Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Вирусни заболявания при деца

Медицинска информация

Вирусите причиняват редица заболявания и макар да засягат лица от всички възрасти, децата са най-често засегнати. Повечето вирусни заболявания протичат без усложнения. Вирусите може да причинят настинка, болки в гърлото, гадене, повръщане и диария, повишена температура и треска, обриви и др. Някои от заболяванията, които вирусите причиняват може да са сериозни – напр. морбили, което въпреки имунизационните стратегии все още се среща в света.

В детската възраст вирусните заболявания са чести, като с развитието на детския организъм, честотата на вирусните заболявания, от които едно дете боледува, намалява.

Вирусни респираторни заболявания

Вирусните респираторни заболявания се причиняват от различни вируси, напр. грипни и парагрипни вируси, риновируси, респираторно синцитиален вирус, ентеровитуси, аденовируси, метапневмовируси и други.

Най-честито наблюдаваните инфекции на дихателната система се разделят на:

 • инфекции на горните и долните дихателни пътища- ринити, синуити, ушни инфекции, остър фарингит, тонзилофарингит, епиглотит, ларингит.
 • инфекциите на долните дихателни пътища- бронхиолит и пневмония.

Заразяването става при директен контакт се болен, с пръски от негови секрети, в които се съдържат вирусни частици, способни да заразяват. Вероятността едно дете да предаде инфекция е по-голямо, поради факта, че в секретите, които отделя, се съдържат повече вирусни частици, отколкото в отделените от възрастен.

Клинична картина

Попаднали в лигавицата на дихателната система, вирусите водят до възпаление и секреция, на което се дължат симптомите като:

 • запушени нос;
 • обилна секреция от носа;
 • дразнене в гърлото;
 • кашлицата и кихане;
 • повишена температура – особено при грип;
 • загубата на апетит;
 • отпадналостта;
 • сънливостта;
 • главоболието и болките по мускули и стави са по-типични при грип.

Често децата не могат да назоват точните си оплаквания.

Усложнения

Усложненията, които може да се развият при вирусна инфекция на дихателните пътища при деца включват:

 • Пневмония – вирусна или при наслагване на бактериална флора;
 • Среден отит – възпаление на средното ухо;
 • Затруднено дишане;

Лечение

Повечето вирусни заболявания не изискват специфично лечение. Прилагат се температуропонижаващи средства, витамини, хранителен режим и прием на течности.

Вируси причиняват обривните заболявания морбили, рубеола, варицела, пета болест, екзантема субитум, ръка-крак-уста синдром (вж. Обривни заболявания при деца. Шарки)

Епидемичен паротит

Епидемичният паротит (заушка) е вирусно инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков механизъм. Характерен симптом е увеличаването на слюнчените жлези, съпроводено с повишена температура и отпадналост. Липсва специфично лечение, прилагат се симптоматични средства. Сравнително рядко се наблюдават усложнения като орхит (възпаление на тестисите), панкреатит, менингит и енцефалит.

Заушката е ваксинопредотвратимо заболяване. Тривалентната ваксина морбили-паротит-рубеола е задължителна ваксина според имунизационния календар на Р.България. Прилага се на 13 месеца и 12 години.

Инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозната мононуклеоза е вирусно заболяване, което по-често засяга деца в пубертета и млади хора. Причинява се от вирус – вирусът на Епщайн-Бар. Заболяването се нарича болест на целувката. Заболяването протича със силна отпадналост, висока температура, болки в гърлото и увеличени лимфни възли. Увеличени може да са лимфните възли само на шията или на повече места. Често се установява и увеличена по размер слезка. В някои случаи заболяването може да протече с развитието на хепатит, с повишени чернодробни показатели. При инфекциозна мононуклеоза се установяват характерни промени в кръвната картина. Диагнозата се потвърждава с доказването на специфични антитела срещу вируса. Липсва специфично лечение. Прилагат се симптоматични средства.

Остри вирусни гастроентерити и ентероколити

Острите гастроентерити и ентероколити при деца се причиняват най-често от вируси, като ротавируси, норуолк вируси, калицивируси, астровируси, аденовируси и др. Вирусните инфекции на храносмилателната система протичат с водещи болки в корема, гадене, повръщане и/или диария. Водещите симптоми често са придружени от повишена температура, раздразнителност, отказ от храна, а понякога и с хрема и секреция от носа, втрисане, отпадналост и болки по мускулите.

Ротавирусни гастроентерити

Ротавирусните гастроентерити може да протекат тежко при кърмачета и малки деца и да настъпи тежко обезводняване, което да е животозастрашаващо. Най-сериозното усложнение при инфекциозните заболявания на храносмилателната инфекция е тежката дехидратация.

Вирусните инфекции на храносмилателната система се лекуват симптоматично – с правилно хранене, диета, болкоуспокояващи, пробиотици и антидиарийни средства. При по-тежко протичане и развитие на дехидратация, децата се хоспитализират за болнично лечение и венозни вливания.

Ваксините срещу ротавирусни инфекции са налични в България и са препоръчителни.

Остри вирусни хепатити

Остър вирусен хепатит А – причинява се от вирусът на хепатит А, най-често се среща сред деца между 5 и 15 години. Вирусният хепатит А се предава по фекално-орален път, нарича се още „болест на мръсните ръце”. Вирусът води до възпаление на чернодробната тъкан, установяват се повишени чернодробни показатели. Типичен и много характерни симптоми са жълто оцветяване на кожата, потъмняване на урината, често съпроводени с гадене, безапетитие, понякога и повръщане, диария. Може да има повишена температура, болки по мускули и стави, тежест в дясното подребрие. Острият вирусен хепатит А обикновено протича леко. Лечението включва постелен режим, диета, витамини и хепатопротективни медикаменти, вливания на глюкозни разтвори. Рядко се наблюдават усложнения.

Хепатит А е ваксинопредотвратимо заболяване, а ваксината е налична и в България.

Вирусните хепатити В и С рядко се наблюдават при деца, тъй като основно се предават по кръвен път. Ваксината срещу хепатит В е задължителна, включена е в имунизационния календар на Република България.

Вирусни невроинфекции

При невроинфекция може да се засегнат мозъчните обвивки – да се развие менингит, или мозъчното вещество – да се развие енцефалит. При засягане на мозъчните обвивки и мозъчното вещество се развива менингоенцефалит.

Вирусните, които могат да причинят невроинфекции, са ентеровирусите, херпес симплекс вирусите, варицела зостер вирусът, коксаки вирусите, вирусът на полиомиелита, арбовируси и др.

Невроинфекциите протичат с висока температура, гадене и повръщане, дразнене от светлината и шума. Може да се наблюдават гърчове и халюцинации, нарушение на походката, загуба на равновесие. Децата са неспокойно, отказват да се хранят.

Едно от усложненията при варицела е церебелитът – възпаление на малкия мозък, което води до нарушено равновесие и походка, до невъзможност за ходене.

Полиомиелитът е инвалидизиращо вирусно заболяване, което след въвеждането на ваксината и провежданата профилактика в световен мащаб, се среща все по рядко. Вирусът поразява двигателните неврони на гръбначния мозък и води до парези – ограничение на движенията в инервирания от поразените неврони крайник.

Невроинфекциите са сериозни, често животозастрашаващи състояние, които налагат хоспитализиране и лечение в болнични условия. Диагнозата се поставя на базата на клиничните прояви, а причинителя се доказва чрез изследване на гръбначно-мозъчна течност, получена чрез лумбална пункция.

Лечението на невроинфекциите включва симптоматични средства, антивирусен препарат и антибиотик. Провежда се в лечебно заведение.

ИНФО Изследвания за инфекциозната мононуклеоза:

ИзследванеЦенаПоръчай

ИНФО Разбери повече:

Инфекциозна мононуклеоза

Рутинни изследвания при вирусна инфекция

Използвани източници:

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/overview-of-viral-infections-in-children

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/overview-of-viral-respiratory-tract-infections-in-children

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/mumps?query=mumps

https://www.msdmanuals.com/home/infections/herpesvirus-infections/infectious-mononucleosis?query=infectious%20mononucleosis

https://emedicine.medscape.com/article/964131-clinical#b4

https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/gastroenteritis/gastroenteritis?query=viral%20diarrhea

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/rotavirus-infection?query=viral%20diarrhea

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/viral-central-nervous-system-infections-in-children

Picture of Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград