Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Псориазис

Медицинска информация

Обща информация

Псориазисът е кожно заболяване, което причинява червени, сърбящи и често покрити със сквами петна, най-често по кожата на коленете, лактите, гърба и скалпа. Псориазисът е често срещано хронично заболяване, което не може да бъде излекувано напълно. Заболяването има тенденция да преминава през цикли, обостряйки се за няколко седмици или месеци, след което затихвайки за известно време или преминавайки в ремисия. Налични са методи на лечение, които да Ви помогнат да контролирате симптомите на заболяването.

Видове

 • Плакатен псориазис. Най-често срещаната форма. Плакатния псориазис причинява сухи, повдигнати, зачервени кожни петна (лезии), покрити със сребристи люспи (сквами). Плаките може да са сърбящи или нежни и може да са малко или многобройни. Обикновено се появяват на лакти, колене, кръст и скалп.
 • Псориазис на ноктите. Псориазисът може да засегне ноктите на ръцете и краката, причинявайки поява на деформация, необичаен растеж на ноктите и обезцветяване. Псориатичните нокти могат да се разхлабят и отделят от нокътното ложе (онихолиза). Тежките случаи могат да доведат до ронене на нокътя.
 • Гутатен псориазис. Този тип засяга предимно хора на средна възраст и деца. Обикновено се предизвиква от бактериална инфекция като стрептокок в гърлото. Проявява се с малки лезии на гърба, ръцете или краката.
 • Обратен (инвертен) псориазис. Този вид засяга предимно кожните гънки на слабините, седалището и гърдите. Обратният Псориазис се проявява с гладки петна от червена кожа, които се влошават при триене и изпотяване. Гъбичните инфекции могат да предизвикат този тип псориазис.
 • Пустулозен псориазис. Тази рядка форма на Псориазис причинява ясно определени лезии, пълни с гной (пустули), които се срещат в широко разпространени лезии (генерализиран пустулозен псориазис) или в по-малки участъци по дланите на ръцете или стъпалата (локализиран Пустулозен псориазис)
 • Еритродермичен псориазис. Най-рядко срещаният тип Псориазис, Еритродермичният псориазис може да покрие цялото Ви тяло с червен, лющещ се обрив, който може да сърби или интензивно да боли.
 • Псориатичен артрит. Псориатичният артрит представлява възпалително ставно заболяване, асоциирано с Псориазис. Проявява се с болка, оток и скованост на азасегнатите стави. Понякога ставните симптоми са първият или единствен симптом или признак на Псориазис. Симптомите варират от леки до тежки и Псориатичният артрит може да засегне всяка става. Това може да причини скованост и прогресивно увреждане на ставите, което в най-сериозните случаи може да доведе до трайно увреждане на ставите и инвалидизация.

Симптоми

Симптомите на Псориазис могат да варират при различните хора. Честите симптоми са:

 • Червени натигнати петна от кожата, покрити с дебели, сребристи люспи
 • Малки петна с лющене (често се наблюдават при деца)
 • Суха, напукана кожа, която може да кърви или да сърби
 • Сърбеж, парене или болезненост
 • Удебелени, деформирани или набраздени нокти
 • Подути и сковани стави

Псоритичните обриви могат да варират от няколко петна, подобни на пърхот, до големи плаки, които обхващат големи площи на кожата. Най-често засегнатите области са тези, които са подложени на най-много механично триене. Това е кожата на кръста, лактите, коленете, краката, стъпалата и скалпа.

Повечето видове Псориазис преминават през цикли с обостряния и намаления на активността, като може да се стигне и до спонтанна ремисия, след която следва нов епизод на обостряне.

Причини

Смята се, че Псориазисът е автоимунно заболяване. При това заболяване е нарушен цикъла на делене на клетките на кожния епидермис. Тези клетки се делят по-бързо от обичайното и не достигат до зрялост. При най-често срещания тип Псориазис, известен като плакатен, това бързо делене на клетки води до поява на люспи и червени петна. Какво точно причинява неизправност на имунната система не е напълно ясно. Изследователите вярват, че както генетичната предразположеност, така и факторите на околната среда играят роля. Заболяването не е заразно.

Отключващи фактори:

Много хора, които са предразположени към Псориазис, може да нямат симптоми в продължение на години, докато болестта не бъде предизвикана от някакъв фактор на околната среда. Честите причинители на Псориазис включват:

 • Физически и психоемоционален стрес
 • Инфекции, като стрептокок в гърлото или кожни инфекции
 • Метеорологичната обстановка, особено студените, сухи условия
 • Нараняване на кожата, като порязване или изстъргване, ухапване от насекоми или силно слънчево изгаряне
 • Тютюнопушене и излагане на цигарен дим
 • Ексцесивна консумация на алкохол
 • Някои лекарства – включително литий, лекарства за високо кръвно налягане и антималарийни лекарства
 • Бързо намаляване и спиране на прием на перорални или системни кортикостероиди

Рискови фактори

Всеки може да развие Псориазис. Около една трета от случаите започват в детска възраст. Тези фактори могат да увеличат риска:

 • Семейна анамнеза. В някои фамилии заболяването е по-често срещано от други. Наличието на един родител с Псориазис увеличава риска от заболяване, а на двама родители с Псориазис увеличава риска още повече.
 • Стрес. Тъй като стресът може да повлияе на имунната система, високите нива на стрес могат да увеличат риска от развитие на заболяването.
 • ТютюнопушенеТютюнопушенето не само увеличава риска от Псориазис, но също така може да урежни протичането на заболяването. То също може да играе роля в отключването на болестта.

Превенция

1. Използвайте овлажняващи лосиони.

Симптомите се влошават, когато кожата Ви  е суха, затова я поддържайте влажна с кремове и лосиони. Омазняващите лосиони, съдържащи вазелин, обикновено са най-подходящи. Те задържат влагата под кожата по-добре.

2. Погрижете се за кожата и скалпа

Пазете кожата си. Никога не премахвайте самостоятелно сквамите, тъй като може да  влошите заболяването си. Внимавайте при рязането на ноктите. Ако се порежете, това може да предизвика появата на симптоми. Ако имате  псориазис на скалпа, използвайте локални средства. Редовното мазане с успокояващи продукти, като катранени разтвори, също може да донесе облекчение.

3. Избягвайте сух и студен климат

Климатът може да има голямо въздействие върху Псориазиса. За много хора студеното, сухо време влошава симптомите. Горещото време обикновено го прави по-добро, но не винаги. Прочетете повече за това как да управлявате псориазис през есента и зимата.

4. Използвайте овлажнител

Важно е да поддържате кожата си влажна. Използвайте овлажнител за въздухът в дома си.

5. Избягвайте прием лекарства, които причиняват обостряния

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, дори и тези без рецепта. Попитайте дали биха могли да повлияят на Вашия Псориазис. Лекарствата, за които е известно, че влошават заболяването са:

6. Избягвайте ожулвания, порязвания, подутини и инфекции

Изключително важно е хората с Псориазис да избягват травми и порязвания. Травмата на кожата може да предизвика обостряне и поява на псориатична плака на мястото, състояние, наречено „феномен на Кьобнер“. Инфекциите също могат да влошат заболяването. Бъдете особено внимателни при бръснене. Избягвайте  акупунктурата, татуировките и направете всичко възможно, за да предотвратите ухапвания от насекоми и  протриване.

7. Излагайте се умерено на слънце

Ултравиолетовите лъчи на слънчева светлина забавят деленето на кожните клетки, така че получаването на умерени дози слънчева светлина е препоръчително. Излагайте се за кратко – за около 20 минути или така наведнъж. И използвайте слънцезащитен крем.

8. Физически и психоемоционален стрес

Въпреки че не е доказано, много хора свързват обострянията със стреса. Така че, опитайте се да намалите стреса.

Диагноза

Вашият лекар ще снеме анамнеза и ще извърши физикален преглед кожата, скалпа и ноктите. Вашият лекар може да вземе малка проба от кожата (биопсия) за изследване под микроскоп. Това помага да се определи вида на Псориазиса и да се изключат други заболявания.

Лечение

Локално лечение

В стадии на поява на обривите – охладителен крем, растителни масла или готови базисни кремове.

При останалите форми: за отстраняване на люспите – салицилова киселина 5 % разтвор в подходящ течен или мазен крем; Препарати, съдържащи урея  – чисти или в комбинация със салицилова киселина.

За разнасяне на плаките – катрани за предпочитане (каменовъглен) под формата на лосиони в комбинация със салицилова киселина и урея или кремове в комбинация с кортикостероиди; За регулиране хиперделенето на клетките – Детранол. Използват се и витамини – витамин Д3.

Общо лечение

При обриви по цялото тяло, както и при и резистентни на локална терапия случаи – Етренинат (Тигазон) като с настъпване на подобрение дозата постепенно се намалява. Цитостатици – Метотрексат по 25-30 мг/седмично.

Нестероидни противовъзпалителни средства – Аспирин, Индометацин, Волтарен и други – се използват главно при Псориатичния артрит.

Витамини – витамин В11, В12 – при еруптивните форми.

Биологични средства

Напоследък в терапия на кожния Псориазис и Псориатичния артрит навлязоха и нови биологични средства като: Адалимумаб 40 мг/на 14 дни, Етанерцепт 50 мг/седмично, Устекинумаб, Секукинумаб, Гузелкумаб и други.

Фототерапия

Ултравиолетови облъчвания – селективна ултравиолетова терапия и морелечение; фотохимиотерапия – прилагане на фотосенсибилизатори и послеващо облъчване с  UV лъчи (365 nm от специални лампови устройства)

Диета

Ограничаване на животинските мазнини и на големите количества въглехидрати. В хранителния режим да се включват предимно растителни масла, млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/prevent-flare-ups

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845

https://apad.bg/uni/di-psor/lech

 

ИНФО Прочети повече:

Инфекциозни болести

 

Витамин Б12: Цена, стойности, кога да изследвам

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград