2019 (COVID-19). Хората, които имат тежки симптоми на COVID-19, имат повишен риск от белодробна емболия.
 • Продължителни периоди на неактивност. По-вероятно е образуването на кръвни съсиреци по време на по-дълги от обичайните периоди на неактивност, като например:
 • Продължителен престой на легло. Ако сте приковани към леглото за продължителен период след операция, инфаркт, фрактура на крака, травма или каквото и да е сериозно заболяване, Ви излага на риск от образуване на кръвни съсиреци. Когато долните крайници са неподвижни за дълги периоди от време, потокът на кръвта през вените Ви се забавя и кръвта може да се натрупа в краката Ви. Това понякога може да доведе до образуване на кръвни съсиреци.
 • Дълги пътувания. Престоя в седнало положение по време на дълги пътувания със самолет или кола забавя притока на кръв в краката, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Други рискови фактори

 • Тютюнопушене. По причини, които не са добре установени, тютюнопушенето увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци при някои хора, особено тези, които имат други рискови фактори.
 • Наднормено тегло. Наднорменото тегло увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, особено при хора с други рискови фактори.
 • Високо ниво на естрогени. Естрогените в противозачатъчните препарати и в хормонозаместителната терапия може да активира факторите на кръвосъсирването в кръвта, особено при пушачи и с наднормено тегло.
 • Бременност. Обемът на плода, който притиска вените в таза, може да забави връщането на кръвта от краката. Когато движението на кръвта се забавя или тя събира, нараства риска от тромбообразуване.

Механизъм на развитие

Патогенезата на белодробната тромбоемболия (БТЕ) включва редица събития, които водят до образуването на тромб и неговата миграция към белите дробове. Ето обобщено описание на основните стъпки в патогенезата:

 1. Венозна тромбоза (ВТ). Процесът обикновено започва с образуването на тромб в дълбоките вени на долните крайници или в други части на тялото. Този процес се нарича венозна тромбоза. Факторите, които могат да предизвикат ВТ, включват застой на кръвта, увреда на съдовата стена и активиране на коагулационната каскада.
 2. Миграция на тромба. След образуването си в дълбоките вени, тромбът може да се отдели от стената на съда и да мигрира през венозната система. Това става често при дълги периоди на седене, неподвижност, травми или след хирургични процедури.
 3. Белодробна тромбоемболия. Ако мигриращият тромб достигне белодробната артерия, той може я блокира или да блокира нейните разклонения. Този процес се нарича белодробна тромбоемболия и може да доведе до хипоксия (намалено снабдяване на кислород) и тежка увреда.
 4. Инфарциране на засегнатата тъкан. Блокирането на белодробната артерия или някое от нейните разклонения от тромба спира притокът на кръв към засегнатата тъкан. Това води до нейното загиване (белодробен инфаркт).
 5. Нарушена белодробна функция. В резултат на инфарцирането на засегнатата белодробна тъкан и възникването на възпаление, функцията на белия дроб силно се нарушава, като създава риск от различни симптоми и усложнения, включително и остра дихателна и остра десностранна сърдечна недостатъчност (белодробно сърце).

Разбирането на тези стъпки в патогенезата на БТЕ е важно за разработването на стратегии за предотвратяване и лечение на това сериозно и животозастрашаващо състояние.

Клинична картина

Клиничната картина на белодробната тромбоемболия (БТЕ) може да варира значително в зависимост от степента на блокиране на кръвоносните съдове в белите дробове и общото здравословно състояние на пациента. Симптомите се разделят често на две основни категории в зависимост от засегнатия сегмент от кръвоносната система: венозна тромбоза (ВТ) и белодробна тромбоемболия.

 1. Венозна тромбоза (ВТ).
 • Болка и оток. Пациентите могат да изпитват болка, често в областта на долния крайник, където обикновено се образува венозният тромб.
 • Чувство на тежест и напрегнатост. Засегнатата област може да причинява чувство на тежест, напрегнатост или умора.
 • Червен или син цвят на кожата. Кожата около тромбозиралата област може да стане червена или синя поради нарушено кръвоснабдяване.
 1. Белодробна емболия
 • Диспнея (задух). Един от основните симптоми на белодробната емболия е трудно дишане, което може да се прояви внезапно и да бъде съпроводено от бързо дишане.
 • Болка в гърдите. Пациентите могат да изпитват болка в гърдите, която може да бъде остра и усилена при дишане.
 • Суха или продуктивна кашлица. Някои пациенти може да имат кашлица, която може да бъде суха или да съдържа малко количество кръв.
 1. Общи симптоми за ВТ и БЕ:
 • Синдром на непоносимост на усилието. Пациентите могат да изпитват умора, слабост и обща непоносимост на усилието.
 • Повишена сърдечна честота. Тахикардия (увеличение на сърдечната честота) често се наблюдава.
 • Възможни синкопи (краткотрайна загуба на съзнание) В някои случаи се наблюдават синкопи поради намалено снабдяване на кръв и кислород към мозъка.

Ако имате подозрение за белодробна тромбоемболия или изпитвате подобни симптоми, незабавното търсене на медицинска помощ е от съществено значение, тъй като БТЕ може да бъде сериозно състояние, изискващо незабавно вмешателство.

Усложнения

Белодробната емболия е животозастрашаващо състояние. Около една трета от хората с недиагностицирана и нелекувана БТЕ загиват. Когато състоянието се диагностицира и лекува навреме обаче, рискът от летален изход намалява драстично. БТЕ също могат да доведе до развитие на белодробна хипертония, състояние, при което кръвното налягане в белодробната артерия е високо и натоварва дясната камера на сърцето, което трябва да работи по-усилено за да осигури адекватна кръвна циркулация през белите дробове. Първоначално организмът компонсира състоянието, като се развива хипертрофия на дясната камера, но впоследствие настъпва декомпенсация и десностранна сърдечна недостатъчност.

В редки случаи малки съсиреци, наречени емболи, остават в белите дробове и с течение на времето се развиват белези в белодробните артерии. Това ограничава притока на кръв и води до хронична белодробна хипертония.

Предотвратяване

Предотвратяването на образуването съсиреци в дълбоките вени на краката Ви ще помогне за превенция на белодробна емболия. Поради тази причина трябва да се вземат бързи мерки за предотвратяване на тромбозиране на кръвоносните съдове като:

 • Антикоагуланти. Тези лекарства често се дават на хора с риск от съсиреци преди и след операция. Освен това те често се дават на хора, приети в болница с определени заболявания, като инфаркт, инсулт или усложнения от рак.
 • Компресионни чорапи. Компресионните чорапи стабилно притискат краката, като помагат на вените и мускулите на краката да движат кръвта по-ефективно. Те предлагат безопасен, лесен и евтин начин за предотвратяване натрупването на кръв в краката по време и след операцията.
 • Повдигане на краката. Повдигането на краката Ви, когато е възможно и през нощта, може да бъде много ефективно. Повдигнете долния край на леглото си с 10 до 15 см с възглавници или книги.
 • Физическа дейност. Преместването възможно най-скоро след операцията може да помогне за предотвратяване на белодробна емболия и да ускори цялостното възстановяване. Това е една от основните причини вашата медицинска сестра да ви накара да станете дори в деня на операцията и да ходите въпреки болката на мястото на хирургичния разрез.
 • Пневматична компресия. Това лечение използва маншети с височина до бедрото или прасеца, които автоматично се надуват с въздух и се изпускат на всеки няколко минути. Това масажира и притиска вените на краката ви и подобрява притока на кръв.

Профилактика по време на пътуване

Рискът от образуване на кръвни съсиреци по време на пътуване е нисък, но се увеличава със зачестяването на пътуванията на дълги разстояния. Ако имате рискови фактори за образуване на кръвни съсиреци и сте загрижени за пътуването, говорете с Вашия медицински специалист.

Вашият лекар може да предложи някои мерки, които да предотвратят образуването на кръвни съсиреци по време на пътуване:

 • Пийте много течности. Водата е най-добрата течност за предотвратяване на дехидратация, която може да допринесе за тромбообразуване. Избягвайте алкохола, който допринася за загубата на течности.
 • Правете кратки разходки. Движете се из кабината на самолета веднъж на час. Ако шофирате, спирайте от време на време и обиколете автомобила няколко пъти. Направете няколко пълни сгъвания на коленете.
 • Движете долните си крайници. Правете кръгови движения с глезените и повдигайте пръстите на краката нагоре и надолу на всеки 15 до 30 минути.
 • Носете стягащи чорапи. Вашият лекар може да ги препоръча за стимулиране на циркулацията и движението на кръв и лимфа в краката Ви.

Лечение

Лечението на белодробната тромбоемболия (БТЕ) обикновено зависи от тежестта на състоянието и клиничния статус на пациента. То може включва различни подходи, като фармакологично лечение и хирургически процедури. Важно е да се отбележи, че лечението трябва да бъде персонализирано и да се извършва под медицински надзор. Най-честите подходи включват.

 1. Антикоагулантна терапия. Пациентите с БТЕ често получават антикоагулантни (разреждащи кръвта) лекарства. Целта на тази терапия е предотвратяване на лизиране съществуващите тромби и предотвратяване на появата на нови. Хепарин и нискомолекулни хепарини са най-често използваните антикоагуланти.
 2. Тромболиза. В някои случаи, когато БТЕ е тежка и съществува риск от сериозни усложнения, може да се използва тромболиза. Този процес включва приложението на лекарства, които разтварят тромбите.
 3. Интервенционална емболектомия. Това е процедура, при която се използва хирургическа интервенция за премахване на ембола (тромба) от съдовете.
 4. Симптоматично лечение. За контролиране на симптомите могат да се предприемат мерки като снабдяване на кислород, аналгетици за болка и други съответни медикаменти.

Референции: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17400-pulmonary-embolism

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград