Рискови фактори за развитието на рак

Медицинска информация

riskovi faktori rak

Въведение

Защо едни хора развиват рак, а други – не, не може да бъде определено с точност. Учените все още търсят причината за появата на раковите заболявания и част от разработките им са открили определени рискови фактори, които значително повишават шансовете за развитие на определен вид рак.

Кои са рисковите фактори за развитие на рак? 

Рисковите фактори за развитие на рак са свързани главно с възраст, фамилна обремененост, експозиция на определени вещества или неправилен начин на живот.

Възраст – напредналата възраст е най-важният рисков фактор за развитието на ракови заболявания. В САЩ една четвърт от новооткритите случаи на рак са във възрастта между 65 и 74 години. Това обаче не е универсално за всички видове рак. Саркомите, левкемиите и част от туморите на нервната система са характерни за младата възраст.

Алкохол – злоупотребата с алкохол повишава риска от рак на устата, гърлото, хранопровода, ларинкса, черния дроб и гърдата. Колкото по-висока е алкохолната консумация, толкова по-голяма е рискът. Той се повишава още повече, ако към злоупотребата с алкохол се прибави и тютюнопушене.

Експозиция на канцерогенни вещества – ракът се причинява от генетични мутации, които променят функцията и поведението на клетките. Някои от тези мутации се получават случайно по време на клетъчното делене, а други – под влиянието на различни фактори на околната среда, които повреждат клетъчната ДНК. Такива фактори са цигареният дим, ултрравиолетовите лъчи и канцерогенните вещества.

Канцерогенните вещества могат да се намират в храната, питейната вода или в работната среда: афлатоксини (намират се върху зърна и семена), арсен, азбест, бензен, бензидин, кадмий, въглищен прах, изпарения от доменни пещи и печки на въглища, кварцов прах, етиленов оксид, формалдехид, трихлоретилен, съединения на никела, радон, цигарен дим (пасивно тютюнопушене), продукти на непълното горене. 

Хронично възпаление – при острото възпаление се появява имунна рекация срещу определен причинител, която се прекратява след като изчезне причиняващият го фактор. Хроничното възпаление обаче може да започне дори без увреждане и да не се прекрати след оздравяването. След време хроничното възпаление може да причини увреди на ДНК и да доведе до появата на рак. Например, хора с възпалителни чревни заболявания като болест на Крон и улцерозен колит имат повишен риск от рак на дебелото черво. 

Начин на хранене – някои добавки, стабилизатори и оцветители в храните.

Хормони – естрогените са известни канцерогени. Те имат своята физиологична роля, както при жените, така и при мъжете, но за съжаление се асоциират с повишен риск от развитие на някои видове рак. Жените, които приемат хормонотерапия за облекчаване симптомите на менопаузата са с повишен риск от рак на гърдата и матката. Контрацептивните таблетки, съдържащи естроген, също повишават риска от рак на гърдата. Рискът от рак нагърдата е повишен дори от собствения естроген на жената, особено ако е имала ранен пубертет, късна менопауза, късна възраст на първо раждане и бездетие. Раждането е протективен фактор по отношение на рака на гърдата. 

Имуносупресия – при това състояние имунната система е с намалена способност да засече и унищожи дефектните ракови клетки.

Инфекциозни агенти

  • Вирус на Ебщайн-Бар – вирусът на Ебщан-Бар е вид херпес вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза, както и някои видове лимфом и рак на носа и гърлото. Този вирус се разпространява при контакт със слюнка, по полов път, при кръвопреливане или органна трансплантация.
  • Хепатит В и С – рискови фактори за рак на черния дроб. Предават се по полов, вертикален (от майката на бебето) и кръвен път.
  • ХИВ – сам по себе си вирусът на ХИВ не причинява рак, но заболяването СПИН значително отслабва имунната система, което води до описаното по-горе състояние на имуносупресия, което е рисково за развитието на рак.
  • Човешки папилома вирус – ракът на маточната шийка и ракът на ануса почти винаги е предизвикан от папилома вирус. Папилома вирусите причиняват и рак на устата, гърлото, влагалището и пениса. Вирусът се разпространява по полов път – вагинален, орален или анален секс. Съществува ваксина, която е насочена срещу най-разпространенните канцерогенни щамове на папилома вируса. Поставя се на 11-12 годишна възраст, преди започване на половата активност, но дори възрастни могат да се ваксинират, стига да нямат инфекцията.
  • Хеликобактер пилори – рисков фактор за развитието на рака на стомаха.

Наднормено тегло – хората с наднормено тегло имат повишен риск от развитие на рак на гърдата, дебелото черво, правото черво, матката, хранопровода, бъбрека, панкреаса и пикочния мехур.

Йонизираща радиация – радон, рентгенови лъчи (единична рентгенова снимка или скенер не могат да причинят достатъчно облъчване за развитието на рак), гама лъчи и др. високоенергийни лъчения.

Слънчева светлина – UV лъчите на слънцето могат да предизвикат рак на кожата

Тютюнопушене – както активното така и пасивното пушене, увеличават риска от рак на белия дроб, ларинкса, устата, хранопровода, гърлото, пикочния мехур, бъбрека, черния дроб, стомаха, панкреаса, дебелото черво, правото черво, шийката на матката и осрата миелоидна левкемия. Хората, които дъвчат тютюн, имат повишен риск от рак на устата, хранопровода и панкреаса.

Заключение

Рисковите фактори увеличават шанса на даден човек да развие рак, но повечето рискови фактори не причиняват болестта директно. Някои хора с един или повече рискови фактори никога не развиват рак, а такива без се разболяват. Ако искате да намалите шансовете си за развитие на рак, трябва да сте информирани за рисковите фактори и да избягвате онези, които можете да предотвратите. 

PreSENTIA – Висококачествени изследвания за наследствен рак
Всички PreSENTIA панели

ИНФО Разбери повече:

Какво е ракът?

Видове рак

Методи за откриване на наследствен рак

Рак на щитовидната жлеза

Източници:

Synevo България

Synevo България