Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Реактивен артрит (Синдром на Райтер-Лерой)

Медицинска информация

Обща информация

Реактивният артрит е вид артрит, асоцииран с някаква инфекция в организма на човека. Най-често инфекцията е урогенитална или стомашно-чревна и по-рядко в друга част на организма. Реактивният артрит се проявява с болка и подуване на ставите. Реактивният артрит най-често засяга коленните и глезенните стави и по-рядко ставите на горните крайници. Възпалението също може да засегне очите, кожата и уретрата. Реактивният артрит понякога се нарича Синдром на Райтер-Лерой, и обединява триадата артрит, конюктивит и уретрит и/или цервицит (възпаление на маточната шийка при жени). Заболяването не е често срещано. За повечето хора признаците и симптомите преминават, като изчезват в рамките на 12 месеца.

Видове

Не съществуват различни видове Реактивен артрит

Симптоми

Симптомите на Реактивния артрит обикновено започват една до четири седмици след преминаването на отключващата инфекция. Те могат да са:

 • Болка и скованост. Болките в ставите, свързани с Реактивен артрит, най-често възникват в коленните, глезенните стави и в стъпалата. Може също да имате болки в петите, кръста или задните части.
 • Възпаление на очите. Много хора, които имат Реактивен артрит, също развиват възпаление на очите под формата на конюнктивит.
 • Възпаление на уринарния тракт. Уретритът се представя с често уриниране и дискомфорт по време на уриниране, както и възпаление на простатната жлеза или шийката на матката (цервицит)
 • Възпаление на залавните места на сухожилията за костта (ентезит). Това състояние може да засяга мускули, сухожилия и ставни връзки.
 • Подути пръсти или пръсти.  В някои случаи пръстите на краката или пръстите Ви могат да се подуят толкова, че да наподобяват колбаси. Това състояние се нарича дактилит.
 • Кожни проблеми. Реактивният артрит може да повлияе на кожата по различни начини, включително с образуване на люспест обрив по ходилата и дланите, наподобяващ Псориазис. Този лющещ се обрив се нарича Кератодерма бленорагика и е много характерен за заболяването.
 • Болки в кръста. Болката в кръста се дължи на възпаление на сакроилиачните стави (сакроилеит) и обикновено се засилва през нощта или в ранните часове на сутринта.

Причини

Реактивният артрит се развива като реакция на имунната система вследствие на инфекция в организма, често в червата, гениталиите или пикочните пътища. Може да не е установена отключващата инфекция, ако тя причинява леки симптоми или липсват такива. Многобройни видове бактерии могат да причинят Реактивен артрит. Някои се предават по полов път, а други се предават с храната. Най-често срещаните включват:

Реактивният артрит не е заразен. Въпреки това бактериите, които го причиняват, могат да се предават по полов път или в заразена храна. Само някои от хората, които са изложени на тези бактерии, развиват Реактивен артрит. Обикновено това са хората, които са положителни за генетичния маркер HLA-B27.

Рискови фактори

Някои фактори увеличават риска от Реактивен артрит:

 • Възраст. Реактивният артрит се среща най-често при хора на възраст между 20 и 40 години.
 • Пол. Жените и мъжете са с равен риск да развият Реактивен артрит в отговор на хранителни инфекции. Мъжете обаче са по-склонни от жените да развият Реактивен артрит в вследствие на полово предавани инфекции.
 • Наследствени фактори. Специфичен генетичен маркер HLA-B27 е свързан с Реактивния артрит. Но много хора, които имат този маркер, никога не развиват заболяването.

Превенция

Изглежда, че генетичните фактори играят роля за развитието на Реактивен артрит. Въпреки че не можете да промените генетичната си предиспозиция, можете да намалите излагането на инфекциозни агенти, които могат да причинят Реактивен артрит. Уверете се, че храната Ви се съхранява при подходящи температури и се приготвя правилно, за да ви помогне да избегнете многото хранителни бактерии, които могат да причинят инфекция и съответно заболяването, като например Салмонела, Шигела, Йерсиния и Кампилобактер. Някои полово предавани инфекции могат да предизвикат Реактивен артрит. Използването на презервативи може значително да намали риска.

Диагноза

По време на физикалния преглед Вашият лекар вероятно ще провери ставите Ви за признаци и симптоми на възпаление, като болка, подуване и затопленост и ще изследва обхвата на движение на гръбначния стълб и засегнатите стави. Вашият лекар може също да провери очите Ви за възпаление и кожата за обриви.

Кръвни изследвания

Вашият лекар може да препоръча да се изследва проба от кръвта Ви за:

 • Титър на антитела, доказващи минала или настояща инфекция
 • Признаци на възпаление
 • Антитела, свързани с други видове артрит
 • Генетичен маркер HLA-B27, свързан с Реактивен артрит

Изследване на ставна течност

Вашият лекар може да използва игла, за да изтегли възпалителната ставна течност в случай на излив в засегнатата става. Тази течност ще бъде изследвана за:

 • Брой на белите кръвни клетки – левкоцити. Увеличеният брой на белите кръвни клетки може да означава възпаление или инфекция.
 • Инфекциозен причинител. Бактериите в ставната течност могат да доказват Септичен артрит, който може да доведе до тежко увреждане на ставите.
 • Кристали. Кристалите мононатриев урат (сол на пикочната киселина) в ставната течност може да показват Подагра. Този много болезнен тип артрит често засяга палеца на крака.

Образни изследвания

 • Рентгенография. Рентгенографията на таза и засегнатите стави могат да покажат дали имате някой от характерните признаци на Реактивен артрит.
 • Ставна ехография. Нов съвременен метод с използването на ултразвук, който визуализира костите със ставните повърхности, ставния хрущял с неговата дебелина и консистенция, ставната мембрана (синовия), ставните сихожилия, мускули и връзки. С помощта на ставна ехография се установява количеството ставна течност в ставната капсула. С помощта на Доплер сигнал се установява наличието на възпалителна активност в засегнатите ставни зони.

Лечение

Целта на лечението е контрол и облекчаване на симптомите и лечение на  инфекцията, която все още може да присъства.

Лекарства

Ако Реактивен артрит е предизвикан от бактериална инфекция, Вашият лекар може да предпише антибиотик, ако има данни за персистираща инфекция. Кой антибиотик ще вземете зависи от наличните бактерии и тяхната чувствителност.

Други лекарства могат да включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). НСПВС с рецепта, като Ибупрофен, Диклофенак, Мовалис и други, могат да облекчат възпалението и болката при Реактивен артрит.
 • Кортикостероиди. Инжектирането на кортикостероид в засегнатите стави може бързо да намали възпалението и да Ви позволи да се върнете към нормалното си ниво на активност.
 • Локални стероидни кремове. Те могат да се използват при кожни обриви, причинени от реактивен артрит.
 • Болестопроменящи антиревматични лекарства. Лекарството Сулфасалазин (Салазопирин, Сулфаентерин) може да облекчи болката и сковаността при някои хора с Реактивен артрит. Необходимо е да се приема продължително време за да се изяви неговия ефект.

Физиотерапия

Физиотерапевтът може да Ви препоръча извършването на целеви упражнения за ставите и мускулите. Укрепващите упражнения развиват мускулите около засегнатите стави, които увеличават опората на ставата. Упражненията с увеличаване на обхвата на движение могат да увеличат подвижността на ставите и да намалят сковаността им.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reactive-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20354843

https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Reactive-Arthritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reactive-arthritis/symptoms-causes/syc-20354838

https://www.nhs.uk/conditions/reactive-arthritis/

 

ИНФО Заяви тест сега и вземи 5% отстъпка:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Прочети повече:

Подагра

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград