Черен дроб – Структура, функции, заболявания, изследвания

Медицинска информация

черен дроб

Черният дроб е жизненоважен орган, който принадлежи към храносмилателната система, играещ значителна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в организма.

Структура

Черният дроб е най-големият орган в тялото след кожата. Представлява орган с мека консистенция и тъмнокафяв цвят. Теглото му е около 2,5% от общото телесно тегло, но големината и масата му показват съществени възрастови различия. По форма той е плосък, асиметричен орган, който лежи непосредствено под диафрагмата при човека. Разположен е в дясната горна и предна област на коремната кухина. Черният дроб се разделя условно на два по-големи лоба (ляв и десен) и други два по-малки. Отвън черният дроб е обвит от серозна ципа. Формата му се поддържа от съединителнотъканна капсула.

Кръвоснабдяването му се осъществява чрез порталната вена, която е разклонение на долната куха вена. Чрез нея той получава богатата на хранителни вещества кръв, постъпваща от червата и стомаха. Необходимата за неговата собствена функция, богата на кислород кръв, черният дроб получава от чернодробната артерия.

Основната структурна и физиологична единица на черния дроб е чернодробното делче. В центъра на делчето се намира централната вена. Делчето има призматична форма. Чернодробните клетки в него са разположени лъчисто. Между тях има венозни капиляри. Чернодробните клетки се наричат хепатоцити.

Черният дроб притежава система от жлъчни канали. Тя започва с най-малките каналчета, които постепенно се съединяват в по-големи канали, докато се обединят в общ голям жлъчен канал, отвеждащ жлъчния сок от черния дроб към жлъчния мехур и дванадесетопръстника.

Функция

Основните функции на черния дроб са: храносмилателна, метаболитна, терморегулаторна, резервоарна, детоксикираща и хемолитична.

 • Храносмилателна функция. Чрез образуваната в него жлъчка, черният дроб спомага за емулгирането, разграждането и резорбцията на мазнините от храната в червата, както и за резорбцията на мастно-разтворимите витамини (А, Е, D и К).
 • Метаболитна функция. Черният дроб е „главната лаборатория” на организма. Чрез многобройните ензимни системи във всички чернодробни клетки, той активно участва в обмяната на веществата в организма. Регулира метаболизма на белтъци, въглехидрати и мазнини. Черният дроб участва и в регулацията на обмяната и на минералите и електролитите в организма.
 • Терморегулаторна функция. Посредством интензивните метаболитни процеси, черният дроб генерира значително количество топлина. Тази топлина чрез кръвообращението се разпределя до всички части на тялото.
 • Хемолитична функция. В черния дроб се разрушават остарелите кръвни клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити)
 • Детоксикираща. Чрез многобройните си ензими, черният дроб обезврежда много токсини от храната и различните напитки, като по този начин предпазва организма от вредното им действие.
 • Черният дроб е резервоар за кръв. В него се произвеждат различни белтъци и ензими, играещи основна роля в кръвосъсирването.

Заболявания

 • Инфекциозни заболявания. Това са вирусния хепатит А, BC, инфекция с вируса на Епщайн-Бар, инфекциозна мононуклеоза, Лептоспироза и други.
 • Чернодробна цироза. При хронично или остро масивно увреждане на черния дроб, водещо до некроза (загиване) на голям брой чернодробни клетки, постепенно се разраства съединителна тъкан на мястото на увредите. Жизнеспособните чернодробни клетки започват интензивно да се делят и по този начин заедно със съединителната тъкан деформират и втвърдяват черния дроб, нарушавайки функциите му. Основната причина за чернодробната цироза е алкохолизмът.
 • Рак на черния дроб. Тежко заболяване с лоша прогноза и висока смъртност. Сред причините за възникването му са чернодробната цироза вследствие на, вирусни хепатити В и С, системна злоупотреба с алкохол, контакт с някои канцерогенни и други вредни за организма вещества.
 • Хемангиоми на черния дроб. Представляват доброкачествени тумори с произход от кръвоносните съдове. Обикновено са с добра прогноза и не изискват лечение.
 • Паразитни кисти. Най-честата причина за появата им е паразитозата ехинококоза (кучешка тения). При нея паразитът образува кисти най-често в черния дроб, където се възпроизвежда. Черният дроб може да бъде атакуван и от други паразити в храносмилателната система, тъй като е филтър за кръвта, постъпваща от тази система.

Изследвания за оценка на чернодробната функция

ИзследванеЦенаПоръчай
 • Инструментални изследвания:
  • Чернодробна биопсия. Представлява инвазивно изследване, при което се взема малко количество чернодробна тъкан, предназначена за микроскопско изследване и анализ.
  • ЕРЦП. Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография. С помощта на ендоскоп (оптична система с фенерче) се достига до дванадесетопръстника, където през изхода на жлъчните пътища се инжектира контрастен материал в разклонението на жлъчните пътища и в панкреаса, като по този начин те се оглеждат чрез рентгенография.
  • Лапароскопия. Представлява минимално инвазивна операция, представляваща оглед на органите в малкия таз и коремната кухина посредством лапароскоп – инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло, който преминава през малък отвор в областта на пъпа. Лапароскопията се използва както като диагностично средство, така и като хирургичен метод,
 • Образни изследвания при черен дроб
  • ЕРЦП. Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография.
  • Ехография на коремни органи. С помощта на ехограф се оглежда и оценява големината, формата и структурата на вътрешните органи и в частност на черния дроб.
  • Обзорна рентгенография на корем.
  • Компютърна томография (КТ) на корем с или без контрастна материя. Високоинформативно образно изследване. Позволява да бъдат огледани, анализирани в детайли форма, големина, местоположение и структура вътрешни органи и в частност на черен дроб.
  • Ядреномагнитен резонанс на корем. Високоинформативно образно изследване. Позволява да бъдат огледани, анализирани в детайли форма, големина, местоположение и структура вътрешни органи и в частност на черен дроб.

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

FibroMax тест: Изследване на черен дроб (стеатоза, фиброза)

Автоимунен чернодробен блот

Автоимунни хепатити – автоимунни чернодробни заболявания

Източници:

Synevo България

Synevo България