Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Алергия към мляко

Медицинска информация

Алергията към мляко е анормален отговор на имунната система на организма към мляко и продукти, съдържащи мляко. Това е една от най-честите хранителни алергии при деца. Консумацията на краве мляко е обичайна причина за алергия към мляко, но млякото от овце, кози, биволи и други животни също може да предизвика алергична реакция. 

Обикновено алергичната реакция се появява скоро след като Вие или Вашето дете консумирате мляко. Признаците и симптомите на алергия към мляко варират от леки до тежки и могат да включват затруднено дишане с хриптене, повръщане, кожен обрив и храносмилателно разстройство. Алергията към мляко също може да причини анафилаксия – тежка, животозастрашаваща реакция. Избягването на мляко и млечни продукти е основното терапевтично поведение при алергия към мляко. За щастие повечето деца надрастват алергията към мляко. Тези, които не я надрастват, може да се наложи да продължат да избягват млечните продукти.

Причини за алергията към кравето мляко

Всички хранителни алергии са причинени от отклонение в дейността на имунната система. Ако имате алергия към мляко, Вашата имунна система идентифицира определени млечни протеини като вредни, предизвиквайки производството на имуноглобулин Е (IgE) антитела за неутрализиране на тези протеини (алергени). Следващият път, когато влезете в контакт с тези протеини (при консумация на мляко), IgE антителата ги разпознават и сигнализират на имунната Ви система да освободи специална клетъчна молекула – хистамин и други молекули, причинявайки редица алергични признаци и симптоми.

В кравето мляко има два основни протеина, които могат да предизвикат алергична реакция:

 • Казеин, намиращ се в твърдата фаза на млякото
 • Суроватка, открита в течната фаза на млякото

Вие или Вашето дете може да сте алергични само към един млечен протеин или и към двата. Тези протеини трудно се избягват, защото те се съдържат и в някои преработени храни. Повечето хора, които реагират на краве мляко, ще реагират и на овче, козе и на биволско мляко. По-рядко хората, алергични към краве мляко, са алергични и към соево мляко.

Рискови фактори за възникване на алергия към кравето мляко

Някои фактори могат да увеличат риска от развитие на алергия към мляко:

 • Наличие на други алергии. Много деца, алергични към мляко, имат и други алергии. Алергията към мляко може да се развие преди други алергии.
 • Атопичен дерматит. Децата, които имат атопичен дерматит, което е често срещано хронично възпаление на кожата, са много по-склонни да развият хранителна алергия.
 • Семейна анамнеза за алергии. Рискът от хранителна алергия при човек нараства, ако единият или двамата родители имат хранителна алергия или друг вид алергия или алергично заболяване – като сенна хрема, астма, копривна треска или екзема.
 • Възраст. Алергията към млякото е по-често при деца. С напредване на възрастта храносмилателната им система се развива и организмът им по-рядко реагира на млякото.

Симптоми на алергията към краве мляко

Симптомите на алергия към мляко са различни при различните индивиди. Те се появяват няколко минути до няколко часа, след като Вие или Вашето дете пиете мляко или ядете млечни продукти.

Непосредствените признаци и симптоми на алергия към мляко могат да включват:

 • Уртикариален обрив по кожата
 • Затруднено дишане със задух, кашлица и  хриптене
 • Сърбеж или изтръпване около устните на устата
 • Подуване на устните, езика или гърлото
 • Повръщане

Признаците и симптомите, които може да настъпят по-късно, са:

 • Редки изпражнения или диария, които могат да съдържат кръв
 • Коремни спазми
 • Хрема
 • Зачервени и сълзливи очи
 • Колики, особено при бебета

Млечна алергия или непоносимост към мляко?

Истинската алергия към мляко се различава от непоносимостта към млечни протеини и непоносимостта към лактоза. За разлика от алергията към мляко, непоносимостта не включва имунна реакция. Непоносимостта към мляко изисква и различно лечение от това при истинската алергия към мляко.

Общите признаци и симптоми на непоносимост към млечни протеини или непоносимост към лактоза включват проблеми с храносмилането като подуване на корема, газове или диария, възникващи след консумация на мляко или продукти, съдържащи мляко.

Анафилаксия вследствие на алергия към мляко

Алергията към мляко може да причини анафилаксия, която представлява много тежка и животозастрашаваща алергична реакция. При анафилаксията настъпва спазъм на дихателните пътища, който може да блокира дишането. Млякото е третата най-често срещана храна, след фъстъците и ядките, която причинява анафилаксия.

Ако Вие или Вашето дете имате алергична реакция към мляко, информирайте Вашия лекар, независимо дали реакцията е лека. Тестовете могат да потвърдят наличието на алергия към мляко. По този начин можете да избегнете бъдещи и потенциално по-лоши реакции.

Анафилаксията изисква спешна медицинска помощ и изисква лечение с венозно приложение на медикаменти като от епинефрин (адреналин), кортикостероиди и транспортиране до спешно отделение. Признаците и симптомите започват скоро след консумация на мляко и могат да включват:

 • Силен спазъм на дихателните пътища, включително оток на меките тъкани на ларинкса, което затруднява дишането
 • Зачервяване на лицето
 • Сърбеж по кожата
 • Шок със силно спадане на кръвното налягане

Синдром на ентероколит, предизвикан от хранителни протеини

Хранителният алерген може също да причини хранителна алергична реакция от забавен тип. Въпреки че всяка храна може да бъде причинител, млякото е един от най-често срещаните. Реакцията, обикновено повръщане и диария, обикновено се проявява в рамките на часове след консумация на причинителя, а не в рамките на минути.

За разлика от някои хранителни алергии, ентероколитът обикновено отзвучава с течение на времето. Както при алергията към мляко, предотвратяването му включва избягване на консумацията на мляко и млечни продукти.

Усложнения при алергия към кравето мляко

Децата, които са алергични към мляко, са по-склонни да развият някои други видове алергични заболявания като:

 • Алергии към други храни – яйца, соя, фъстъци или дори говеждо месо
 • Сенна хрема – честа реакция към косми на домашни любимци, акарполени и други

Млечни алтернативи за кърмачета

При деца, които са алергични към млякото, кърменето и консумацията на мляко с хипоалергенна формула могат да предотвратят алергични реакции.

 • Кърменето е най-добрият източник на храна за Вашето бебе. Препоръчва се кърмене възможно най-дълго, особено ако Вашето бебе е с висок риск от развитие на алергия към мляко.
 • Хипоалергенните хранителни продукти се произвеждат чрез използване на ензими за разграждане (хидролизиране) на млечни протеини като казеин или суроватка. По-нататъшната обработка може да включва топлинна обработка и филтриране. В зависимост от степента на преработка продуктите се класифицират като частично или напълно хидролизирани. 
 • Някои хипоалергенни хранителни продукти не са на млечна основа, а вместо това съдържат аминокиселини.
 • Соевите хранителни продукти се базират на соев протеин вместо на млечен. Соевите продукти са обогатени, за да бъдат пълноценни в хранително отношение. За съжаление някои деца с алергия към мляко също развиват и алергия към соя.

Ако кърмите и детето Ви е алергично към мляко, протеините от консумираното от Вас краве мляко, преминали през кърмата ви, могат да причинят алергична реакция у детето. Може да се наложи да изключите от диетата си всички продукти, които съдържат мляко. Говорете с Вашия лекар, ако знаете или подозирате, че детето Ви има алергия към мляко и развива признаци и симптоми на алергична реакция след кърмене. Ако Вие или Вашето дете сте на безмлечна диета, Вашият лекар или диетолог може да Ви помогне да планирате консумацията на хранително балансирани ястия. На Вас или Вашето дете може да се наложи да приемате добавки, за да компенсирате липсата на калций и витамин D и рибофлавин, съдържащи се в млякото. 

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ResearchContentsPriceOrder

Инфо Научи повече:

Калций (Са), серум

Витамин Д3: Норми, референтни стойности на изследвания

Витамин В2 (рибофлавин)

 

 

Източници: 

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград