Видове рак

Медицинска информация

vidove rak

Въведение

Раковото заболяване представлява абнормно разрастване на дефектни клетки. Съществуват повече от 100 вида рак. Най-често срещани са ракът на гърдата и ракът на простата.

Какво представляват раковите заболявания?

Раковите новообразувания могат да бъдат класифицирани по два начина – според органа, от който произхождат, и според типа на клетките, които го изграждат.

Според органа, от който произхожда ракът може да бъде: рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на дебелото черво, рак на простата и т.н.

Според типа на клетките, които го изграждат, туморът може да попадне в някоя от следните категории:

Карцином

Най-често срещаният вид рак. Карциномите произхождат от епителните клетки. Епителните са онези клетки, които покриват външната и вътрешните повърхности на тялото. В зависимост от вида на епителните клетки, от които произхождат, карциномите могат да бъдат:

  • Аденокарцином – произхожда от епителни клетки, които произвеждат течност или слуз – карцином на гърдата, дебелото черво, белия дроб, простатата;
  • Базоцелуларен карцином – произхожда от най-дълбоко разположение слой на кожния епидермис;
  • Плоскоклетъчен карцином – произхожда от плоски епителни клетки. Те се намират на самата повърхност на епителния слой, който покрива кожата или повърхността на вътрешните органи – стомах, черва, бял дроб, бъбреци;
  • Преходноклетъчен карцином – характерен за пикочните пътища, където епителните клетки, който покриващи лигавицата, са подредени в няколко слоя и имат различна форма.

Сарком

Раково образувание, което произхожда от костите и меките тъкани, вкл. мускули, мастна тъкан, кръвоносни съдове. Саркомите са сред най-агресивните тумори.

Левкемия

Рак, който започва в костния мозък. Левкемиите не оформят солидни тумори. Вместо това голямо количество мутирали бели кръвни клетки затрудняват кръвообращението, измествайки нормално функциониращите кръвни клетки. Ниският брой на нормални левкоцити води до невъзможност на имунната система да се справи дори с относително неагресивни инфекции. При левкемия броят на еритроцитите и тромбоцитите също може да бъде намален, което да доведе до недостиг на кислород в периферните тъкани и проблеми с кръвосъсирването.

В зависимост от скоростта на развитие на заболяването левкемията бива остра и хронична, а в зависимост от това от кои клетки произхожда раковата клетъчна линия бива лимфобластна и миелоидна.

Лимфом

Лимфомът е рак, който е с произход от лимфоцитите (Т или В лимфоцитите). Това са клетки от белия кръвен ред, които са част от имунната система. При лимфомите мутиралите лимфоцити се събират в лимфните възли, лимфните съдове и вътрешните органи.

Има два вида лимфоми:

  • Ходжкинов лимфом – специфичен вид лимфом, който произхожда от В-лимфоцитите. Характеризира се с клетките на Рийд-Щернбергер, които могат да се видят под микроскоп. Ходжкиновият лимфом обикновено има по-благоприятна прогноза;
  • Неходжкинов лимфом – в тази група попадат всички останали лимфоми. Могат да произхождат, както от Т, така и от В лимфоцитите, да се развиват бавно или да прогресират мълниеносно;
  • Мултиплен миелом – рак с произход от плазматичните клетки (друг тип имунни клетки). Мутиралите плазматични клетки се събират в костния мозък и оформят туморни маси в костите.

Рак с произход от нервната тъкан

Нервната тъкан има много различни клетки – неврони и глия, която поддържа невроните. В зависимост от вида на клетките, които ги изграждат, туморите с произход от нервната тъкан могат да бъдат: астроцитоми, олигодендроглиобластоми, смесени глиоми, епендимни тумори, медулобластоми, пинелни паренхимни тумори, менингеални тумори и краниофарингиоми.

Герминативно-клетъчни тумори

Произхождат от половите клетки.

Невроендокринни тумори

Произхождат от клетки, които произвеждат хормони под влияние на нервната система.

Меланом

Рак на кожата с произход от клетките, произвеждащи тъмния пигмент меланин (веществото, което дава цвят на кожата, очите и косата). Повечето меланоми започват от кожни бенки, но могат да се срещнат и на други пигментирани места.

Макар че има много видове рак, които често имат много различни характеристики, механизмът им на възникване е сходен, както и лечебният подход. Затова всички тези заболявания са обект на една основна медицинска специалност – онкологията.

presentia5banner

PreSENTIA – Висококачествени изследвания за наследствен рак
Всички PreSENTIA панели

ИНФО Разбери повече:

Какво е ракът?

Методи за откриване на наследствен рак

Рак на щитовидната жлеза

Източници:

Synevo България

Synevo България