Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Вегетарианство и Веганство

Медицинска информация

vegetarianstvo veganstvo

Вегетарианството представлява начин на хранене, който се свежда до доброволното въздържание от консумация на месо. Вегетарианците не консумират месо по различни причини, включително религиозни, здравни и морално-етични. Млечно-яйчните вегетарианци включват към диетата си млечни продукти (съдържащи лактоза) и яйца. Веганите не консумират никакви животински продукти.

Лактозна непоносимост

Ползи от вегетарианството

Вегетарианството се препоръчва като диетична терапия при различни заболявания, като: сърдечни заболявания с високи стойности на холестерол и триглецериди, захарен диабет тип 2 и след прекаран мозъчен инсулт. Други състояния, при които може да се приложи диетична терапия от вегетарианството за определен период от време включват: затлъстяване, остеопороза,  различни видове артрит, алергии, астма, заболявания, хипертония, подагра, камъни в жлъчния мехур, хемороиди, камъни в бъбреците, язви, колит, предменструален синдром, тревожност и депресия. Вегетарианците обикновено се чувстват по-добре сравнено с предишните си оплаквания и усещания.

Подготовка за хранителен режим без месо

Хората, които се интересуват започване на вегетарианство, трябва да се консултират с техните лични лекари или с диетолог преди започване на тази диета. Причината за тази предпазна мярка е разнообразието от вегетариански режими, както и той да бъде съобразен с телесните особености на индивида – височина, тегло, както и възраст, генетична предиспозиция, хранителни предпочитания, ниво на физическа активност, географско местоположение и здравословно състояние на различните хора.

Преходът към вегетарианството може да бъде по-плавен при някои индивиди. Насоките включват намаляване на приема на мазнини, увеличаване на фибрите в диетата и подчертаване пресните плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни в диета, както и избягване на преработени храни и захар.

Бъдещите вегетарианци могат да експериментират със заместители на месо, храни с високо съдържание на протеини и основни хранителни вещества. При вегетарианството вече са лесно достъпни много месни заместители. Тофуто и темхът са продукти, произведени от соя, която е с високо съдържание на протеини, калций и други хранителни вещества. Има така наречените „веге-бургери“, които могат да бъдат приготвени на скара като хамбургери и вегетариански заместители на пуйка и наденица с изненадващо автентични текстури и вкус. Също така, вече има голямо разнообразие от вегетариански готварски книги, както и групи и блогове с информация.

Възможни дефицити при вегетарианство и веганство

 • Дефицит на витамини, който може да причини проблеми с мускулите и нервите. Вегетарианците трябва да бъдат запознати с приема на витамин В12. В12 не се среща във всички растителни храни. Но адекватният прием на В12 е много важен. Недостигът на В12 може да доведе до анемия. Тези недостатъци могат също да причинят неврологична и мускулна слабост и умора. Вегетарианците могат да получат B12 чрез млечни продукти или яйца. B12 може да се намери и в някои обогатени храни като зърнени култури за закуска и зеленчукови бургери.
 • Дефицит на градивни вещества за здрави кости и зъби. Калцият е важно хранително вещество за развитието на костите и зъбите. Калцият също играе важна роля за здравето на сърцето, нервната функция и мускулната функция. Въпреки това много вегетарианци и вегани се борят да достигнат препоръчителното дневно количество. Вегетарианците могат да получават калций чрез боб и леща, ядки, листни зеленина, едамам, тофу или млечни продукти. Дефицитът на калций може да няма никакви ранни симптоми. Въпреки това, дългосрочен дефицит на калций може да доведе до остеопороза, катаракта, зъбни проблеми и дори проблеми с мозъка.
 • Най-честия дефицит при жените е този на желязо. Най-често срещаните източници на желязо са червеното месо, домашните птици, черния дроб, миди, стриди. Това може да е голям проблем за вегетарианците. Желязодефицитната анемия засяга около 20% от жените и 3% от мъжете. Освен това, тъй като усвояването на желязо не е толкова ефективно от растителните източници, вегетарианците трябва да бъдат особено внимателни за получаването на адекватно желязо. Вегетарианците могат да намерят желязо в сушен боб, грах, леща, тъмни листни зеленина, подсилени зърнени храни и сушени плодове. Освен това, придържането към диета, богата на витамин С, може да помогне на тялото да усвои по-добре желязото. Това включва храни като домати, цитрусови плодове, зеле и броколи.
 • Недостиг на цинк и други микроелементи. Цинкът е микроелемент, който се усвоява по-ефективно от животински източници. Цинкът е най-важен за здравата имунна система. Има дори доказателства, че цинкът играе важна роля при паметта и намалява риска от хронични заболявания. Цинкът може да се намери в млечните продукти. Вегетарианците могат също да получат цинк от гъби, леща, грах с черни очи, разцепен грах или пшенични кълнове.
 • Дефицит на важни вещества за бременни жени и деца. Омега-3 мастните киселини се срещат най-много в рибата и рибеното масло. Поради това вегетарианците могат да се сблъскат с недостиг на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Особено при деца и бременни жени, дефицитът им може да има отрицателен ефект върху развитието на мозъка и психичното здраве. Ленените семена, семената от чиа и орехите са добри източници на растителни Омега-3 мастни киселини.

Възможни заболявания при вегетарианство и веганство

При спазване на хранителен режим с ограничаване на месо и/или всички животински продукти, трябва да се следи за възникване на някое от следните заболявания:

 • Анемия, причинена от белтъчен недоимък
 • Мегалотицна/мегалобластна анемия (Витамин В12 и фолат-дефицитна анемия)

Анемия, свързана с дефицит на витамини

 

 • Желязодефицитна анемия
 • Остеопороза
 • Намален фертилитет
 • Хипотония (ниски стойности на кръвното налягане)
 • Хронична умора, депресия, отпадналост

Препоръчителни предпазни мерки по време на вегетариански режим

Вегетарианците трябва да са наясно с необходимостта за набавяне на протеини чрез диетата си. Необходима е консумацията на всички от незаменимите аминокиселини. Те се считат за съществени за диетата, защото организмът не може да ги синтезира сам. Месото и млечните продукти обикновено съдържат пълноценни протеини, но повечето вегетариански храни като зърнени храни и бобови растения не са с достатъчно съдържание на протеини, както и с липса на една или повече незаменимите аминокиселини.

Вегетарианците могат лесно да преодолеят това, като комбинират конкретни храни, за да си набавят необходимите протеини. Например, бобът е с високо съдържание на аминокиселината лизин, но с ниско съдържание на триптофан и метионин, но оризът е с ниско съдържание на лизин и с високо съдържание на триптофани метионин. По този начин, комбиниране на ориз и боб набавят необходимите аминокиселини за протеин.

Като цяло, комбиниране на бобови растения като соя, леща, боб и грах със зърна като ориз, пшеница или овес образува пълноценни протеини.

Консумацията на млечни продукти или ядки със зърнени храни също прави пълна комбинация. Не е задължително протеините и аминокиселините да се комбинират при едно и също хранене, но е необходимо това да става в рамките на четири часа.

За Вас подготвихме още няколко насоки как да направите вегетарианското си хранене пълноценно.

 • Получаването на достатъчно витамин В12 може да е проблем при някои вегетарианци, особено вегани, защото месото и млечните продукти са основните източници на този витамин. Витаминни добавки, които съдържат витамин В12 се препоръчват, особено за по-възрастни вегетарианци.
 • Спирулина, хранителна добавка, произведена от водорасли, също е вегетариански източник, както и обогатените соеви продукти и хранителна мая.
 • Витамин D може да бъде получен чрез обогатени с него храни и слънчева светлина.
 • Калцият може да бъде получен в обогатено тофу, семена, ядки, бобови растения, млечни продукти, и тъмнозелени зеленчуци, включително броколи, къдраво зеле, спанак и зеленина от яки. Желязо се намира в стафидите, смокините, бобовите растения, тофу, пълнозърнести храни (особено пшеница), картофи и тъмнозелени листни зеленчуци.
 • Желязото се абсорбира по-ефективно от тялото, когато съдържащи желязо храни се консумират заедно с храни, които съдържат витамин С, като плодове, домати и зеленолистни зеленчуци.
 • Цинкът е в изобилие в ядките, тиквени семки, бобови растения, пълнозърнести храни и тофу. За вегетарианци, които не консумират риба, за да получават достатъчно омега-3 полиненаситени мастни киселини, могат да консумират добавки с ленено семе. Те могат да консумират орехи и масло от рапица.

Не винаги вегетарианците имат по-здравословна диета. Някои изследвания показват, че някои вегетарианци консумират големи количества храни, съдържащи холестерол и наситени мазнини. Яйцата и млечните продукти съдържат големи количества от тях, докато ядките, маслата и авокадото са растителни източници на мазнини. За да се извлекат пълните ползи от вегетарианска диета, вегетарианците трябва да са наясно със съдържанието на холестерол и наситени мазнини в консумираните храни.

Консумирането на големи количества зеленчуци без други въглехидрати и източници на протеини може да предизвика дисбаланс на нутриенти. Има случаи, при които е налице състоянието каротенемия, която е жълтеникаво оцветяване на кожата, склерите и лигавиците, причинено от високи нива на каротин, мастноразтворим растителен пигмент (съдържа се в морковите).

10% отстъпка за всички изследвания

ИНФО Разбери повече:

Какво се крие зад една анемия

Източници:

 1. The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine (2014)
 2. https://renuerx.com/6-common-vitamin-deficiencies-many-vegetarians-face/
 3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/vegetarian-diet/art-20046446
 4. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-a-vegan#bottom-line

 

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград