Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Температура при деца

Медицинска информация

температура при деца

Температурата е временно повишаване на телесната температура, често поради заболяване. Наличието на фебрилитет е знак, че в организма им се случва нещо необичайно.

За възрастен температурата може да е причина за дискомфорт, но обикновено не води до безпокойство, освен ако не достигне (39C) или по-висока. При кърмачетата и малките деца дори леко повишената температура може да показва наличие на сериозна инфекция.

Температурата обикновено изчезва в рамките на няколко дни. Редица лекарства без рецепта понижават температурата, но понякога е по-добре да не се приемат. Изглежда, че повишената температура играе ключова роля, за да помогне на организма да се пребори с редица инфекции.

Симптоми при температура

При температура основният симптом е наличието на повишена температура над 37 градуса. В зависимост от причината за повишената температура, допълнителните признаци и симптоми на треска могат да включват:

 • Изпотяване
 • Втрисане и треперене
 • Главоболие
 • Мускулни болки
 • Загуба на апетит
 • Раздразнителност
 • Дехидратация
 • Обща слабост

Деца на възраст между 6 месеца и 5 години могат да получат и фебрилни гърчове. Около една трета от децата, които имат един фебрилен припадък, ще имат още един, най-често през следващите 12 месеца.

Измерване на температура

За да се измери температурата, можете да се избира от няколко вида термометри като устни, ректални, ушни (тимпанични) и челни термометри с термосензор от разстояние. Устните и ректалните термометри обикновено осигуряват най-точното измерване на основната телесна температура особено при кърмачета и деца. Термометрите за уши или чело, макар и удобни, са по-неточни в измерването на температурата. При кърмачета лекарите обикновено препоръчват измерване на температура с ректален термометър.  Когато съобщавате за температура на лекаря си за детето си, обяснете как е измерена температурата.

Температура при кърмачета

Необяснимата температура при кърмачета и деца е по-притеснителна, отколкото тази при възрастни. Препоръчително е да се потърси лекарска помощ, ако детето Ви е:

 • По-малко от 3 месеца и има ректална температура от 38◦ C или по-висока.
 • Между 3 и 6 месеца и има ректална температура до 38,9◦ C и изглежда необичайно раздразнително, летаргично, неспокойно или има температура по-висока от 38,9 C.
 • Между 6 и 24 месеца и има ректална температура по-висока от 38,9 C, която продължава повече от едно денонощие и липсват други симптоми. Ако детето Ви има и други признаци и симптоми, като настинка, кашлица или диария, може да потърсите лекарска помощ, по-бързо въз основа на тежестта на състоянието му.
 • Деца – вероятно няма причина за тревога, ако детето Ви има температура, но е в добро общо състояние – осъществява зрителен контакт с Вас и реагира на изражението на лицето Ви и гласа Ви, както и приема течности и играе.

Потърсете лекарска помощ, ако детето Ви:

 • Е безразлично или раздразнително, повръща многократно, има силно главоболие или болки в стомаха или има други симптоми, причиняващи значителен дискомфорт.
 • Има хиперпирексия и получи гърчове или изпадне в безсъзнание – потърсете незабавно медицинска помощ.
 • Има температура, която продължава повече от три денонощия.
 • Изглежда безразлично и осъществява слаб очен контактс Вас.

Механизъм на повишаване на температурата

Температурата се повишава, когато терморегулаторния център в хипоталамуса на мозъка установява по-високо ниво на терморегулация. Вследствие на това се повишава топлопродукцията от организма и се намалява топлоотдаването му. Вследствие на тези процеси се повишава телесната температура при децата и при възрастните индивиди.

Нормалната телесна температура варира през деня – тя е по-ниска сутрин и по-висока в късния следобед и вечер. Въпреки че повечето хора смятат, че 37,6◦ C е нормална, телесната температура може да варира с градус или повече – от около 36,1◦ C до 37,2◦ C и може да се счита за нормална.

Повишената телесна температура може да е причинена от:

 • Вируси
 • Бактериална инфекция
 • Топлинно изтощение
 • Някои възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус и други – възпаление на лигавицата на ставите (синовиум)
 • Злокачествени тумори
 • Някои лекарства, като антибиотици и лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане или гърчове
 • Някои имунизации, като дифтерия, тетанус и безклетъчен коклюш или пневмококова ваксина

Понякога причината за температура не може да бъде установена. Ако Вие или детето Ви имате температура в продължение на повече от три седмици и Вашият лекар не е в състояние да открие причината след задълбочена оценка, диагнозата може да е неясно фебрилно състояние.

Усложнения вследствие на висока температура

Децата на възраст между 6 месеца и 5 години могат да получат конвулсии, предизвикани от високата температура (т. нар. фебрилни гърчове), които обикновено включват загуба на съзнание и треперене на крайниците от двете половини на тялото. Макар и тревожни за родителите, по-голямата част от фебрилните гърчове не причиняват трайни последици.

Ако се получи припадък:

 • Поставете детето си настрани или по корем на пода или земята
 • Отстранете всички остри предмети, които са близо до Вашето дете
 • Разхлабете тесните дрехи
 • Дръжте детето си, за да предотвратите нараняване
 • Не поставяйте нищо в устата на детето си и не се опитвайте да спрете пристъпа

Повечето припадъци спират сами. Заведете детето си на лекар възможно най-скоро след пристъпа, за да установите причината за треската. Обадете се за спешна медицинска помощ, ако припадъкът продължи повече от пет минути.

Предотвратяване на високата температура

Може да успеете да предотвратите високата температура, като намалите излагането на инфекциозни причинители. Ето няколко съвета, които могат да Ви помогнат:

 • Мийте ръцете си често и научете децата си да правят същото,особено преди хранене, след използване на тоалетната, след престой сред тълпа от хора или около някой болен, след галене на животни и по време на пътуване в градския транспорт.
 • Покажете на децата си как да измият старателно ръцете си, като покриете както предната, така и задната част на всяка ръка със сапун и изплакнете напълно под течаща вода.
 • Носете дезинфектант за ръце със себе си, когато нямате достъп до вода и сапун.
 • Опитайте се да избягвате да докосвате носа, устата или очите си, тъй като това са основните начини вирусите и бактериите да проникнат в тялото и да причинят инфекция.
 • Покрийте устата си, когато кашляте, и носа си, когато кихате, и научете децата си да правят същото. Винаги, когато е възможно, обръщайте се от другите, когато кашляте или кихате, за да избегнете предаването на микроби до тях.
 • Избягвайте да споделяте чаши, бутилкис вода и прибори с вашето дете или деца.

Витамини за деца

Какво означава твърде висока температура?

За да оцени температурата, Вашият лекар може:

 • Да зададе въпроси относно симптомите и да снеме анамнеза
 • Да направи физикален преглед
 • При необходимост да назначи изследвания, като кръвни тестове или рентгенография на гръдния кош, въз основа на анамнезата и физикалния преглед

Тъй като температурата може да показва сериозно заболяване при малко бебе, особено на 28 дни или по-малко, Вашето бебе може да бъде прието в болницата за изследвания и лечение.

Лечение на високата температура

При нискостепенна треска Вашият лекар може да не препоръча лечение за понижаване на телесната температура. Тези незначителни трески може дори да са полезни за намаляване на броя на микробите, причиняващи вашето заболяване, тъй като умереното повишаване на температурата е признак, че организмът и имунната система се борят с инфекцията.

Лекарства без рецепта

В случай на висока температура, която причинява дискомфорт, Вашият лекар може да препоръча лекарства без рецепта, като ацетаминофен (парацетамол) или ибупрофен. Използвайте тези лекарства в съответствие с инструкциите на етикета или според препоръките на Вашия лекар. Внимавайте да не се приема твърде много от тях. Високите дози или продължителната употреба на парацетамол или ибупрофен могат да причинят увреждане на черния дроб или бъбреците, а токсичното предозиране могат да бъдат фатално. Ако температурата на детето Ви остане висока след приема, не давайте повече лекарства и потърсете Вашия лекар. Не давайте аспирин на деца, защото това може да предизвика рядко, но потенциално фатално разстройство.

Лекарства с рецепта

В зависимост от причината за температурата на детето Ви, Вашият лекар може да предпише антибиотик, особено ако се подозира бактериална инфекция, като пневмония или стрептококова инфекция на гърлото. Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции, но има няколко антивирусни лекарства, използвани за лечение на някои вирусни инфекции. Въпреки това, най-доброто лечение за повечето леки инфекции, причинени от вируси, често е почивка и много течности.

Лечение на кърмачета

Ако детето Ви е кърмаче, особено ако е на по-малко от 28 дни, може да се наложи да бъде прието в болницата за изследване и лечение. При кърмачета и новородени, температурата може да означава сериозна инфекция, която изисква лечение с интравенозни антибиотици, вливане на течности и денонощно наблюдение на състоянието.

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

Витамини за деца

Алергии при деца

Детско здраве

Синдром на Даун: Симптоми, причини, превенция, скрининг

Източници:

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград